Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
Lifestyle

Zó maak je een groepsfoto waar mensen blij van worden

Marthe, 12 oktober 2017

Zó maak je een groepsfoto waar mensen blij van worden

groepsfoto

Groepsfoto's zijn leuk, maar hebben vaak wel de vervelende bijkomstigheid dat ze worden gemaakt door iemand die níet bij de groep hoort. Met andere woorden: een vreemde. Daar beginnen alle problemen. Want als die foto dan eindelijk gemaakt is, kan het twee kanten op gaan.

En laten we wel wezen: dat is vrijwel altijd de slechte. Die nietsvermoedende voorbijganger-turned-groepsfotograaf in kwestie krijgt het namelijk zelden voor elkaar om een foto te maken waar 1. iedereen head to toe op staat en die 2. vanuit de juiste hoek genomen is. Met een beetje pech hield de beste man je telefoon óók nog eens verkeerd om en had-ie z'n vinger net iets iets te ver voor de camera waardoor het resultaat verre van bruikbaar is geworden. Niet leuk. Maar denk eens terug aan die keer dat jíj degene was die de groepsfoto van een groep vreemden moest maken. Best een lastig karwei, toch? Daarom hier een paar tips waarmee je een groepsfoto maakt waar iedereen wél blij van wordt. En ja, voel je vrij om 'm ook met je volgende voorbijganger-turned-groepsfotograaf te delen. You can thank me later.  

Zo maak je een groepsfoto waar iedereen wél blij van wordt

#1 Zorg dat-ie compleet is. Vraag aan de te fotograferen groep of iedereen die op de foto hoort te staan, aanwezig is. Zo niet, wacht dan eventjes, anders mag je straks het hele rijtje opniew afwerken. En ik kan je nu alvast verklappen: dat wil je niet. 

#2 De compositie. Staat iedereen er helemaal op? Is het licht goed? Matcht de groep met de achtergrond? Over achtergrond gesproken: ziet die er een beetje goed uit? Durf kritisch te zijn. Gaan mensen voor een bezienswaardigheid op de foto? Dat is vaak met een reden. Zorg dus ook dat die bezienswaardigheid daadwerkelijk óp de foto staat. 

#3 Neem intitiatief. Iedereen weet dat spontane foto's het leukste zijn. Klik vrolijk door, ook als iedereen nog bezig is met zichzelf te positioneren. Dat wordt gewaardeerd. 

#4 Doe een extra haar check. Haren zijn voor veel mensen een gevoelig punt. Let dus op of iedereens haar nog een beetje normaal doet. Dat wil zeggen: zit er nog een beetje volume in, valt het bij niemand voor de ogen, steken er nergens rare plukken uit?  

#5  Vraag áltijd of de foto staand of liggend moet worden gemaakt. Dit is heel belangrijk. Verder zijn er nog een paar vragen die je jezelf als fotograaf moet stellen: Heeft iedereen zijn ogen open? Lacht iedereen? Maak er voor de zekerheid meer dan een, zodat er later ook nog keuze is. 

Say Cheese!

FIERCE LEOPARD FAUX FUR-LComegetfashion Comegetfashion
€ 109,99
Babes T-Shirt  - WhiteMy Jewellery My Jewellery
€ 24,95
Velvet Headband - YellowMy Jewellery My Jewellery
€ 12,95
Michael Kors Schoudertassen - Sloan Editor LG Shoulder Mulberry in rood voor damesMichael Kors Fashionette
€ 349,00 € 209,40
Garcia JeansGarcia Sans-online
€ 89,99 € 62,99
Steve Madden DORUSS Korte laarzen blackSteve Madden Zalando
€ 139,95

Om mee op de foto te gaan: 24x de mooiste statement oorbellen

liefs, Marthe , Pretty good at making bad decisions

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer