Beleef de ultieme champagnereis in Champagne

woensdag 07 september 2022 Jane van Hout

Denk je aan champagne, dan denk je aan het goede leven en het vieren van geluksmomenten. Wil je de ultieme champagnebeleving? Reis dan af naar Champagne. Hier vloeit de cuvee rijkelijk en kun je alles te weten komen over je favoriete bubbel. En dat alles in een schitterende omgeving.

Champagnestreek

Champagne is het gebied tussen Reims en Epernay. Met de Thalys en Franse intercity ben je er (vanaf Amsterdam) binnen vijf uur. In deze streek vind je kilometerslange wijngaarden, veel lokale champagneboeren, verschillende luxe restaurants, spa’s en hotels, en de bekende wijnhuizen. Kortom, alle ingrediënten voor de ideale champagnereis. Ben je niet bekend in het gebied of weet je niet hoe je het beste uit je champagnetrip kunt halen? We gingen mee op reis en zetten alle mustsees voor je op een rij.

Wijngaarden

Je kijkt je ogen uit in het schitterende Franse landschap. De ligging van de champagnestreek en de bodem van de grond maken het de perfecte plek voor de wijnstokken vol chardonnay-, pinot noir- en meunier-druiven, de basisingrediënten van champagne. Doordat de streek heel divers is, smaken de druiven en champagne overal anders. Hier kun je doorheen rijden – volg de borden van de Route Touristique du Champagne - of een georganiseerde fietstour doen. Wij gingen naar het plaatsje Hautvillers voor een tochtje met de e-bike, en dat is echt een aanrader. Je verplaatst je gemakkelijk door het heuvelachtige landschap en kunt stoppen wanneer je wilt om de druiven van dichtbij te bekijken, te proeven (!) of een praatje te maken met de lokale wijnboeren en druivenplukkers. We waren er in de oogsttijd, dus er werd al flink geplukt. Door stenen naamborden langs de gaarden van onder anderen Taittinger en Moët & Chandon zie je precies welke druiven tot welk champagnehuis behoren. De grote champagnehuizen bezitten zo'n tien procent van alle wijngaarden. De overige negentig procent is in het bezit van lokale wijnboeren die hun druiven verkopen aan de huizen of er zelf champagne van maken. 

Hautvillers

Hautvillers wordt gezien als dé geboorteplaats van de mousserende wijn, dus sowieso leuk om te bezoeken als je je in de wereld van champagne begeeft. Dom Pérignon experimenteerde hier in de 17e eeuw met sterke flessen wijn die een tweede gisting op fles konden verdragen en daarna met een kurk werden afgesloten. Bekijk zijn graf in de abdij of eer hem met een lekker glaasje (Pérignon). 

Champagnehuizen

Ook alle andere grote champagnehuizen bevinden zich in Champagne en het is absoluut de moeite waard om die te bezoeken voor een rondleiding. Hier sta je oog in oog met de ambacht van champagne maken, vanaf het plukken van de druif tot dressing up the bottle. Je ziet de vaten waar de alcoholische fermentatie plaatsvindt van dichtbij en loopt door de gigantische ondergrondse wijnkelders vol flessen champagne die aan het rijpen zijn. Afhankelijk van de druiven liggen ze hier tussen de 15 maanden (non-vintage) en drie jaar (vintage). Dagelijks wordt de positie van al deze tienduizenden flessen handmatig aangepast zodat de droesem (gist) langzaam naar de hals van de fles beweegt. Tijdens deze rondleidingen word je door een kenner door het gehele proces geleid en dat smaakt naar meer. Gelukkig kun je in de meeste champagnehuizen afsluiten met een proeverij waar je de verschillende soorten champagnes van het huis goed met elkaar kunt vergelijken en kunt proosten op de fijne reis en het goede leven. Dus bezoek bijvoorbeeld eens Bollinger, Ruinart, Mercier, Pommery of Veuve-Clicquot. Om de trip volledig te maken, ga je ook langs bij een lokale wijnboer. Dit is minstens zo interessant en een stuk informeler. Bovendien heeft iedere boer en huis zijn eigen stijl, dus de champagne smaakt overal weer anders. Ook bij champagnemuseum Pressoria in het plaatsje Ay kom je goed aan je trekken – vergeet niet de museumwinkel te bezoeken voor leuke souvenirs en handige wijnaccessoires. 

Pairing

We houden van de delicate wijn, maar we houden misschien nog wel meer van de combinatie van champagne met bijpassende gerechten in een chic restaurant, en daar zijn er gelukkig veel van. Wil je weg uit de drukte en op-en-top genieten, inclusief uitzicht, dan raden we je aan een tafel (of kamer) te boeken bij Hotel & Spa Royal Champagne of bij Chateau de Sacy. Hier beleef je de golden hour op zijn mooist en voel je je als een god in Frankrijk. Denk aan verse, lokale producten, wijnkaarten zo dik als boekwerken en de perfecte smaakcombinaties. Breng je kennis tot leven en proef de mousserende wijn als nooit tevoren. Santé en op naar Champagne!

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Champagnefeiten

  • De mousserende wijn mag alleen champagne heten als het uit Champagne komt
  • De champagne krijgt alleen het label Grand Cru wanneer het uit 1 van de 17 grand-cru-dorpen komt
  • Blanc de blancs betekent witte champagne van witte druiven en is dus 100% chardonnay
  • De uiteindelijke toevoeging van rietsuiker (dosage) bepaalt of je te maken hebt met een brut nature, extra brut of brut-champagne
  • Om roséchampagne te maken, mogen rode en witte wijn met elkaar worden gemengd – dit mag niet bij roséwijn
  • Een vintage champagne wordt gemaakt van druiven uit hetzelfde jaar en is niet geblend met reserves


In samenwerking met Comité Champagne.

Lees ook