Zo dek je de kersttafel - de beste en makkelijkste tips

zondag 18 december 2022 Saar Boonstra

Goedgevulde tafels, heerlijke winterse gerechten en lang natafelen met familie en vrienden. Het kerstdiner is elk jaar weer een spektakel. Of je nu aan uitgebreide diners doet of het bescheiden en simpel houdt, een mooi gedekte eettafel misstaat nooit. Daarom verklappen we de beste tips en tricks voor een prachtige tafelschikking.

Goede voorbereiding

Ben je dit jaar de aangewezen persoon om het kerstdiner te hosten? Dan kan dat de nodige stress en hectiek veroorzaken. Om je goed voor te bereiden, delen we hier de fijnste én makkelijkste tips voor de mooiste kersttafel. Dat scheelt een stuk nadenkwerk en tijd. Bereid je maar vast voor op complimenten van je familie en vrienden.

Bepaal het thema

Om de rust en eenheid in je kersttafel te bewaren, is het van belang om één thema of kleurenpalet aan te houden. Ga bijvoorbeeld voor de klassieke combinatie tussen groen en rood of kies voor chic met goud en wit. Wanneer je het kleurenpalet hebt bepaald, dek je de tafel met een tafelkleed in dit thema. Tip: drapeer een loper over je tafelkleed voor een extra chic effect.

Servies

Als het tafelkleed ligt, kun je aan de slag met het dekken van de tafel, te beginnen met het servies. Wanneer je met meerdere gangen werkt, is het het mooiste om te beginnen met een onderbord. Dit is het grootste bord waarvan je het hoofdgerecht eet. Daarop plaats je een tweede bord voor het voorgerecht en daarop een soepkom of een nog kleiner bordje, afhankelijk van de hoeveelheid gangen en soorten gerechten. Etiquette volgen? Plaats de stapel borden dan recht voor de stoel neer en twee centimeter van de rand van de tafel vandaan.

Bestek

Hoeveel bestek je neerlegt, hangt wederom af van het aantal gangen. Dit plaats je van buiten naar binnen, in de volgorde van de gerechten. Het buitenste bestek is dus voor de eerste gang. Vanzelfsprekend liggen de vorken links en de messen rechts. Ook de lepels plaats je aan de rechterkant, en een dessertlepel of -vork ligt bovenaan het bord.

Glaswerk

Wie uitpakt met verschillende soorten wijnen, kan voor iedere wijnsoort een ander glas op tafel zetten. Niet iedereen heeft zoveel glaswerk in huis, dus je kunt het ook bij één wijnglas en één waterglas houden. Positioneer de glazen diagonaal op rij, rechtsboven de borden. Het wijnglas staat achter het mes voor het hoofdgerecht en het waterglas aan de buitenkant. Proost je met een aperitief? Een champagneglas zet je in het midden boven het bord.

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Decoratie

De basis staat. In principe is je tafel 'eetklaar', maar een kerstdiner zou geen kerstdiner zijn zonder de nodige decoratie. Zo zijn mooie (linnen) servetten direct een luxe toevoeging aan je tafel. Vouw de servetten en maak het af met een servethouder voor een chique touch. Hetgeen wat onmisbaar is tijdens een kerstdiner, zijn mooie dinerkaarsen. Kies je fraaiste kandelaren uit en ga voor (draai)kaarsen die in het kleurenpalet passen. Wat tafeldecoratie betreft, is het een leuke toevoeging om een lichtsnoer over de lengte van te tafel te leggen en her en der wat dennenappels te decoreren. Of ga voor één pronkstuk dat je in het midden van de tafel positioneert, bijvoorbeeld een bos winterse bloemen of een kerststolp. 

Laatste loodjes

Je hebt nu alles paraat voor een onvergetelijk en sfeervol kerstdiner. We geven je nog een paar laatste tips mee voor de ultieme voorbereiding:

  • Dek de tafel een avond van tevoren zodat je de dag zelf rustig kan starten en de nodige voorbereidingen in de keuken kunt treffen.
  • Tijd over? Print dan een menukaart uit die je bij iedereen op het bord legt. Je kunt ook naamkaartjes schrijven. Dit geeft een persoonlijke touch en kost wat minder tijd en moeite.
  • Stel een sfeervolle playlist samen of zoek er eentje op. Zo hoef je je tijdens het diner geen zorgen te maken over de muziek.
  • Staan je gasten op het punt te arriveren? Dim alvast de lichten en steek de kaarsen aan wanneer ze binnenkomen. Als je nu nog niet in de kerststemming bent...

Beeld: fonQ

Lees ook