Originele oliebollenrecepten en -variaties voor oud en nieuw

vrijdag 29 december 2023 Irene de Bruijne

Of je nu al oliebollen eet zodra de eerste kraam er staat of liever wacht tot het echt oud en nieuw is; met een oliebol wordt het altijd direct feestelijk. Ook wanneer je niet zo gek bent op klassieke oliebollen of altijd met restjes blijft zitten, kun je er nog alle kanten mee op. Dit zijn een aantal originele en lekkere variaties om te maken met je (overgebleven) oliebollen.

Pixie Buenos Aires Lungokopje

Verwijderen uit collectie?

Nespresso

Pixie Buenos Aires Lungokopje

€ 14,00

Bezoek Nespresso
Koekenpan 32 cm - Athena 5 - Demeyere

Verwijderen uit collectie?

Demeyere

Koekenpan 32 cm - Athena 5 - Demeyere

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Vertuo Creatista

Verwijderen uit collectie?

Nespresso

Vertuo Creatista

Niet beschikbaar

Bezoek Nespresso
Spatel -  - Staub

Verwijderen uit collectie?

Staub

Spatel - - Staub

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Koekenpan Ceraforce 24 cm - Alu Comfort 3 - Demeyere

Verwijderen uit collectie?

Demeyere

Koekenpan Ceraforce 24 cm - Alu Comfort 3 - Demeyere

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Messenset, 3-delig - TWIN Pollux - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Messenset, 3-delig - TWIN Pollux - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere

Oliebollenwentelteefjes

Ingrediënten:

  • 4 oliebollen, in plakjes gesneden

  • 2 eieren

  • 120 ml melk

  • 1 el suiker

  • ½ tl kaneel

  • klontje boter

 

Bereiding:

1. Klop de eieren in een kom en voeg de melk, suiker en kaneel toe.

2. Doop de plakjes oliebol in het eimengsel.

3. Bak de plakjes in een pan met gesmolten boter tot ze goudbruin zijn aan beide kanten.

    

Oliebollenbroodpudding

Ingrediënten:

  • 6 oliebollen, in stukjes gesneden

  • 250 ml melk

  • 3 eieren

  • 1 tl vanille-extract

  • 50 gr suiker

  • ½ tl kaneel

  • poedersuiker ter garnering

 

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Meng in een kom de melk, eieren, vanille-extract, suiker en kaneel.

3. Voeg de stukjes oliebol toe aan het mengsel en laat even weken.

4. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak tot het stevig en goudbruin is.

5. Garneer met poedersuiker.

    

Oliebollen-trifle

Ingrediënten:

  • 8 oliebollen, verkruimeld

  • 200 gr vers fruit naar keuze, bijvoorbeeld bosbessen of frambozen

  • 200 ml vanillevla

  • 100 ml opgeklopte slagroom

 

Bereiding:

1. Snijd het fruit grof.

2. Maak lagen in een glazen kom: begin met de verkruimelde oliebol, dan het fruit en ten slotte de vanillevla en herhaal dit een aantal lagen.

3. Eindig met een laag slagroom erbovenop.

4. Zet in de koelkast tot het serveren.

    

Oliebollen-icecream-sandwich

Ingrediënten:

  • 4 oliebollen, gehalveerd

  • 4 bollen vanille-ijs

  • poedersuiker ter garnering

 

Bereiding:

1. Plaats een bolletje vanille-ijs tussen twee gehalveerde oliebollen.

2. Druk zachtjes aan.

3. Garneer met poedersuiker.

     

Beeld: Getty

Lees ook