Synthetische stoffen

Extra lang plezier van jouw kleding

Je koopt dat oh-zo-mooie topje, kijkt op je waslabel en ziet de gekste namen en de meest ingewikkelde textielcombinaties, wat nu? Omdat er tal van synthetische stoffen op de markt zijn hebben we een selectie van de belangrijkste gemaakt zodat er niets meer fout kan. Is jouw topje ooit 3 maten kleiner uit de wasmachine gekomen? Keep on reading..

Viscose

Viscose is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht opneemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose wordt ook wel een semi natuurlijke vezel genoemd. Dit omdat viscose gemaakt wordt van natuurlijke houtvezels, maar het bewerkingsproces van deze natuurlijke grondstof is een chemisch proces. Dit is voor jou natuurlijk totaal onbelangrijk! Hoe herken je viscose? Heldere kleuren, een hoog draagcomfort, het kan krimpen en het kreukt.

Zorg voor Viscose

Viscose moet gewassen worden op een lagere temperatuur, niet hoger dan 40°C. Gebruik geen bleek en gooi het niet in de droger. Strijken gaat heel gemakkelijk, gebruik de middelste stand.

Polyamide (Nylon)

Polyamide is een synthetische polymeer. We kennen het allemaal onder de merknaam Nylon. Polyamide heeft naast de bekende Nylon panty’s nog veel meer toepassingen. Je zult het vaker in je kast tegenkomen, bijvoorbeeld in je sportkleding. Kenmerken: Sterk en elastisch materiaal, kreukt nauwelijks, kan slecht tegen warmte en kan geel worden in de zon.

Zorg voor Nylon

Net als bij viscose mag deze stof niet hoger dan 40°C gewassen worden, geen bleek gebruikt worden en mag het niet in de droger. Strijken kan vaak ook niet, mocht het op je wasvoorschrift staan doe dit dan op een lage temperatuur zonder stoom.

Polyester

Polyester is een veelzijdige vezel. Je komt het niet alleen in textiel tegen maar eigenlijk overal. Het wordt veel gebruikt om andere kunststof voorwerpen van te maken. Polyester is veelzijdig, van fleece truien tot regenjassen.

Zorg voor Polyester

Was het maximaal op 60°C en gebruik geen bleek. Strijken is vaak niet nodig maar kan op de middelste stand en drogen het liefst alleen op een lage temperatuur.

Acryl

Acryl (ook wel polyacryl) wordt vaak gebruikt in truien en heeft dan hetzelfde uiterlijk als wol. Ook wordt het gebruikt bij het maken van nepbont, leuk om te weten toch? Acryl houdt warmte vast en het is zacht zonder dat het kriebelt. Al kan het wel pluizen en slecht tegen hitte.

Zorg voor Acryl

Dit komt vast niet meer onverwacht, maar was het niet hoger dan  40°C. Gebruik geen bleek, vermijd strijken en stop het niet in de droger ;).