menu
Love

Tips bij een toxic relatie of vriendschap

FC Girls, 27 mei 2020

Geeft die ene vriendin je vaker een rotgevoel over jezelf dan dat jullie het leuk hebben samen? Of controleert je bae álles wat je doet? Toxic relationship alert! Met deze handige first aid kit delete je ze uit je leven.

Wat bedoelen we met toxic relationships?

Een toxic relationship betekent dat je een ongezonde relatie met iemand hebt. Dit kan een vriendschap zijn, maar ook een liefdesrelatie. Een relatie is ongezond als je jezelf er helemaal in verliest, en/of de ander je manipuleert en controleert. Geeft iemand je alleen een slecht gevoel over jezelf? Grote kans dat het een niet zo’n healthy relatie is.

Wat het lastig maakt, is dat veel mensen vaak niet in de gaten hebben dat ze zich in een toxic relationship bevinden. Ze weten het gedrag van zichzelf en/of de ander altijd goed te praten. Terwijl de relatie niets anders is dan ongezond. Toxic (=giftig), dus. Denk maar zo: iemand die je slecht behandelt en je een naar gevoel geeft, is niet jouw vriendin of een goede lover.

3 tips om een vriendschap te deleten uit je leven

♡ Geef grenzen aan

Wees duidelijk wat je wel en niet pikt. Geeft die ene vriendin je met regelmaat een slecht gevoel? Geef de eerstvolgende keer direct aan dat je dat niet oké vindt. Het beste is om haar hier 1-op-1 op aan te spreken. Als ze haar fout inziet, is er wellicht nog hoop. Zo niet? Geloof ons: dan ben je haar liever kwijt dan rijk.

♡ Focus jezelf op andere vriendschappen

Heb je genoeg vriendinnen in je buurt bij wie je je wel goed voelt? Fijn! Besteed meer tijd en aandacht aan hen. Jij verdient het om met mensen om te gaan die wél inzien hoe leuk, lief en tof je bent. Want dat ben je. Niet zoveel andere vriendinnen? Kijk eens om je heen! Misschien vind je leukerds bij een teamsport of in de buurt.

♡ Besef dat het niet jóúw schuld is

Mensen die niet leuk tegen anderen zijn, zijn vaak zelf heel onzeker. Dit reageren ze graag af op iemand die bepaalde eigenschappen heeft die zij stiekem ook wel zouden willen hebben. Bottom lime: die toxic vriendin is waarschijnlijk onwijs jaloers op jou. Maar hé… Dat is nooit een excuus om jou zo te behandelen.

5 signs dat je je bestie moet unfrienden

Lees ook

5 signs dat je je bestie moet unfrienden

Love

3 tips om een toxic relatie te verbreken

♡ Besef dat je iemand anders niet kan veranderen

We know… Niemand heeft alleen slechte eigenschappen, dus ook jouw bae heeft een paar goeie. En misschien, héél misschien, als je hem of haar wat meer tijd geeft dan verandert de situatie wel… Let us stop you there girl. Jij bent niet het probleem. Jouw zogenaamde lover is het probleem. En die gaat niet veranderen. Echt niet. Hoe graag je het ook wilt.

♡ Verbreek al het contact

Wij voorspellen: deze toxic lover weet precies de juiste dingen te zeggen, zodat je alle redenen van jullie break-up vergeet. Verbreek daarom al het contact, zodra je het hebt uitgemaakt. Blokkeer zijn of haar nummer, Insta, Snap… alle manieren waarop jullie nog contact kunnen hebben. Het lijkt misschien overdreven, maar alleen zo kom je snel(ler) over jullie breuk heen.

♡ Zoek afleiding

Afleiding is de beste remedie bij een break-up. Zéker na een toxic relationship. Besteed wat extra aandacht en tijd aan je vriendinnen. Zeker als je hen de afgelopen maanden een beetje hebt verwaarloosd. Leg ook jezelf wat meer in de watten. Draag die ene outfit die je voormalige liefde niet mooi vond. Zing uitbundig met dat nummer mee waaraan hij of zij zich ergerde. Je verdient het. 

Dit artikel komt uit de nieuwste Fashionchick Girls. Meer relationship tips? Scoor 'm nu! 


Beeld: Unsplash

5 stappen als je de relatie wil beëindigen

Lees ook

5 stappen als je de relatie wil beëindigen

Love

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer