Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Fashion

AHA: deze merknamen spreek jij ook verkeerd uit

FC Girls, 22 maart 2019

Ookal koop je regelmatig iets van een bepaald merk: de merknaam (goed) uitspreken blijft soms moeilijk. Om te zorgen dat je het voor altijd goed doet, hebben wij de meest voorkomende fouten op een rij gezet. Benieuwd? Scroll snel verder!

#1. Nike

Nee, nee en nog een nee: het is geen Naaik. Nike klinkt als: Naai-kie.

#2. Levi’s

Ondanks dat het spijkerbroekenmerk werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam afgelopen jaren helemaal geamerikaniseerd. Het is dus niet Lee-vies, maar Ley-vais

#3. Lidl

Lidl is Duits en dus spreken we deze naam ook op z’n Duits uit. Weg met Li-ddel, Lie-del it is.

#4. Primark

Over de uitspraak van de Ierse winkelketen is al vaak gesproken. Zo’n drie jaar geleden zou een pr-dame hebben gezegd dat de naam op z’n Iers als Priemark wordt uitgesproken, maar onlangs klonken er toch tegengeluiden. Op de website laat Primark weten dat het toch echt uitgesproken dient te worden als Pr-eye-mark.

#5. Porsche

Wait, what? De naam Porsche heeft blijkbaar twee lettergrepen. Het is dus niet Pors, maar Por-suh.

#6. Adidas

Je hebt vast en zeker een paar schoenen of een sportoutfit van Adidas in je kast liggen, maar spreek je het ook goed uit? Adidas heeft blijkbaar twee manieren om het merk uit te spreken. A-dee-das is de Amerikaanse manier, A-die-das de Europese. Maar let op: omdat Adidas van oorsprong een Duits merk is, ligt de klemtoon niet op de “i” en spreek je dit dus uit als een korte “i”.

#7. Dr. Oetker

We waren nogal verbaasd toen in de reclames van Dr. Oetker het merk ineens werd uitgesproken als Dokter Ut-Ker. Een woordvoerder van het merk schept duidelijkheid: “In 1891 ontwikkelde de Duitse apotheker Dr. August Oetker een recept voor bakpoeder. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming. Wij zijn er trots op dat Dr. Oetker nog steeds een familiebedrijf is. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de merknaam voortaan net zo uit te spreken als de familienaam: Dr. Utker.” Good to know!

#8. ASOS

In Nederland spreken we de naam van deze Britse webshop wel eens uit als: A-SOS. Maar dat is niet helemaal correct. Omdat de naam van de shop voluit As Seen On Screen is, zou je denken dat het uitgesproken wordt als A-S-O-S, maar het is eigenlijk AY-SOS.

#9. Hermès

De naam van het bekende designermerk wordt niet als Her-mès maar als Er-mèz uitgesproken. De Franse “h” wordt niet uitgesproken. Maar ook de “s” op het einde klinkt eerder als een “z”.

#10. Zara

Je spreekt de naam van de winkelketen waarschijnlijk uit als Zaar-raa, maar de modeketen is Spaans en dus je spreek je de naam eigenlijk ook met een Spaanse tongval uit. De “z” spreek je eerder uit als “th” en ook de “r” leunt meer naar de “d”. Als je het correct uitspreekt klinkt het dus ongeveer als Dzah-dah. 

Lees ook: Dit kun je leren van een Parisienne

Beeld: Unsplash

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer