Geef je direct jouw houding de schuld als je een pijnlijke rug hebt? Dan kun je daar nu mee stoppen. Een verkeerde houding tijdens het tillen van een ietwat zware handtas is namelijk niet de boosdoener. Dat zijn namelijk jouw ongetrainde rugspieren.
Een te zware tas tillen? Dit doet het met je rug
Ingrid Henssen - van Hees is arts maatschappij en gezondheid en vertelt aan ons dat wanneer je een tas aan één arm draagt, jouw houding wel degelijk en rol kan spelen. 'Als je een zware tas aan één arm draagt, komt al het gewicht op die ene arm terecht. Omdat dit de arm voor een langere tijd belast, wordt er teveel gevraagd van je armspieren. Hierdoor ga je compenseren met je rugspieren waardoor je hierna niet alleen last hebt van je armspieren, maar ook van je rug'.
Draag je in plaats van een handtas vaak een rugzak en heb je nog last van je rug? Dan zijn je rugspieren aan wat versterking toe. Joost de Rooij (Fysio- en Manueel therapeut) zegt het volgende: 'Door bepaalde spieren voortdurend aan te spannen kun je soms een zeurend of zelfs brandend gevoel krijgen in je rug.' Maar hier moet je niet je houding, maar je rug de schuld voor geven.
Door je rug te trainen kun je meer gewicht dragen en heb je minder snel last van je rug
Ook de deskundigen van Fysius rugexperts verwijten niet je houding maar je rugspieren voor die vervelende rugklachten. Die spieren kunnen namelijk wel extra oefening gebruiken, vinden zij. 'We willen af van het idee dat rugklachten door een verkeerde houding ontstaan. Jouw rug kan de belasting wel degelijk aan zodra de spieren goed getraind zijn.' In de praktijk van Marc Remie (fysiotherapeut) komt het ook vaak voor dat mensen onterecht denken dat het komt door een verkeerde houding die zij aannemen.
Marc Remie: 'Als iets te zwaar is omdat we het gewicht niet gewend zijn, compenseren wij door andere spieren in ons lichaam te gebruiken. Deze compensaties zijn heel handig voor het moment zelf, maar kunnen op de lange termijn rugklachten veroorzaken. Met bepaalde oefeningen zorg je ervoor dat je rug meer gewicht kan dragen.'Zo heb je dus minder last van die zware tas. Of deze nu aan je schouder hangt of op je rug zit.
Zo voorkom je rugklachten bij een te zware tas
Trainen, trainen en nog meer trainen is het antwoord. Door je rugspieren extra te trainen, kun je meer gewicht dragen en heb je minder snel last van je rug. Joost geeft ons daarnaast de tip om je rugzak altijd over beide schouders te dragen om asymmetrie in de spierbelasting (dat je de ene spier meer belast dan de andere) te voorkomen. Pas dus ook op met zware schoudertassen. Verdeel het gewicht liever over je beide schouders of wissel continu van schouder. We hebben de belangrijkste tips van de experts voor je op een rij gezet. Zeg maar dag tegen je rugklachten!
Halló krachtpatser, dág rugpijn
Tip 1: oefen met lichte tassen en maak de tas steeds zwaarder. Ga je binnenkort op reis met een zware wandelrugzak? Of wil je voortaan meer boodschappen kunnen tillen in beide handen? Onze experts geven aan dat je dan kunt oefenen met de belasting van je rug. Begin bijvoorbeeld bij 3kg en bouw dit beetje bij beetje op tot jouw gewenste gewicht. Zo kun je de belastbaarheid van je rug (dus hoeveel kg je rug aankan) gemakkelijk vergroten.
Tip 2: sterke billen en benen door krachtoefeningen. Denise Laan, personal trainer, vertelt ons het volgende: 'Jouw bekken, billen en heupen ondersteunen jouw rug. Als deze minder ontwikkeld zijn, moet jouw rug al het werk doen en daardoor krijg je sneller rugklachten.' Je kunt deze spieren versterken door de volgende oefening: Maak een bridge met een rechte rug en leg die zware tas op jouw heupen. Duw vervolgens met je billen de tas op en neer. Hallo sterke rug en mooie billen!
Tip 3: train ook je buikspieren. Volgens Denise is het heel belangrijk dat ook jouw buikspieren (inclusief de zijkanten) sterk zijn. Dit kan door te planken bijvoorbeeld, maar je kunt hier ook jouw zware tas bij gebruiken. 'Vanuit een staande positie leg je de tas over één schouder. Buig vanuit de heupen met je hele bovenlijf naar de kant van die zware tas. Herhaal dit acht keer voor vier rondes.'
Experts die in dit artikel aan het woord komen: Denise Laan: vitaalcoach en personal trainer, Marc Remie: fysiotherapeut bij Topvorm Fysiotherapie, Joost de Rooij: fysio- & manueel therapeut o.a. bij Atlas , Ingrid Henssen - van Hees: arts maatschappij en gezondheid, de deskundigen van Fysius rugexperts
Lees ook

Dit draag je als het regent (en dit liever niet)
Het regent net iets te vaak in Nederland. Met klevende outfits en pluizende haren tot gevolg. Gelukkig kun je je gewoon op het weer kleden. Maar dat kan alleen als je je Hollandse eigenwijsheid aan de kant gooit. Dit draag je als het regent (en dit liever niet).