Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

Life

Zó ga je om met toetsweekstress

FC Girls, 06 november 2017

We herkennen het allemaal wel: de toetsweken komen eraan en we staan strak van de stress. Want natuurlijk hebben we alles tot het laatste moment uitgesteld en moeten we nu in één weekend tien hoofdstukken voor vijf verschillende vakken leren. #Panic! Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je, zodat je voortaan beter om kunt gaan met toetsweekstress.

#1. Maak notities tijdens de les. 
True, we appen liever sneaky met onze besties tijdens de les of we checken onze Facebook tijdlijn even snel. Maar wanneer je elke les oplet en aantekeningen maakt, heb je tegen de tijd dat de toetsen eraan zitten te komen al een handige samenvatting voor elk vak. Tip: maak je aantekeningen níet op een laptop, maar noteer alles in een schriftje. Zo onthoud je alles nóg beter en ga je goed voorbereid de toetsweken in.

#2. Begin op tijd met leren. 
We know, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. But trust us, het scheelt toch echt een heleboel stress. Wanneer je elke week de lesstof van die week al een beetje leert, ben je vlak voor de toetsweken eigenlijk al klaar met blokken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de toetsstof voor de laatste keer doornemen. Bye bye stress!

#3. Nachten zijn om te slapen, niet om te leren. 
Ben je zó gestrest dat je de nacht voor een toets je nachtrust maar even overslaat? Stop right there! Dit veroorzaakt alleen maar extra stress én het zorgt ervoor dat je de dag erna minder goed kunt functioneren. Om goed te kunnen presteren, heb je namelijk voldoende slaap nodig. Zoek de avond voor een toets dus leuke afleiding en laat alle toetsstof even links liggen.

#4. Stay calm tijdens je toetsen. 
Tijdens je toetsen is het ook belangrijk om rustig te blijven. Lees alle vragen eerst rustig door wanneer je je toets krijgt. Zie je makkelijke vragen? Maak die dan eerst. Zijn er vragen waar je spontaan zweethanden van krijgt? Bewaar die vragen dan tot het einde. Zo voorkom je dat je in tijdnood komt en dus vragen over moet slaan die je eigenlijk wel wist.

#5. Relax! 
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Ga niet dag en nacht leren zonder pauzes, dat zorgt er juist voor dat je alle toetsstof weer vergeet. Oeps! Leer liever korte periodes (denk aan een kwartier of een half uur) en neem dan telkens vijf of tien minuten pauze. Zo geef je je hersenen even de kans om alles te verwerken en kun jij even relaxen.

Ook is de één productiever in de ochtend en de ander pas in de middag. Ben je een middagpersoon? Ga dan niet extra vroeg opstaan om te leren. Begin dan in de middag en stop wanneer je denkt dat je niks meer opneemt. Wedden dat je alle toetsstof zo een stuk makkelijker kunt onthouden? 

Lees ook: 5 leuke weetjes over katten

Beeld: Unsplash

Hoera! Fashionchick bestaat 10 jaar dus wij trakteren. Doe mee en win!

Lees meer