Minder alcohol
In januari drink je misschien nog even helemaal geen alcohol, maar ook de rest van het jaar gaan we steeds minder alcoholische dranken zien. Dat wil zeggen, áls we alcohol drinken willen we goede cocktails, lekkere wijn en speciaalbiertjes. Ook de laag-in-alcoholdranken zie je steeds meer in de supermarkt en op de menukaart staan. Denk aan seltzers, bijna-alcoholvrije biertjes en andere dranken met maximaal 3% alcohol.
(Per ongeluk) vega
Deze trend zagen we al ontstaan in 2023, maar in 2024 gaan we nog meer vega eten. Zo zijn steeds meer restaurants, kookboeken en recepten vegetarisch zonder dat dit expliciet wordt genoemd. Wat denk je van het populaire Café Beurre of Chez Nina in Amsterdam? Grote kans dat deze op je lijstje staan of je dat er zelfs al eens at, maar niet eens doorhad dat de hele kaart uit vegetarische gerechten bestaat.
Vintage
Nee, dan bedoelen we natuurlijk niet tweedehandsgerechten, maar de aankleding van je tafel krijgt wel een vleugje vintage dit jaar. Van ouderwetse kandelaren tot mooi gekleurd glaswerk en ouderwets servies; de opmaak van je tafel mag mix and match vintage dit jaar. Ook zien we dat zogenoemde retrorecepten terugkomen. Denk aan een klassiek gevuld eitje of een klassieke cocktail.
Nóg meer Aziatisch (met een moderne twist)
Ook dit jaar gaan we weer heel veel Aziatische gerechten zien, maar dan wel in een modern jasje. Denk aan kleine gerechtjes om te delen en veel gerechten met miso en kimchi.
Aan de bar
Het populairste tafeltje van 2024? Aan de bar! We zien steeds meer restaurants waar het restaurant draait om een gezellige bar waar je ook aan kunt eten. Bestel een heleboel borrelsnacks of kleine gerechten en deel een goede fles wijn. Als dat niet het recept is voor de perfecte avond…
Papieren tafelkleed
Wanneer je niet voor vintage gaat, ga dan voor een tafelkleed van papier (of damast). Dat kun je namelijk zelf nog opleuken met wat creativiteit en een paar stiften. We gaan dit jaar vaker grote (borrel)tafels zien waarbij op het tafelkleed wordt geschreven wat er precies op het menu staat of waar je aan tafel plaats mag nemen.
Alles op brioche
Zoals 2022 het jaar van zuurdesem was, was 2023 het jaar van focaccia. Voor 2024 verwachten we nóg meer brood, en dan vooral in de vorm van brioche. Niet zozeer dat je je favoriete broodje nu op een brioche eet, maar je gaat het wel meer zien op menukaarten in restaurants. Wat dacht je van brioche met boter en ansjovis of steak tartaar geserveerd op een stuk geroosterde brioche?
Aardappelen
We zijn sowieso niet meer bang voor koolhydraten dit jaar, want de aardappel is helemaal terug. Niet in een klassieke puree, stamppot of gekookt naast een stukje vlees, maar je ziet ‘m steeds meer in andere originele vormen. Denk aan gefrituurde aardappelen (geen friet), aardappelen uit de oven en fondant-aardappelen. Er zijn steeds meer gerechten waarin de aardappel de hoofdrol krijgt.
Luxe wordt mainstream
Aan quiet luxury doen we niet op ons bord. Sterker nog, het wordt steeds gebruikelijker om luxe ingrediënten zoals truffel en kaviaar te gebruiken bij simpele gerechten. Denk aan chips met crème fraîche en kaviaar of een omelet met wat geschaafde truffel.
Beeld: Getty