Geroosterde bloemkool en kikkererwtensalade
Deze hartige salade zit vol met heerlijke geroosterde smaken. Snijd een bloemkool in kleine roosjes en meng deze met kikkererwten, gehakte rode ui en gehakte peterselie. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Rooster de bloemkool en kikkererwten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat het afkoelen en meng met verse spinazieblaadjes. Besprenkel met een dressing van citroensap, olijfolie en een vleugje honing.
Pesto-spinaziebladerdeeghapjes
Deze bladerdeegrolletjes kun je warm of koud eten en zijn dus ideaal voor een buitenlunch. Rol een vel bladerdeeg uit en besmeer het met wat pesto. Bedek de pesto met een laag verse spinazieblaadjes en verkruimelde feta. Rol het bladerdeeg stevig op en snijd het in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg de plakjes plat op een bakplaat en bak ze in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Courgettelintensalade
Deze verfrissende en kleurrijke salade is bereid met courgettelinten in plaats van traditionele sla. Gebruik een dunschiller om lange, dunne linten van de courgette te maken. Meng de linten met baby-spinazie, verkruimelde feta, gehakte geroosterde amandelen en een dressing van citroensap, olijfolie, honing en gehakte munt. Breng op smaak met zout en peper.
Meloen- en prosciuttospiesjes
Wie is er niet gek op de combinatie van meloen en ham? Serveer ‘m extra picknickproof op stokjes. Snijd watermeloen en cantaloupe in blokjes en vouw plakjes prosciutto in kleine reepjes. Rijg afwisselend een stukje meloen en een reepje prosciutto aan een houten spiesje. Voor extra smaak kun je verkruimelde feta en verse muntblaadjes toevoegen.
Courgette-fetakoekjes
Deze hartige courgette-feta-fritters zijn perfect draagbaar en vol van smaak. Rasp een courgette en dep het overtollige vocht weg. Meng met verkruimelde feta, fijngehakte lente-ui, verse kruiden zoals dille of peterselie, en een geklopt ei. Voeg bloem toe om een samenhangend beslag te vormen en breng op smaak met zout en peper. Bak de fritters in een koekenpan met olie tot ze goudbruin zijn. Serveer warm of op kamertemperatuur met een yoghurtdip.
Gevulde mini-paprika's
Deze gevulde mini-paprika's zijn kleurrijk én smaakvol; een leuke picknick gegarandeerd. Snijd de bovenkant van de mini-paprika's af en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Vul met een mengsel van roomkaas, gehakte zongedroogde tomaten, gehakte zwarte olijven en fijngehakte basilicum. Plaats de gevulde paprika's op een bakplaat en bak ze in de oven tot ze zacht en licht gebruind zijn. Laat afkoelen en serveer als een heerlijk hapje tijdens je picknick.
Aziatische kipsalade in slablaadjes
Deze frisse en smaakvolle Aziatische kipsalade is perfect om in slablaadjes te serveren. Dat scheelt weer extra voorbereiding in de keuken en zo blijft de sla extra knapperig. Bak het kipgehakt in een paar minuten bruin en gaar. Meng het kipgehakt met fijngehakte komkommer, wortel, rode kool, lente-ui en koriander. Maak een dressing van sojasaus, sesamolie, rijstazijn, honing en een vleugje gember. Giet de dressing over de salade en meng goed. Serveer eenmaal buiten in een knapperig blaadje sla (als een soort bootjes).
Beeld: Getty