Deze smaakmakers maak je vanaf nu gewoon heel makkelijk zelf

zondag 28 april 2024 Irene de Bruijne

Natuurlijk is er vrijwel niks dat je tegenwoordig niet kunt kopen in de supermarkt of delicatessenwinkel. Maar hoe leuk is het om sommige basics voor in je koelkast of keukenkastje gewoon zelf te maken? Ingrediënten zoals zoetzure komkommer, ingelegde rode ui of zelfs mosterd kun je heel makkelijk zelf maken. Zo heb je deze smaakmakers altijd in huis. En je kunt ze zelfs cadeau doen.

Spatel - BBQ+ - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Spatel - BBQ+ - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Wokspatel - Pro - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Wokspatel - Pro - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Snijplank 36 cm x 25 cm, Bamboe -  - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Snijplank 36 cm x 25 cm, Bamboe - - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Meal prep bundel, 6-delig, glas - Fresh&Save - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Meal prep bundel, 6-delig, glas - Fresh&Save - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Braadslede met gratis pannenlappen 32 cm - Specialties 5 - Demeyere

Verwijderen uit collectie?

Demeyere

Braadslede met gratis pannenlappen 32 cm - Specialties 5 - Demeyere

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere

Groene kruidenolie

Ingrediënten:

240 ml verse groene kruiden

240 ml extra vierge olijfolie

zout en peper naar smaak

       

Bereiding:

  1. Was de groene kruiden en dep ze droog met keukenpapier.

  2. Hak de kruiden grof.

  3. Doe de gehakte kruiden in een blender of keukenmachine.

  4. Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je de blender laat draaien, totdat alles goed gemengd is.

  5. Breng op smaak met zout en peper.

  6. Bewaar de kruidenolie in een brandschone glazen fles of een plastic spuitflesje (te koop bij een kookwinkel). 

  7. Je kunt deze olie gebruiken als basis voor een saladedressing, op een gekookt eitje, als garnering bij soep of bijvoorbeeld op zelfgemaakte hummus.

ZWILLING King (polished) Bestekset, 30-delig - King (polished) - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

ZWILLING King (polished) Bestekset, 30-delig - King (polished) - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Spatel - Pro - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Spatel - Pro - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Blender - Enfinigy - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Blender - Enfinigy - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Snijplank 38 cm x 28 cm, Vezelhout -  - ZWILLING

Verwijderen uit collectie?

Zwilling

Snijplank 38 cm x 28 cm, Vezelhout - - ZWILLING

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere
Snijplank 32 cm x 22 cm, Rubberhout -  - BALLARINI

Verwijderen uit collectie?

Snijplank 32 cm x 22 cm, Rubberhout - - BALLARINI

Niet beschikbaar

Bezoek Demeyere

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Ingrediënten:

240 ml appelciderazijn (of een andere milde azijn naar keuze)

120 ml water

30 gr suiker

5 ml zout

1 grote rode ui

       

Bereiding:

  1. Snijd de ui in halve ringen. Stop de uien in een brandschone of gesteriliseerde glazen (weck)pot.

  2. Meng in een pan azijn, water, suiker en zout. Breng aan de kook.

  3. Giet het hete azijnmengsel over de uien in de pot.

  4. Laat de uien afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar ze vervolgens in de koelkast. Laat ze minimaal 2 uur staan voordat je ze gaat eten. 

  5. Je kunt deze uien eigenlijk overal bij serveren ter garnering. Denk aan bijvoorbeeld taco’s of falafel. 

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Ingrediënten:

120 ml wittewijnazijn

120 ml water

60 gr suiker

5 gr zout

200 gr snoepkomkommers

½ el venkelzaad

1 tl zwarte peperkorrels (of bijvoorbeeld mosterdzaad of chilivlokken)

5 takjes dille

       

Bereiding:

  1. Snijd de snoepkomkommers in vier lange stukken. Stop ze in een brandschone of gesteriliseerde glazen (weck)pot. Steek ook de takjes dille tussen de komkommers in de pot.

  2. Meng in een pan de azijn, water, suiker, venkelzaad en zout tot de suiker en het zout zijn opgelost. Breng zachtjes aan de kook. 

  3. Giet het mengsel over de komkommers in de pot. 

  4. Laat de zoetzure komkommers minstens een uur in de koelkast staan. 

  5. Je kunt deze zoetzure komkommers als snack eten of bijvoorbeeld serveren bij kip, hummus of falafel.

Zelfgemaakte mayonaise

Ingrediënten:

1 eidooier

15 ml citroensap

5 gr Dijon-mosterd

120 ml neutrale olie (zoals zonnebloemolie)

zout en peper naar smaak

       

Bereiding:

  1. Klop in een kom de eidooier, citroensap en mosterd totdat alles goed gemengd is.

  2. Voeg heel langzaam in een dun straaltje de olie toe terwijl je voortdurend blijft kloppen. 

  3. Blijf kloppen tot de mayonaise dikker wordt. Voeg indien nodig meer olie toe.

  4. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Bewaar de zelfgemaakte mayonaise in een luchtdichte pot in de koelkast.

Zelfgemaakte mosterd

Ingrediënten:

60 gr mosterdzaad (geel of bruin, naar keuze)

45 ml azijn (witte wijnazijn of appelazijn)

30 ml water 

5 gr suiker

zout naar smaak

        

Bereiding:

  1. Wanneer je de mosterd een gladdere textuur wil geven, kun je ervoor kiezen om de mosterdzaadjes van tevoren te malen met een vijzel en stamper. Als je de mosterd liever korrelig wil houden, kun je deze stap overslaan.

  2. Doe de mosterdzaadjes (heel of gemalen) in een kom. Voeg de azijn, water, suiker en een snufje zout toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar.

  3. Laat het mengsel minstens 24 uur afgedekt op kamertemperatuur staan. Dit helpt de smaak te ontwikkelen en de mosterd te verdikken.

  4. Proef de mosterd en voeg indien nodig naar smaak meer zout toe.

  5. Wanneer je de mosterd glad wil maken, kun je hem nog pureren.

  6. Bewaar de zelfgemaakte mosterd in een luchtdichte pot in de koelkast.

Deze content is tijdelijk niet beschikbaar

Ingrediënten:

3 teentjes knoflook

120 ml neutrale olie (bijv. arachideolie of zonnebloemolie)

4 el chilivlokken

1 tl Sichuanpeperkorrels (optioneel voor een extra pit)

1 tl zout

       

Bereiding:

  1. Hak de knoflook fijn.

  2. Verhit de olie in een kleine pan op middelhoog vuur tot deze begint te pruttelen.

  3. Voeg de chilivlokken toe aan de hete olie en bak ze ongeveer 1-2 minuten tot ze knapperig worden. Let op dat je ze niet verbrandt.

  4. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe aan de pan en bak deze mee tot de knoflook goudbruin en knapperig is.

  5. Wanneer je Sichuanpeperkorrels gebruikt, voeg ze dan nu toe aan de pan en bak ze kort mee tot ze beginnen te geuren.

  6. Haal de pan van het vuur en voeg het zout toe aan de chiliolie. Roer alles goed door elkaar.

  7. Laat de chiliolie volledig afkoelen voordat je hem in een luchtdichte pot of fles giet.

  8. Je kunt deze chiliolie bijvoorbeeld gebruiken bij rijstgerechten of als garnering op een gebakken eitje.

      

      

Beeld: Unsplash

Lees ook