Dubai Chocoladereep met knapperige pistache en pistachepasta
Ingrediënten:
-200 gr pure chocolade
-50 gr pistachepasta
-50 gr pistachenoten, grof gehakt
-snufje zout
Bereiding:
1. Smelt de pure chocolade au bain-marie tot een glad mengsel.
2. Bekleed een bakvorm (bijvoorbeeld een vierkante of rechthoekige bakvorm) met bakpapier.
3. Giet de helft van de gesmolten chocolade in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem.
4. Laat de vorm 10-15 minuten in de koelkast opstijven, zodat de eerste laag chocolade iets harder wordt.
5. Haal de vorm uit de koelkast en verdeel de pistachepasta gelijkmatig over de eerste laag chocolade, maar laat een rand van ongeveer 1 cm rondom vrij.
6. Strooi de grof gehakte pistachenoten over de pistachepasta, zodat de vulling volledig bedekt is. Zet de vorm weer in de koelkast voor 10-15 minuten zodat het iets opstijft.
7. Giet vervolgens de rest van de gesmolten chocolade over de pistachenoten, zodat het volledig bedekt is en de vulling ingesloten is.
8. Strijk de bovenkant glad met een spatel.
9. Laat de chocoladereep minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Pasta met wodka
Ingrediënten:
-350 gr pasta (bijv. penne of fusilli)
-2 el olijfolie
-1 ui, fijngehakt
-2 teentjes knoflook, fijngehakt
-150 ml wodka
-200 ml tomatenpassata (gezeefde tomaten)
-150 ml room
-zout en peper naar smaak
-basilicum, fijngehakt
-Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding:
1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in een grote pan met gezouten water. Giet af en zet opzij.
2. Verhit olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook glazig.
3. Voeg de wodka toe en laat het even sudderen tot de alcohol verdampt is.
4. Roer de tomatenpassata erdoor en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen, tot de saus wat dikker is geworden.
5. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.
6. Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en meng goed.
7. Serveer de wodkapasta met verse basilicum en geraspte Parmezaanse kaas.
Baked Feta
Ingrediënten:
-200 gr feta
-250 gr cherrytomaatjes
-2 teentjes knoflook, fijngehakt
-2 el olijfolie
-verse basilicumblaadjes, voor garnering
-zout en peper naar smaak
-optioneel: rode pepervlokken voor wat pit
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Leg het blok feta in het midden van een ovenschaal.
3. Verdeel de cherrytomaatjes en knoflook eromheen.
4. Besprenkel alles met olijfolie en breng op smaak met zout, peper en eventueel rode pepervlokken.
5. Bak het geheel in de oven gedurende 20-25 minuten of tot de feta zacht en licht gebruind is en de tomaatjes gerimpeld zijn.
6. Haal uit de oven en garneer met verse basilicumblaadjes.
7. Serveer warm als dip bij stokbrood of als bijgerecht.
Hüttenkäse-tortillawraps
Ingrediënten:
-250 gr hüttenkäse
-snufje zout en peper
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Smeer de hüttenkäse in een dunne laag uit over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met zout en peper.
3. Bak de wraps in 10 minuten goudbruin.
Knapperige aardappelsalade
Ingrediënten:
-800 gr vastkokende aardappelen, in blokjes gesneden
-2 el olijfolie
-zout en peper naar smaak
-1 rode ui, fijngehakt
-2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
-5 gr peterselie, fijngehakt
-3 el mayonaise
-2 el Griekse yoghurt
-1 el mosterd
-1 el appelciderazijn
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven) of 240°C (normale oven).
2. Meng de blokjes aardappel in een kom met olijfolie, zout en peper tot de aardappel gelijkmatig bedekt is.
3. Verdeel de aardappelblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Schud halverwege de baktijd de aardappelen om voor een gelijkmatige garing.
4. Terwijl de aardappelen bakken, bereid je de dressing voor door mayonaise, Griekse yoghurt, mosterd en appelciderazijn te mengen in een grote kom. Voeg zout en peper naar smaak toe.
5. Haal de gebakken aardappelen uit de oven en laat ze iets afkoelen.
6. Voeg de fijngehakte rode ui, bleekselderij en peterselie toe aan de kom met dressing.
7. Meng voorzichtig de gebakken aardappelblokjes door de dressing en groenten, zodat alles goed gemengd is. Voeg eventueel wat verse kruiden toe.
Beeld: Unsplash