Dít worden de foodtrends van de herfst en winter

maandag 09 oktober 2023 Irene de Bruijne

Het seizoen van warme truien, laarzen en binnenblijven is weer begonnen: de herfst. Maar de herfst is ook het seizoen van lekkere seizoensgroenten, dinertjes en taarten bakken. Genoeg reden om de keuken in te duiken dus. Geen inspiratie wat je moet maken? Dit zijn de lekkerste foodtrends van het seizoen.

Pompoen in alles

Pompoen zelf komt natuurlijk ieder jaar weer terug en is dus niet zozeer een trend. Wat we dit jaar wel steeds meer gaan zien, is pompoen verwerkt in andere gerechten dan de bekende soepen of pasta’s. Zo zie je pompoen ook steeds meer in zoete baksels of zelfs in ontbijtgerechten. 

90’s cocktails

Hoewel de meningen over And Just Like That verdeeld zijn, is de signature cocktail van Carrie helemaal een hit deze herfst. De cosmopolitan maakt net als veel andere cocktails uit de jaren negentig een comeback. Ook de martini en klassieke cocktails met rum en whisky, zie je steeds vaker op het menu. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Vegetarisch eten

Steeds meer mensen zijn tegenwoordig flexitariër en willen minder vlees en vis eten. Gelukkig zijn er een heleboel plekken waar dat kan. Wat je ook steeds meer ziet, zijn restaurants waar je een compleet vegetarisch menu hebt zonder dat er met koeienletters 'vegetarisch' op de gevel staat. Denk in Amsterdam bijvoorbeeld aan Chez Nina of Café Beurre, en in Antwerpen eet je bij Camionette zelfs helemaal vegan zonder dat dat groots wordt aangekondigd. 

Opgeklopte boter en andere zuivel

Je ziet het steeds vaker op tafel, meestal in mooie zilveren coupes: opgeklopte boter. Na de butter-board-trend, is het nu opgeklopte boter (en trouwens ook opgeklopte feta of mascarpone) wat de klok slaat. Die boter krijgt vaak een extra smaak door specerijen zoals kaneel of piment. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Pickles

Waar je bij pickles misschien altijd dacht aan een bijgerecht, krijgen deze meer en meer een hoofdrol in gerechten en op menukaarten. Ook gaan steeds meer mensen thuis aan de slag met pickles - of bijvoorbeeld zelfgemaakte kimchi! Pickels zijn trouwens niet alleen augurken, maar ook andere groenten zoals daikon, rode ui en radijsjes, kun je heel goed pickelen. 

Kaviaar

Je zou bijna kunnen zeggen dat kaviaar de nieuwe truffel is. Het is weliswaar niet goedkoper geworden, maar kaviaar wordt steeds populairder. Het wordt bovendien niet alleen geserveerd in luxe restaurants, maar soms zelfs gegeten met wat sour cream en chips. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Beenmerg

Ook deze trend is al een tijdje gaande, maar zie je tegenwoordig steeds vaker op de menukaart staan: beenmerg. Soms geserveerd met brood en soms verwerkt in een saus. Beenmerg is een goed voorbeeld van hoe we steeds meer 'nose to tail' zijn gaan eten en dus ook delen van het dier eten die anders minder of niet gebruikt worden. 

Fried chicken

In Londen is het al een hele tijd een grote hit, maar de fried chicken komt langzaamaan ook richting Nederland. Denk nu niet gelijk aan de grote keten, maar juist aan een meer culinaire variant. Zo zie je bijvoorbeeld steeds meer Korean Fried Chicken met pickles en soms zelfs fried chicken met kaviaar.

Beeld: Getty

Lees ook