Black leather jackets

Fake of niet, hét item wat iedereen in haar kast moet hebben hangen: the leather jacket. Leer wordt gemaakt van de huid van bepaalde dieren. Veel voorkomend is het gebruik van de huid van een koe of een varken. Luxere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld slangen of krokodillen. Sommige soorten leer worden gemaakt van beschermde diersoorten en kunnen daarom in bepaalde landen verboden zijn. Benieuwd wat jij nu eigenlijk om je lijf hebt hangen? Keep reading. 

Fake animal

De huid van een dier wordt gelooid om er bruikbaar leer van te maken. Looien is het oplossen van de eiwitten in de huid, waardoor sterk en houdbaar leer ontstaat. Het leer kan daarna ook geverfd worden. Omdat leer vrij kostbaar is, wordt er vaak gebruik gemaakt van kunstleer, ook wel skai of PU leer genoemd. Kunstleer is een kunststof product dat aangebracht wordt op een onderlaag. Hierin wordt een print gedrukt zodat de stof op de huid van een dier lijkt. Soms krijgt kunstleer een kunstmatige geur om hem nog meer op echt leer te laten lijken.

Draai je een stuk leer om en gebruik je de binnenkant, dan noemen we het suède. Suède is zachter en soepeler dan gewoon leer. Nubuck, een derde leersoort, lijkt op suède, maar is steviger. Voor deze leersoort wordt de bovenste laag van leer licht geruwd waardoor er een fluweel-look ontstaat. Nubuck wordt vaak gebruikt voor schoenen. Suède en nubuck zijn gevoeliger voor vuil en vlekken dan gladleer. Je zult ze dus beter moeten beschermen.

The new denim

Leer wordt gebruikt voor tassen, schoenen en kleding zoals bijvoorbeeld jassen en broeken. Eén van de grote voordelen van leer is dat het zeer sterk en slijtvast is. Daarnaast wordt leer ook mooier naarmate het ouder wordt. Hoe vaker je dat leren jasje of die leren laarzen draagt, hoe mooier ze dus worden. Leer heeft soms ook een beschermende functie, denk bijvoorbeeld aan de leren kleding die een motorrijder draagt. 

Leer combineert heel gemakkelijk met andere materialen. Vooral het contrast met wollige materialen is erg mooi. Omdat leer tegenwoordig in iedere denkbare kleur te koop is, zijn de combinatiemogelijkheden eindeloos.

Tips & tricks

Bescherm je leren kleding en schoenen altijd door ze in te spuiten met een spray speciaal voor leer. Kleine vlekken kun je voorzichtig verwijderen met een uitgewrongen doekje, eventueel met een beetje groene zeep. Houd leer soepel met speciaal vet, het is een huid die kan uitdrogen. Spray suède in met beschermende sprays tegen regen en vocht. Vlekken in suède kun je na het opdrogen zachtjes wegborstelen.