Gedroogde producten zoals pasta en rijst
Dit spreekt natuurlijk een beetje voor zich, maar zorg dat je altijd een basisvoorraad rijst en pasta in huis hebt. Met de overige ingrediënten uit je voorraadkast en nog wat verse producten zoals groenten, vis of vlees, heb je zonder heel veel moeite heel snel iets voedzaams op tafel.
Tomatenpuree
Tomatenpuree is een onmisbaar ingrediënt waarmee je gerechten een diepe, rijke smaak geeft. Of je nu een pastasaus, een stoof of een curry maakt, tomatenpuree staat in vrijwel elke ingrediëntenlijst. Zorg dus dat je altijd een paar van die handige tubes in huis hebt, dan is de basis van je saus vast geregeld en heb je alleen nog wat groenten en koolhydraten nodig.
Tomaten in blik
Nog zo’n product waar je nooit genoeg van kunt hebben in je voorraadkast. Net als tomatenpuree zijn tomaten in blik ook een heel goede basis voor veel gerechten. Koop verschillende soorten, zoals grote en kleine tomaten, en vergeet ook tomatenpulp niet. Wedden dat dit meerdere avonden gaat redden wanneer je eigenlijk niet meer naar de supermarkt wil?
Bonen in blik
Hadden we al gezegd dat je eigenlijk je hele keukenkast zou moeten vullen met blikken? Dat klinkt misschien alsof je je voorbereidt op een ramp, maar eigenlijk ben je gewoon voorbereid op elke soort maaltijd. Zo ook met bonen in blik, want linzen, kikkererwten, edamame of witte bonen; ze komen allemaal van pas bij frisse salades, stoofgerechten of curry’s.
Goede olijfolie
Met goede olijfolie kun je menig matig gerecht toch nog redden. Zorg dat je naast een basisolie om mee te bakken, ook altijd een lekkere extra vergine olie in de kast hebt staan.
Pindakaas
Pindakaas smeren we niet alleen op ons brood, maar is sowieso een goed ingrediënt om altijd paraat te hebben. Je maakt er namelijk ook heel makkelijk een lekkere saus mee voor bij noodles of een dressing voor een salade.
Ansjovis (en andere vis in blik)
Ingeblikte vis is al langer een ware foodtrend. En terecht, want met deze handige blikjes heb je altijd iets lekkers in huis. Zeker ansjovis is goud waard voor je voorraad. Die maken van een simpele tomatensaus namelijk zonder moeite iets heel lekkers en voegen een rijke, umamismaak toe. Sardientjes of tonijn kun je altijd gebruiken voor een frisse salade of door een pasta.
Specerijen
Het geheim van een goede kok? Goede (en genoeg!) specerijen gebruiken. Daar maak je de meest simpele gerechten namelijk nog bijzonder mee. Wanneer je je specerijen op de juiste manier bewaart (droog en in het donker) gaan ze bovendien best lang mee, dus zorg dat je altijd een goede voorraad in de keuken hebt.
Aziatische sauzen
Veel Aziatische gerechten zijn gebaseerd op lekkere sauzen. Schrik niet dat die kant-en-klaar zijn, want daar is helemaal niks mis mee wanneer je ze van goede kwaliteit koopt. Zorg dat je in ieder geval altijd sojasaus, sesamolie en ketjap in huis hebt. En vergeet de crispy chili niet voor wat extra pit bij rijstgerechten.
Knoflook en uien
Een beetje een open deur misschien, maar de basis van ieder gerecht begint met knoflook en ui. Het zijn de onmisbare smaakmakers die de basis vormen voor veel gerechten. Zorg daarom dat je altijd een voorraadje in huis hebt.