Met deze tips gooi je minder eten weg

woensdag 14 september 2022 Saar Boonstra

Het is deze week niet alleen interieurweek bij Fashionchick, het is ook de Verspillingsvrije Week: zeven dagen waarin je wordt uitgedaagd om, de naam zegt het al, zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dat is namelijk niet zo moeilijk, maar je moet wel weten hoe. We doen een voorzet. 

Wat is verspilling?

Het is belangrijk om te weten dat er sprake is van voedselverspilling wanneer eten dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen voedsel dat al dan niet over datum is. Etensresten als schillen, botten, graten en stronken vallen niet onder verspilling.

Voedselverspilling Nederland

We staan er niet altijd bij stil, maar in Nederland worden er behoorlijk wat maaltijden weggegooid. Uit de Monitor Voedselverspilling van 2019 blijkt dat er jaarlijks 2 miljard kilo voedsel in de prullenbak verdwijnt. Voor de goede orde, dat is een file aan vrachtwagens vol voedsel van Utrecht tot Barcelona. Deze verspilling komt uit verschillende sectoren, van restaurants en verzorgingstehuizen tot 'gewone' huishoudens.

Simpele daad - beter klimaat

Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,2 kg eten per persoon per jaar aan voedsel. Daar kan deze week verandering in komen. Met deze handige en makkelijk toepasbare tips gooi je straks minder eten weg en draag je een steentje bij aan een beter klimaat.

Tips

  • Efficiënt boodschappen doen:

Zo makkelijk als het klinkt, is het ook. Check voordat je naar de supermarkt gaat wat je nog in huis hebt en wat als eerste op moet. Zo ben je er misschien op tijd bij voordat die zak sla weer geel kleurt. Maak daarnaast een planning waarin je opschrijft wat je gaat eten en met hoeveel mensen. Natuurlijk kan dit spontaan veranderen, pas de planning in dat geval wat aan. Om te voorkomen dat je te veel eten koopt, raden we aan een overzichtelijke boodschappenlijst te maken waarbij je ook de hoeveelheid per ingrediënt noteert. Zo weet je precies hoeveel je mee moet nemen.

  • Kook precies genoeg:

Een andere tip om verspilling te voorkomen, is door op maat te koken. Weeg je hoeveelheden af met een keukenweegschaal of maatbeker. In deze handige lijst vind je de hoeveelheden die je kunt aanhouden per persoon.

  • Maak wat nieuws van restjes

Het kan altijd gebeuren dat je eten overhoudt. Zoek dan naar een recept waarin je dit voedsel kunt gebruiken. Zo kun je van overgebleven verse groenten een soep maken en van oud brood een tosti of croutons. Onze favoriet: bananenpannenkoeken van overrijpe bananen. Deze zijn dan extra zoet!

  • Op tijd invriezen

Op de meeste producten staat een houdbaarheidsdatum. Zorg dat je het voor of op deze datum invriest. Wist je daarnaast dat de ideale temperatuur voor je koelkast 4°C ? Er groeien dan nauwelijks bacteriën en het eten bederft minder snel. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar


Beeld: Getty

Lees ook