Wat kun je doen tegen puisten? | Fashionchick.nl
← Terug

Wat kun je doen tegen puisten?

Zeg maar vaarwel tegen je grote vrienden op je wang, want die zie je met deze tips voorlopig niet meer terug. 

#1 Zorg voor de juiste make-up producten. Als je gevoelig bent voor puistjes is het belangrijk wat je op je huid smeert. Het kan namelijk een grote rol spelen in het ontstaan van verstopte poriën. Waar je op moet letten? Zorg ten eerste altijd voor schone kwasten. Vieze kwasten zijn een bron van bacteriën waardoor puisten bijna onvermijdelijk zijn. Iedere week wassen met babyshampoo is voldoende. Vermijd producten met olie, vooral als je huid van nature al vet is.

#2 Drink genoeg water. Het geheim van modellen met een gave huid? Water drinken! Hydrateren is key als het om je huid gaat. Je spoelt afvalstoffen weg waardoor je als het ware je lichaam van binnen reinigt. Drink dus vooral de hele dag door water.

#3 Let op je voeding. Zie het zo: alles wat je in je lichaam stopt, zie je aan de buitenkant terug. Niet alleen in de vorm van een dikkere buik, maar ook in je huid. Eet dus zo veel mogelijk onbewerkte voedingsproducten. Vaak geldt dat hoe minder ingrediënten er op de achterkant van een product te vinden zijn, hoe beter het voor je is. Vooral zuivel staat erom bekend dat het voor puistjes zorgt, maar ieder lichaam is anders, dus dat hoeft voor jou niet zo te zijn. Probeer te experimenteren door bepaalde voedingsproducten weg te laten uit je patroon en te kijken hoe je huid erop reageert. 

#4 Zorg voor de juiste skincare. Natuurlijk is de verzorging die je nodig hebt per huid verschillend, maar er zijn wel een aantal regels die voor iedereen gelden. Reinig je huid twee keer per dag met een facewash. Scrubben is een slecht idee, omdat het je huid vooral stuk maakt. Exfoliëren na het reinigen (de dode huidcellen verwijderen) is goed voor je huid, maar dat kun je beter doen met een exfoliant. Voor een vette huid is BHA salicylzuur heel geschikt. Het spul dringt tot diep in de poriën waardoor je dode huidcellen en overtollig talg verwijdert. Zo wordt de kans op puisten een stuk kleiner. Het is een fabel dat de huid uitdrogen er voor zorgt dat je puistjes verdwijnen, aangezien je huid dan alleen maar meer talg aan gaat maken. Blijf dus altijd goed hydrateren met een geschikte crème voor jouw huid. Om bestaande puisten sneller te laten verdwijnen kun je het beste plaatselijk een dun laagje benzylperoxide of tea tree oil aanbrengen. Verwen jezelf daarnaast regelmatig met een heerlijk kleimasker.

#5 Geef zweet geen kans. Een grote boosdoener? Zweet! Er zitten namelijk veel bacteriën in zweet die - als het te lang op je huid ligt - voor verstopte poriën kunnen zorgen. Zorg er na een flinke zweetsessie dus altijd voor dat je je gezicht goed reinigt. Tijdens het sporten kun je je zweet wegvegen met een sportbandje of een schone handdoek. Vermijd foundation als je een work-out op de planning hebt staan. 

#6 Ga voor een zijden kussensloop. Iets wat veel vrouwen vergeten is dat ook je kussensloop een grote bron van bacteriën is. Schoon houden is dus een must. Een goede optie? Het satijnen kussensloop. Katoen neemt namelijk vocht uit je haar en huid op met puisten als gevolg.