Dit zijn de foodtrends voor de zomer

woensdag 31 mei 2023 Irene de Bruijne

We hebben er even op moeten wachten, maar de zomer komt er eindelijk weer aan. Het blijft lekker lang licht en we hebben nog meer zin om leuke dingen te doen. Denk aan picknicks in het park, eindeloos hangen op het terras of een etentje met vrienden in je tuin of op je balkon. Maar wat maak je deze zomer en welke cocktails moet je bestellen? Dit zijn de foodtrends voor dit seizoen.

Fusion

Niet schrikken van het woord fusion, maar ook op je bord maken de 90’s een comeback. Dit keer niet in extreme vormen, maar in een soort light-versie. Denk aan combinaties tussen verschillende keukens, zoals bijvoorbeeld taco’s met een Aziatische twist of tosti’s met kimchi.

(Fried) chicken

In andere landen is fried chicken al enige tijd een trend, maar deze zomer bereikt dit gerecht ook onze restaurants. Van burgers tot buckets (en dan niet die populaire fastfoodvariant); gefrituurde kip is deze zomer een hit. Ga bijvoorbeeld naar restaurant KID in Amsterdam, waar ze onder andere een crispy chicken sandwich, maar ook wings en skewers op het menu hebben staan. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Mexicaanse keuken

Over taco’s gesproken… Die zie je deze zomer ook steeds vaker op de kaart staan; van klassieke varianten tot moderne smaakcombinaties en andere Mexicaanse invloeden. Daarnaast is de Mexicaanse keuken ook ideaal voor een picknick in het park of een tacoparty thuis.

Cocktails met Hard seltzer

Hard seltzers zijn al een tijd populair als verfrissende drankjes, maar deze zomer worden ze steeds vaker gebruikt als basis voor cocktails. Denk aan combinaties met vers fruit, kruiden of siropen, om de klassieke Hard seltzers net even wat spannender te maken.

Specerijen

Er wordt vaak gezegd dat Nederlanders koken zonder specerijen, maar daar komt deze zomer verandering in. In steeds meer fine-dining-restaurants zie je namelijk specerijen als kardemom, zwarte peper, Ras el Hanout en kurkuma op de ingrediëntenlijst staan. En daar gaan we deze zomer dus gewoon mee verder. Wie echt durft, mixt deze ook in zijn of haar cocktail.

Cocktails met Mezcal

Mezcal, een Mexicaanse gedistilleerde drank gemaakt van agave en familie van de tequila, zie je deze zomer steeds vaker op het cocktailmenu staan. De rokerigheid en tegelijkertijd verfijnde smaak doet het namelijk uitstekend in je favoriete zomerdrankje en is in tegenstelling tot tequila echt voor fijnproevers - dus niet shotten. Bestel dit seizoen bijvoorbeeld eens een Mezcal Margarita, Mezcal Paloma of een Mezcal Negroni. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Aziatische keukens

Eigenlijk is er niet zoiets als één Aziatische keuken, maar toch zijn Aziatische smaken al een tijdje trending. Begrijpelijk, want wie wordt er niet blij van de Korean barbecue, Japanse fine-dining of streetfood-dumplings. Niet bepaald een nieuwe trend voor deze zomer, maar wel eentje die we graag nog even voortzetten.

Vega of zelfs plantaardig zonder dat je het merkt

Dat we minder vlees willen eten, is een trend die al wat langer op de kaart staat, maar deze zomer worden we geholpen door veel restaurants. Steeds vaker zie je in restaurants plantaardige gerechten zonder dat daarbij met veel bombarie wordt aangekondigd dat het vegetarisch of zelfs veganistisch is. Bij restaurants als Chez Nina of Café Beurre is zelfs de hele kaart vega, maar wedden dat je tafelgenoten daar niks van merken als je het ze niet vertelt?

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Frosé

Rosé doet het altijd goed op iedere zomerdag. Dit jaar zien we ook steeds vaker de slushie-variant op het menu staan: de frosé, een bevroren versie van rosé. Deze verfrissende en Instagramwaardige cocktail wordt geserveerd met vers fruit en een vleugje likeur. Met dit verfrissende drankje zit je deze zomer altijd goed.

Canned cocktails

De hit voor deze zomer in het park? Kant-en-klare cocktails in blikjes. Deze handige drankjes zijn gemakkelijk mee te nemen voor buitenevenementen of picknicks. Denk aan blikjes met gin-tonic, moscow mule of mojito. Daarnaast zijn er ook een heleboel nieuwe spannende cocktails te vinden in blikjesvariant.

Brood en borrel

De borrelplank is eigenlijk altijd te rijmen met warme zomerdagen, en ook deze zomer is-ie weer van de partij. De grote borrelplanktrends? Vis uit blik, écht goed brood van de zuurdesembakker, (zelfgemaakte) foccacia’s en zelfgemaakte dips.

Als dat geen lekkere zomer wordt…



Beeld: Getty

Lees ook