Jouw kast, jouw regels. Het is natuurlijk niet zo dat je alleen nog maar basics of geen enkele felle kleur of print in je kast mag hebben. Het ligt echt aan je smaak. Om jou op weg te helpen naar jouw perfecte capsule wardrobe met rond de 37 pronkstukken hebben we een paar goede tips op een rij gezet.

#1 Kom achter je stijl. Als je nog niet helemaal weet wat je stijl is, kun je daar met onze stijltest snel achter komen. Ben jij klassiek, on trend, vrouwelijk, glamorous of casual? We geven je een zetje in de juiste richting, zodat je ongeveer weet hoe je je capsule wardrobe het beste op kunt bouwen. Daarnaast kun je een moodboard maken of op Pinterest een bord aanmaken met alle outfits die je mooi vindt en zelf wel zou willen dragen.

#2 Welke items zie je terugkomen? De kledingstukken van de outfits op je moodboard of Pinterest bord, zijn vaak ook de items die jij in je garderobe moet hebben. Maak hier een lijst van. Goed om te letten op een bepaalde stijl, kleuren, printjes en let natuurlijk ook op de pasvorm. De kans is groot dat je een groot deel al in je kast hebt hangen, maar het kan ook een eye-opener zijn dat je items mist die je met alle liefde dagelijks zou willen dragen.

#3 Wees kritisch op huidige garderobe. Bedenk goed: zou ik dit volgend jaar of misschien wel over vijf jaar nog dragen? Of zijn de items meer leuk 'in het moment', omdat het een trend is of omdat je er snel op uitgekeken bent? Het kan ook zijn dat je iets bij een ander ontzettend gaaf vindt staan, maar bij jezelf niet, omdat het gewoon niet bij je stijl of bij je figuur past. Gooi je kleding op een grote hoop, doneer waar je niet blij van wordt of wat niet op je lijst staat. Roep jezelf ook tot de orde als het toch te veel wordt, want ze moeten écht voldoen aan de eisen die je hiervoor hebt gesteld.

#4 Wat mis je nog? De lijst die je bij de tweede tip hebt opgesteld is waarschijnlijk nog niet compleet, dus nu heb je een vrijbrief om deze items bij elkaar te sprokkelen. Ze hoeven natuurlijk niet per se nieuw te zijn, je kunt er ook voor kiezen om voor duurzaam te gaan en de items tweedehands te shoppen. Kijk ook hierbij niet te veel naar de trends - hoe tijdlozer, hoe beter. Oh, en die kast hoeft niet in een week klaar te zijn. Denk goed na over elke aankoop en zorg dat -ie écht perfect is.