mediteren lifestyle bewust focus ademhaling
Lifestyle

Zó wordt mediteren een stuk makkelijker - en kan jij het ook

Sterre, 16 februari 2023

Mediteren is veel makkelijker dan het lijkt. Wanneer je onderstaande tips toepast in je dagelijks leven, lukt het je straks ook met gemak.

Mediteren

Vaak wordt gedacht dat je bij mediteren aan niets mag denken. Dat is een verkeerde opvatting, je hebt immers altijd gedachten. Bij mediteren gaat het erom dat je deze gedachten niet beoordeelt. Zie ze als wolken: ze komen en gaan. Observeer ze, maar oordeel niet. Met de opvatting dat gedachten er mogen zijn, is mediteren al een stuk beter te doen. Onthoud ook, practice makes perfect. Hoe vaker je mediteert, hoe gemakkelijker het zal gaan.

Niet altijd in kleermakerszit

Bij mediteren gaat het om een focus op ademhaling en bewust in het ‘hier en nu’ zijn. Daar hoef je zeker niet voor in kleermakerszit te zitten met wierook of een kaars aan. Nee, dat kan ook gewoon tijdens je dagelijkse bezigheden, zolang je maar (enigszins) geconcentreerd en bewust bezig bent.

Tijdens skincare

Als het goed is, heb je een dagelijkse skincareroutine. Eigenlijk twee: één in de ochtend en één in de avond. Deze twee momenten zijn perfect om te mediteren. In de ochtend reinig je je gezicht, een mooi moment om je slaap achter je te laten. Met het aanbrengen van je dagcrème start de dag. Focus je tijdens deze routine op je ademhaling en op het aanbrengen van serums en crèmes. Zie je avondroutine ook als een mooi moment om de dag af te sluiten. Reflecteer op wat er goed ging, wat er beter kon en laat het vervolgens los. Op het moment dat je je laatste crème hebt aangebracht, is je dag afgesloten en ben je klaar om naar bed te gaan.

(K)ookmeditatie

Mediteren kan zelfs tijdens huishoudelijke taken. Ga bijvoorbeeld eens bewust koken. Zet een rustig achtergrondmuziekje op, zonder zang. Focus je ook hier weer op je ademhaling en op die ene taak: een lekkere maaltijd bereiden. Leg je telefoon weg om echt helemaal in het ‘nu’ te zijn.

Koffie erbij

Ook je eerste kop koffie (of thee) van de dag is een mooi moment om je intenties voor die dag te zetten. Vraag jezelf: ‘wat zou vandaag geweldig maken’? En wees daar de hele dag op gefocust.

Goed voor iedereen

Mediteren is geen tijdelijke trend. Het is bewezen dat mediteren positieve gevolgen met zich meebrengt. Regelmatig mediteren vermindert bijvoorbeeld stress en verbetert je focus en concentratie. Tot slot zorgt mediteren ervoor dat je minder gaat malen (en je dus ook eerder in slaap valt). Wil je écht (leren) mediteren? Kijk dan eens op de YouTubepagina van Sanny zoekt geluk; zij plaatst veel meditaties die gemakkelijk te volgen zijn - ook voor beginners. 


Beeld: Getty

Zo creëer je een zenmoment in je dagelijkse routine

Lees ook

Zo creëer je een zenmoment in je dagelijkse routine

Lifestyle

Deze opmerkelijke tip helpt wanneer je slecht slaapt

Lees ook

Deze opmerkelijke tip helpt wanneer je slecht slaapt

Beauty

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer