Originele ontbijtrecepten om je dag goed mee te beginnen

woensdag 02 augustus 2023 Irene de Bruijne

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar waarom zou je elke dag hetzelfde eten en blijven hangen in een standaard combinatie van yoghurt, granola of boterhammen. Wie liever eens iets originelers eet, kan z’n dag vanaf nu beginnen met een van deze ontbijtvariaties. 

Mini Frittata Cups

Ingrediënten:
- 4 eieren
- ¼ kopje melk
- ½ kopje geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of mozzarella)
- ¼ kopje fijngehakte groenten (bijvoorbeeld paprika, tomaat, spinazie)
  

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een mini-muffinvorm in.
2.
Klop de eieren en melk samen in een kom. Voeg de geraspte kaas, groenten, zout en peper toe, en meng goed.
3. Giet het mengsel in de mini-muffinvormpjes en bak gedurende 12-15 minuten, of tot de frittata's stevig zijn.
4. Laat ze iets afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

     

 

Yoghurt Bites
  

Ingrediënten:

- Griekse yoghurt
- ½ kopje granola
- vers fruit (bijvoorbeeld bessen, banaan, kiwi)
- honing

 

1. Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier.
2.
Gebruik een lepel om de yoghurt gelijkmatig over de schaal te verdelen.
3. Verdeel voorzichtig het fruit en de granola over de yoghurt. Druk het fruit eventueel ietsje aan.
4. Druppel een beetje honing over de yoghurt.
5. Plaats de bakplaat in de vriezer en vries de yoghurtbites gedurende 2 uur in, of totdat ze stevig zijn. Hak of breek de yoghurt in stukjes.

@noor_lzfit

 

Banaan-havermoutkoekjes
  

Ingrediënten:
-
2 rijpe bananen, fijngeprakt
- 1 kop havermout
- ¼ kopje gehakte noten (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, hazelnoten)
- 1 eetlepel honing
- ½ theelepel vanille-extract
- een snufje kaneel

       

1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2.
Meng alle ingrediënten in een kom tot een plakkerige deeg.
3. Schep kleine porties van het deeg op de bakplaat en druk ze voorzichtig plat tot een koekje.
4. Bak de koekjes gedurende 12-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

@drginacleo

Omeletmuffins met spinazie en feta

Ingrediënten:
- 6 eieren
-
½ kopje verse spinazie, fijngehakt
- ¼ kopje verkruimelde feta
- ¼ kopje geraspte cheddar
- ¼ kopje fijngehakte ui
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels gehakte verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dille)
      

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een muffinvorm in met olijfolie of boter, zodat de omeletmuffins niet blijven plakken.
2.
Klop de eieren los met een garde in een kom. Voeg de fijngehakte spinazie, verkruimelde feta, geraspte cheddar, fijngehakte ui, knoflook en gehakte kruiden toe aan de kom. Roer alles goed door elkaar tot een gelijkmatig mengsel.
3. Breng het mengsel op smaak met zout en peper naar voorkeur. Onthoud dat feta al zoutig is, dus voeg niet te veel extra zout toe.
4. Giet het omeletmengsel voorzichtig in de ingevette muffinvorm, vul elke holte voor ongeveer driekwart, omdat de omeletmuffins enigszins zullen uitzetten tijdens het bakken.
5. Bak de omeletmuffins in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of totdat ze stevig zijn en de bovenkant licht goudbruin is.
6. Haal de muffinvorm uit de oven en laat de omeletmuffins een paar minuten afkoelen voordat je ze voorzichtig uit de vorm haalt.

     

 

Mini-quesadilla's
  

Ingrediënten:
- kleine volkoren tortilla's
-
geraspte kaas
- fijngehakte groenten (bijvoorbeeld paprika, ui, tomaat, avocado)

      

1. Leg een tortilla op een plat oppervlak en bedek de helft met wat geraspte kaas en fijngehakte groenten.
2.
Vouw de tortilla dubbel, zodat de vulling wordt bedekt.
3. Herhaal dit proces met de resterende tortilla's.
4. Bak elke quesadilla in een koekenpan op middelhoog vuur gedurende 2-3 minuten aan elke kant, of tot de kaas smelt en de buitenkant goudbruin is.

@cookincanuck

Smoothiebowl met chocola en banaan 

Ingrediënten:
- 2 rijpe bevroren bananen
- 1 eetlepel cacaopoeder
- ½ kopje Griekse yoghurt
- ¼ kopje melk (bijvoorbeeld amandel-, soja- of gewone melk)
- toppings: plakjes banaan, chocoladeschilfers, gehakte noten
     

1. Doe de bevroren bananen, cacaopoeder, Griekse yoghurt en melk in een blender. 
2.
Mix alles tot een gladde en romige smoothie.
3. Giet de smoothie in een kom en voeg je favoriete toppings toe.

  

     

Beeld:Getty

Lees ook