Met deze basics van wine pairing maak je indruk

vrijdag 26 januari 2024 Irene de Bruijne

Heb je een diner op de planning staan? Of wil je indruk maken in een restaurant op je date of je vrienden? Dan is het leuk als jij degene bent die iets weet van de wijn. Daar hoef je gelukkig helemaal geen ingewikkelde cursussen voor te volgen, allerlei moeilijke termen voor uit je hoofd te leren of te kunnen zeggen dat een wijn naar viooltjes of brioche ruikt. Met een aantal standaard tips en tricks heb je de basis van wine pairing zo onder de knie. 

Match de intensiteit 

Kies een wijn die qua smaakintensiteit past bij het gerecht. Lichtere gerechten zoals salades gaan goed samen met een frisse witte wijn, terwijl stevige vleesgerechten beter samengaan met een krachtige rode wijn.

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Ga voor contrast

Probeer contrasten te creëren tussen de wijn en het gerecht. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld goed samengaan met pittig eten, waarbij de zoetheid de scherpte tempert.

Rode wijn met rood vlees, witte wijn met vis 

Deze klassieke regel heb je vast vaker gehoord en is gelukkig geen fabeltje. Rode wijnen passen over het algemeen goed bij rood vlees, terwijl witte wijnen de natuurlijke smaak van vis kunnen aanvullen. Natuurlijk zijn daar variaties op en kan een heel lichte rode wijn ook bij vis gaan, maar over het algemeen zit je al snel safe wanneer je voor de meest klassieke combi gaat.

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Zuurgraad is belangrijk 

Let op de zuurgraad van zowel de wijn als het gerecht. Een zure wijn kan bij een vettig gerecht voor balans zorgen, terwijl een zuurder gerecht zoals bijvoorbeeld een ceviche of een frisse salade beter gaat met een frisse wijn. Let op: je hoeft natuurlijk geen echt zure wijn te kiezen.

Experimenteer met aromatische wijnen

Aromatische wijnen, zoals een Gewürztraminer of een Riesling, kunnen goed samengaan met kruidige en aromatische gerechten. Denk aan curry's of gerechten met exotische specerijen.

Let op de tannines

Wanneer je een rode wijn kiest, let dan op de tannines. Tannines zijn natuurlijke stoffen in rode wijn die een droge, wat wrange smaak kunnen geven. Deze passen vaak goed bij vetter vlees, zoals een sappige biefstuk. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Denk vooral aan de saus

Het grootste ‘probleem’ van een foute pairing komt vaak door de saus van je gerecht. Wanneer die bijvoorbeeld vrij zwaar is, kan dat overheersend zijn voor een wijn. Vaak is de saus het smaakgevende element. Een lichte saus, zoals een citroenbotersaus, gaat bijvoorbeeld goed met een elegante witte wijn die niet te licht is, maar ook niet te vet of overheersend in smaak. 

Luister naar je eigen smaak

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk vooral om dat iets lekker is. Dus test de combinatie van je gerechten met je wijn (sowieso altijd een goed idee om je gerechten te testen). Het belangrijkste is dat jij het lekker vindt. Als je van een bepaalde wijn houdt en die graag drinkt, probeer deze dan te combineren met verschillende gerechten. Vertrouw op je eigen smaak en ontdek welke combinaties het beste passen.

   

   

   

Beeld: Getty

Lees ook