1. Speel met hoogte en textuur
Een van de makkelijkste manieren om je gerecht mooier te presenteren, is door te spelen met hoogte en textuur. Dat kun je doen door kleinere borden te kiezen waardoor je automatisch al meer hoogte moet gebruiken of door gerechten zoals een tartaartje of garnalencocktail eens in een torentje te serveren, of: serveer bijvoorbeeld plakjes vlees dakpansgewijs op elkaar. Voeg ook texturen toe, zoals krokante uitjes of geroosterde noten om het gerecht spannender eruit te laten zien.
2. Maak gebruik van kleur
Een kleurrijk gerecht is natuurlijk altijd mooier dan een heel bruin bord. Maar zelfs als je bijvoorbeeld een beetje een eentonige curry hebt gemaakt, kun je het met een kleine moeite wat kleurrijker (en dus mooier) maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor groene kruiden of door een kleurrijk ingrediënt toe te voegen. Denk daarnaast aan het toevoegen van een paar druppels felgroene kruidenolie op een romige oranje of crèmekleurige soep.
3. Gebruik eetbare bloemen en kiemen
Met eetbare bloemen en/of kiemen kun je een gerecht heel elegant garneren (en meteen wat extra kleur toevoegen). Denk bijvoorbeeld aan viooltjes op een dessert of aan gekleurde tuinkers op een hartige tarte tatin.
4. Maak iets chics van de saus
Een saus kan niet alleen de smaak van een gerecht verbeteren, maar ook een manier zijn om creativiteit toe te voegen op je bord; je kunt er namelijk allerlei vormen mee maken. Gebruik bijvoorbeeld een kwast om een (vervaagde) lijn te maken en daar een stukje vlees of vis op te leggen. Of gebruik een spuitflesje om te ‘tekenen’ met de saus: maak bijvoorbeeld dunne lijnen van een romige saus over een stuk gegrilde vis of maak cirkelvormige druppels van een pittige saus langs de rand van het bord.
5. Oneven is altijd beter
Let maar eens op bij de chef. Je hoeft natuurlijk niet elk blaadje of elke pinda te tellen, maar zeker bij grote elementen op het bord kun je beter voor een oneven aantal kiezen.
Beeld: Unsplash