← Terug

Wat kun je doen tegen littekens?

#1 Pulken is uit den boze. Het is ó zo verleidelijk om dat korstje eraf te krabben, maar doe het niet. Dit vertraagt de wondgenezing en een kans op een litteken wordt zo extra groot. Je lichaam heeft soms zelfs anderhalf(!) jaar nodig voor een wondje volledig hersteld is.

#2 Een goede huidverzorgingsroutine. Een ander heel belangrijk punt? Je skincare. Belangrijk bij wondgenezing is dat je de huid goed gehydrateerd houdt, het liefst met een Vitamine E crème of een speciale littekencrème. Zorg dus dat korstjes nooit te veel uitdrogen. Vermijd scrubben, dit zorgt ervoor dat de opperhuid beschadigt en dat je korstje eerder loslaat dan nodig - en dat kan weer sneller voor littekens zorgen. Verwijder je toch graag je dode huidcellen? Gebruik dan een voor jouw huid geschikte exfoliant. BHA is geschikt voor een gevoelige, gemengde tot vette huid met puistjes en mee-eters, en AHA voor een droge huid met zonneschade.

#3 Smeer met SPF 50. Ontzettend belangrijk en ontzettend onderschat als het om littekens gaat: bescherm het litteken zo veel mogelijk tegen de zon met zonnebrandcrème. Gebruik een SPF 50 en smeer regelmatig een nieuwe laag om de werking te behouden.

#4 Onderga een speciale behandeling. Er komen steeds meer mogelijkheden om littekens te behandelen bij. Er mee doorlopen als je er onzeker over bent, is dus alles behalve nodig. Een siliconenbehandeling, lasertherapie, injecties of bevriezing zijn allemaal opties om te overwegen als het op littekens aankomt. Degene die jou hier het beste over kan adviseren is een dermatoloog of speciale huidkliniek.