Groene kruidenolie
Ingrediënten:
240 ml verse groene kruiden
240 ml extra vierge olijfolie
zout en peper naar smaak
Bereiding:
-
Was de groene kruiden en dep ze droog met keukenpapier.
-
Hak de kruiden grof.
-
Doe de gehakte kruiden in een blender of keukenmachine.
-
Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je de blender laat draaien, totdat alles goed gemengd is.
-
Breng op smaak met zout en peper.
-
Bewaar de kruidenolie in een brandschone glazen fles of een plastic spuitflesje (te koop bij een kookwinkel).
-
Je kunt deze olie gebruiken als basis voor een saladedressing, op een gekookt eitje, als garnering bij soep of bijvoorbeeld op zelfgemaakte hummus.
Ingrediënten:
240 ml appelciderazijn (of een andere milde azijn naar keuze)
120 ml water
30 gr suiker
5 ml zout
1 grote rode ui
Bereiding:
-
Snijd de ui in halve ringen. Stop de uien in een brandschone of gesteriliseerde glazen (weck)pot.
-
Meng in een pan azijn, water, suiker en zout. Breng aan de kook.
-
Giet het hete azijnmengsel over de uien in de pot.
-
Laat de uien afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar ze vervolgens in de koelkast. Laat ze minimaal 2 uur staan voordat je ze gaat eten.
-
Je kunt deze uien eigenlijk overal bij serveren ter garnering. Denk aan bijvoorbeeld taco’s of falafel.
Ingrediënten:
120 ml wittewijnazijn
120 ml water
60 gr suiker
5 gr zout
200 gr snoepkomkommers
½ el venkelzaad
1 tl zwarte peperkorrels (of bijvoorbeeld mosterdzaad of chilivlokken)
5 takjes dille
Bereiding:
-
Snijd de snoepkomkommers in vier lange stukken. Stop ze in een brandschone of gesteriliseerde glazen (weck)pot. Steek ook de takjes dille tussen de komkommers in de pot.
-
Meng in een pan de azijn, water, suiker, venkelzaad en zout tot de suiker en het zout zijn opgelost. Breng zachtjes aan de kook.
-
Giet het mengsel over de komkommers in de pot.
-
Laat de zoetzure komkommers minstens een uur in de koelkast staan.
-
Je kunt deze zoetzure komkommers als snack eten of bijvoorbeeld serveren bij kip, hummus of falafel.
Zelfgemaakte mayonaise
Ingrediënten:
1 eidooier
15 ml citroensap
5 gr Dijon-mosterd
120 ml neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
zout en peper naar smaak
Bereiding:
-
Klop in een kom de eidooier, citroensap en mosterd totdat alles goed gemengd is.
-
Voeg heel langzaam in een dun straaltje de olie toe terwijl je voortdurend blijft kloppen.
-
Blijf kloppen tot de mayonaise dikker wordt. Voeg indien nodig meer olie toe.
-
Breng op smaak met zout en peper.
-
Bewaar de zelfgemaakte mayonaise in een luchtdichte pot in de koelkast.
Zelfgemaakte mosterd
Ingrediënten:
60 gr mosterdzaad (geel of bruin, naar keuze)
45 ml azijn (witte wijnazijn of appelazijn)
30 ml water
5 gr suiker
zout naar smaak
Bereiding:
-
Wanneer je de mosterd een gladdere textuur wil geven, kun je ervoor kiezen om de mosterdzaadjes van tevoren te malen met een vijzel en stamper. Als je de mosterd liever korrelig wil houden, kun je deze stap overslaan.
-
Doe de mosterdzaadjes (heel of gemalen) in een kom. Voeg de azijn, water, suiker en een snufje zout toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar.
-
Laat het mengsel minstens 24 uur afgedekt op kamertemperatuur staan. Dit helpt de smaak te ontwikkelen en de mosterd te verdikken.
-
Proef de mosterd en voeg indien nodig naar smaak meer zout toe.
-
Wanneer je de mosterd glad wil maken, kun je hem nog pureren.
-
Bewaar de zelfgemaakte mosterd in een luchtdichte pot in de koelkast.
Ingrediënten:
3 teentjes knoflook
120 ml neutrale olie (bijv. arachideolie of zonnebloemolie)
4 el chilivlokken
1 tl Sichuanpeperkorrels (optioneel voor een extra pit)
1 tl zout
Bereiding:
-
Hak de knoflook fijn.
-
Verhit de olie in een kleine pan op middelhoog vuur tot deze begint te pruttelen.
-
Voeg de chilivlokken toe aan de hete olie en bak ze ongeveer 1-2 minuten tot ze knapperig worden. Let op dat je ze niet verbrandt.
-
Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe aan de pan en bak deze mee tot de knoflook goudbruin en knapperig is.
-
Wanneer je Sichuanpeperkorrels gebruikt, voeg ze dan nu toe aan de pan en bak ze kort mee tot ze beginnen te geuren.
-
Haal de pan van het vuur en voeg het zout toe aan de chiliolie. Roer alles goed door elkaar.
-
Laat de chiliolie volledig afkoelen voordat je hem in een luchtdichte pot of fles giet.
-
Je kunt deze chiliolie bijvoorbeeld gebruiken bij rijstgerechten of als garnering op een gebakken eitje.
Beeld: Unsplash