#1 Shakshuka
Wie een kerstbrunch organiseert, is misschien nog op zoek naar originele eiergerechten? Naast de welbekende en feestelijke eggs royale is shakshuka een heel goede optie:
Wat heb je nodig?
-400 gr tomatenblokjes
-1 el tomatenpuree
-1 rode paprika
-1 ui
-1 teen knoflook
-3 eieren
-200 gr feta
-5 el kruidenmix
-1 handje peterselie
Neem een hapjespan en fruit de fijngesneden ui en knoflook in olijfolie. Snijd de paprika in stukjes en bak mee. Voeg daar de tomatenpuree en tomatenblokjes aan toe, laat deze op laag vuur pruttelen. Voeg ten slotte de kruidenmix en wat peper/zout toe. Roer goed door. Maak vervolgens een kuiltje in de saus, daar gaat het eerste ei in. Doe dit daarna ook met de andere eieren. Om de eitjes te laten pocheren, doe je een deksel op de pan en zet je het vuur laag voor zo'n 6 tot 8 minuten. Tot slot verkruimel je de feta en serveer je deze met de fijngehakte peterselie over de shakshuka.
#2 Plaattaart
Lekker als bijgerecht of als hapje bij de borrel. Met plaattaart kun je eindeloos variëren. Ga deze kerst voor een variant met groene asperges:
Wat heb je nodig?
-1 rol bladerdeeg
-350 gr groene asperges
-125 gr crème fraîche
-100 gr feta
-1 rode ui
-verse bieslook
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de harde onderkant van de asperges af en halveer de asperges in de lengte. Halveer de rode ui en snijd 'm in halve ringen. Meng de crème fraîche en de verkruimelde feta tot een spread. Bestrijk de bladerdeeg met de spread en verdeel de asperges erover. Bestrooi met de ui en bieslook. Bak de plaattaart 20 minuten in de oven.
#3 Pompoensoep
Heerlijk warm en perfect om het kerstdiner mee te beginnen: soep. Met dit recept voor pompoensoep staat je soep ook nog eens snel op tafel. Hoef je niets van het feestgebeuren te missen:
Wat heb je nodig?
-400 gr pompoen
-2 tomaten
-1 ui
-1 blokje groentebouillon
-700 ml water
-100 ml (plantaardige) room
-olie om in te bakken
-staafmixer
-optioneel: peterselie en/of amandelschaafsel
Verwijder de schil en snijd de pompoen in stukken (of gebruik een zakje pompoenblokjes). Snijd ook de ui en tomaten in grove stukken. Verhit in een pan de olie en voeg de pompoen, ui en tomaat toe. Bak ongeveer drie minuten en giet vervolgens het water erbij. Voeg dan het bouillonblokje toe en breng alles aan de kook. Dit laat je zo'n twintig minuten koken op laag vuur. Pureer hierna de soep tot een gladde massa. Voeg de room toe en mix nog één keer door. Serveer eventueel met amandelschaafsel en peterselie.
#4 Spaghetti al funghi
In Italië eet je het als primi, oftewel als voorgerecht. Deze kerst serveren we ook pasta vooraf. Zin in een romige pasta? Ga dan voor deze makkelijke spaghetti al funghi:
Wat heb je nodig?
-300 gr spaghetti
-200 gr paddenstoelenmix
-400 gr kastanjechampignons
-250 ml kookroom
-0,5 bouillonblokje
-1 teen knoflook
-1 ui
-olijfolie
-platte peterselie
Kook de spaghetti beetgaar. Snijd ondertussen de champignons en paddenstoelen in plakken, snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Verhit wat olie in een pan en fruit de knoflook en ui. Voeg vervolgens de paddenstoelen en champignons toe, en bak acht minuten. Voeg de kookroom, spaghetti en het bouillonblokje toe en verwarm al roerend. Breng op smaak met peper en zout. Strooi ter garnering de peterselie over de pasta.
#5 Rollade
Rollade is het perfecte winterse gerecht en past uitstekend bij een uitgebreide kerstdis. Perfect wanneer je een diner bereidt voor meerdere personen, want een rollade laat je namelijk langzaam garen. Dat vergt wat tijd en aandacht, maar is absoluut niet moeilijk. Chef Rick Swinkels geeft tips voor een rolladerecept dat niet kan mislukken:
1. Bak de rollade in een grote bakpan met anti-aanbaklaag of in een stoofpan. Let erop dat de pan groot genoeg is, zodat het vlees de ruimte heeft om daadwerkelijk te bakken.
2. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 110°C. Terwijl je de pan op middelhoog vuur zet, kun je wat geklaarde boter in de pan doen. Bak de rollade rondom goudbruin en geef het genoeg tijd om goed te kleuren - meestal zo’n 3 a 4 minuten. Doorslaan gaat echt niet zo snel.
3. Is de rollade goudbruin? Dan kun je deze 15 minuten laten terugkoelen. Leg de rollade met bakvocht in een ovenschaal. Prik er een kernthermometer in en zet de ovenschaal met rollade en al in de oven tot de kernthermometer 59°C aangeeft. Haal de rollade uit de oven en laat langzaam verder garen.
4. Het vet uit de rollade kun je met een lepel opnieuw elke halve minuut over het vlees schenken om het lekker sappig te houden. Wacht 10 minuten en je kunt de rollade serveren.
#6 Baileys Tiramisu Martini
Voor wie niet zo van desserts houdt of na het toetje ook nog een dessertachtige cocktail wil serveren, is de populaire Espresso Martini altijd een goed idee. Deze kerst geven we daar een twist aan met de Baileys Tiramisu Martini:
Wat heb je nodig?
-50 ml Baileys Tiramisu
-25 ml wodka
-IJs
-Slagroom
-Cacaopoeder
Giet de Baileys Tiramisu en wodka samen in een cocktailshaker met ijs. Shake goed en schenk het door een zeef in een glas. Garneer de cocktail met slagroom en cacaopoeder.
Beeld: Getty