Zo voorkom je een zogenaamde 'zonnesnor'

donderdag 19 augustus 2021 Redactie

Nee, een zonnesnor is geen bovenlip vol zweetdruppels of gebleekte haartjes - al had dat natuurlijk prima gekund. Een zonnesnor is een vorm van hyperpigmentatie of melasma: een donkere verkleuring van je bovenlip omdat je huid op die plek extra veel pigment aanmaakt. Ai.

Zo'n zonnesnor is dus - naast het risico op huidkanker of -veroudering - een hele goede reden om je gezicht (meerdere keren per dag!) goed in te smeren met zonnebrand. Het liefst factor 50. Want dat lekkere zomerse zonnetje is de grote boosdoener, al helpen je genen en hormonen ook behoorlijk mee. Zonlicht zorgt ervoor dat de cellen die pigment aanmaken worden geactiveerd en dat kan ervoor zorgen dat je donkere vlekken in je gezicht krijgt. Vaak gebeurt dit op je voorhoofd, slapen en je bovenlip - a.k.a. je zonnesnor. 

Tips tegen een zonnesnor

Omdat het niet alleen de zon is die deze hyperpigmentatie veroorzaakt, maar je genen en hormonen ook een grote rol spelen, is het lastig om een zonnesnor helemaal te voorkomen. Toch kun je er wel voor zorgen dat de zon zo min mogelijk kans krijgt om je genetische aanleg en hormoonhuishouding aan te zetten tot het verkleuren van je bovenlip - en de rest van je gezicht. 

#1 Smeren, smeren, smeren.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar je regelmatig insmeren met zonnebrand is ontzettend belangrijk. Niet alleen om die gevreesde zonnesnor te voorkomen maar ook - vooral! - om je gezondheid te beschermen. In de zomer kun je je gezicht het beste om de twee uur insmeren met factor 50. Maar ook in de winter en op regenachtige dagen heeft je gezicht bescherming nodig; zorg er dus voor dat je ook dan je gezicht beschermt met een UV-filter.

#2 Schaduw
Uren liggen bakken en braden in de zon is zó 1990. Anno 2020 bouwen we ons zongebruinde kleurtje liever wat rustiger op - in de schaduw. Zeker als de zon op haar felst is - tussen 11.00 en 15.00 uur - kun je je het beste terugtrekken onder een parasol of boom. Geloof ons: je bovenlip zal je dankbaar zijn.

#3 Accessoires
Is er geen boom of parasol in de buurt? Zorg dan dat je altijd een zonnehoed met een flinke brede rand bij je hebt. Hiermee kun je je gezicht namelijk wel de nodige schaduw bieden. En je ziet er ook nog eens oogverblindend uit. 

Wat te doen als je al een zonnesnor hebt?

Voorkomen is beter - en vaak makkelijker - dan genezen, maar wat doe je als je al een zonnesnor hebt? Hyperpigmentatie kan soms verminderen door het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten. Het exfoliëren van de huid, waarbij je de buitenste, gepigmenteerde cellen van de huid verwijdert, kan in sommige gevallen goed helpen. Ook vitamine C in de vorm van een serum kan je huid oplichten. Is de verkleuring dusdanig dat deze producten niet voldoende werken? Laat je dan adviseren door een dermatoloog of schoonheidsspecialist. 

Lees ook

Hier moet je op letten als je zonnebrandcrème koopt

Nu we de komende dagen alvast mogen proeven van de Nederlandse zomer, is het erg belangrijk dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème. Want verbranden? Dat doe je natuurlijk liever niet. 

Zonneallergie? Zó pak je het aan

Ben je eindelijk op je vakantieplek in de zon aangekomen, krijg je ineens last van rode blaasjes of jeukende pukkeltjes. En dat kan je vakantieplezier behoorlijk bederven. Wat is zonneallergie eigenlijk en kun je het voorkomen?