menu
Winnen

5x dit wist je nog niet over tampons en maandverband

FC Girls, 24 februari 2020

Wij danken de mensen die tampons en maandverband hebben uitgevonden op onze blote knieën. Het leven zou toch een stuk moeilijker zijn als deze handige hulpmiddelen niet bestonden. Maar wist jij deze feitjes over tampons en maandverband al?


#1. De geschiedenis van maandverband
Nu kun je handige maandverbandjes kopen in allerlei soorten en maten. Vroeger was dat wel anders. Tot in de jaren 60 gebruikten vrouwen katoenen lappen om het bloed op te vangen. Die hielden ze met speciale riemen en later broekjes op hun plek. Deze lappen werden gewassen en hergebruikt. In de jaren 60 werd het eerste maandverband uitgevonden. Als we dit nu zouden zien, zouden we hier hard om lachen. Dit maandverband was namelijk enorm dik en groot. Niet heel praktisch dus.

#2. De eerste tampon
De eerste tampon werd bedacht door de Egyptenaren. Egyptische vrouwen stopten een stuk verband in hun vagina als ze ongesteld waren. Uiteindelijk was het een Amerikaan die rond 1930 patent aanvroeg en de eerste tampon op de markt bracht.

#3. Tampons kunnen over de datum raken
Heb je onderin je tas tampons zwerven die er misschien al een jaar in zitten? Weggooien! Alleen als ze in het originele doosje of verpakking zitten, dan kun je ze wel lang bewaren. Maar als ze al lang in je tas rond zwerven, dan kun je ze beter na een paar weken wegdoen.

#4. Je kunt TSS krijgen
Geen paniek: deze aandoening is zeer zeldzaam. Maar het is wel iets ernstigs. Het heet Toxic Shock Syndroom of afgekort TSS. Twee bacteriën veroorzaken het: de stafylokokken of de streptokokkenbacterie. Deze komen van nature in of op onze huid, neus en mond voor. Ze zijn in principe ongevaarlijk. Maar als ze dieper in het lichaam doordringen, kunnen ze gifstoffen vrijgeven die ons weefsel en organen beschadigen. Onder bepaalde omstandigheden, zoals het te lang inhouden van een tampon, kunnen deze bacteriën zich ophopen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jij dit krijgt: 

 • Wissel je tampon ten minste 4x per dag, of elke 3 tot 4 uur.
 • Gebruik de tampon met het minste absorptievermogen voor je menstruatie op dat moment. Daardoor wissel je vaker en dat is belangrijk.
 • Wissel tamponsoorten af. Dus een gewone (tiener tampon of regular tampon) voor je lichte tot middelzware dagen en een super (alleen) op je zwaarste dagen.
 • Laat een tampon nooit langer dan 8 uur zitten.
 • Gebruik ’s nachts maandverband.
 • Let op je hygiëne en was je handen zowel voor- als nadat je een tampon hebt ingebracht. Hierdoor krijgen bacteriën veel minder kans.
 • En tenslotte, houd jezelf schoon. Lekker elke dag onder de douche of in bad!

#5. Producten zonder chemicaliën en synthetische toevoegingen zijn het best voor je
Tampons en maandverband gebruik je voor het meest kwetsbare gedeelte van je lichaam. Dat deel wil je beschermen. Het is daarom slim om producten te gebruiken die vrij zijn van chemicaliën en synthetische toevoegingen. Zo zijn er bijvoorbeeld tampons, maandverband en inlegkruisjes die 100% van katoen zijn gemaakt. Katoenen producten zijn ook hypoallergeen waardoor je er geen gekke uitslag of jeuk van krijgt. Nóg een voordeel: deze producten zijn heel goed voor het milieu, omdat ze helemaal biologisch afbreekbaar zijn. Good for you and for the planet. 

Wil je na het lezen van deze info graag overstappen op katoenen producten? Goed nieuws! Wij geven 10x het Cottons Periode Pakket weg. Het merk Cottons werkt alleen maar met superfijne producten van 100% eersteklas katoen. Dit zit er in het pakket:

Cottons Periode Pakket:

 • 2x Tiener tampons
 • 2x Tiener maandverband
 • Tampons super
 • Maandverband ultradun regular
 • Inlegkruisjes Light

Wil jij meedoen? Vul dan onderstaand winformulier in. 


Zo zorg je ervoor dat je comfy slaapt als je ongesteld bent

Lees ook

Zo zorg je ervoor dat je comfy slaapt als je ongesteld bent

Life

Beeld: Unsplash

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer