kleding onderhouden wassen strijken schoonmaken
Fashion

Zo kun je het beste je kleding onderhouden

Redactie, 27 augustus 2022

We houden allemaal van shoppen. Eigenlijk is onze garderobe nooit compleet. Je kunt altijd wel een paar mooie schoenen gebruiken en die blouse lijkt ook onmisbaar. En thuiskomen met een paar goedgevulde shopping bags geeft een euforisch gevoel. Maar hoe houd je je nieuwe kleding zo goed als nieuw?

Onderhoud

Hoe onderhoud je je kleding het beste en zorg je dat het allemaal zo lang mogelijk mooi blijft? Het op de juiste manier wassen van je kleding is hierbij een belangrijke factor. Hoe je dat doet hangt vooral af van het materiaal van de items. Ook de juiste manier van strijken, opbergen en bewaren draagt bij aan de kwaliteit van je kleding. Wij vertellen je meer.

Opbergen

Of het nu gaat om accessoires, schoenen of kleren, het is van belang om ze op een goede manier op te bergen. Schoenen zet je in een schoenenkast of in speciale schoenenrekken en -bakken in je garderobekast. Voor hogere laarzen bestaan er speciale laarzenspanners. Die zorgen ervoor dat de schacht niet dubbelvouwt en lelijke plooien krijgt. Je kunt de laarzen dan mooi rechtop zetten of ophangen, want meestal zit er aan de spanners ook een haakje. Mooie riemen rol je op, niet te strak, en leg je naast elkaar in een la. Beha's vouw je nooit dubbel, maar leg je met de cups op elkaar in de kast. Zo blijft de cup mooi in vorm. Rokken en jurken hang je op een hanger en T-shirts en truien vouw je op. Deze kun je op een stapel leggen, of rechtop naast elkaar zetten wanneer je ze op een speciale manier vouwt. Overhemden kun je het beste strijken en opvouwen, waarna je ze in de kast legt. Voor overhemden bestaat er een handige strijkmethode waardoor ze perfect kreukvrij worden (en blijven). Aangezien de meeste hemden van katoen of een andere kreukgevoelige stof zijn gemaakt, kun je ze beter niet ophangen. Blouses van synthetisch materiaal zijn juist wel weer handig om op een hangertje te doen. Tip: koop hangers met antislip, zodat je kleding niet van de hanger glijdt.

Wassen

Kleding moet van tijd tot tijd gewassen worden. Bij sommige items, zoals blazers en vesten, kun je dit wat langer rekken door het regelmatig buiten te laten luchten. Maar ook dan kom je er op een gegeven moment niet meer onderuit. Check altijd het waslabel om te zien of je een kledingstuk mag wassen en zo ja, op welke temperatuur. Elk materiaal heeft bovendien een eigen voorkeursbehandeling:

  • Katoen is heel gemakkelijk te wassen. Het mag op wasprogramma's met hogere temperaturen en centrifugetoerental. De meeste kleding is tegenwoordig echter gemaakt van een mengsel van katoen met viscose of polyester. Katoenen T-shirts en blouses was je dus het beste op maximaal 40 graden en altijd binnenstebuiten, zodat de kleuren en patronen niet vaal worden. Aangezien katoen snel kreukt, is het belangrijk om het meteen na het wassen op te hangen en glad te trekken. Katoen mag eventueel in de droogtrommel.

  • Viscose is een veel gebruikt materiaal. Het is een kunstmatige vezel van cellulose, een natuurlijk materiaal (dus niet synthetisch). Vroeger heette het kunstzijde of rayon. Het neemt makkelijk vocht op, maar ziet er toch verfijnd uit. Kledingstukken van viscose was je het beste op 30 graden. Laat de centrifuge niet te hard draaien om kreuken te voorkomen. Viscose kan beter niet in de droogtrommel. Hang het direct na het wassen op en strijk het glad.

  • Zijde was je het beste met de hand. Het liefst gebruik je daar een speciaal zijdewasmiddel voor. Het mag absoluut niet in de droger en zorg dat het ook niet in de zon hangt.

  • Linnen oogt ruw, maar is kwetsbaar. De stof kreukt heel erg snel. Was het op max 40 graden, want het is krimpgevoelig. Gekleurd linnen heeft ook de neiging om af te geven. Was het daarom de eerst keer altijd apart om dit te checken. Hang linnen kleding direct na het wassen op. Rek het daarbij een beetje op en strijk het glad.

  • Polyester kledingstukken zijn licht en glad. De stof is gemaakt van een synthetische vezel, neemt bijna geen vocht op en kreukt nauwelijks. Het wordt wel snel statisch, dus het kan wel eens om je lichaam plakken. Je wast het op 40 graden of lager.

  • Hoewel denim eigenlijk geen materiaal is, zetten we het toch in dit rijtje. Meestal is denim van 100 procent katoen gemaakt, maar het kan ook een mix zijn. Was je jeans hooguit op 30 graden en keer de items voor het wassen binnenstebuiten.

  • Wol wordt gemaakt van schapenvacht. Het is kwetsbaar en mag alleen op de hand worden gewassen. Laat het ook nooit lang inweken. Knijp na het wassen het kledingstuk uit; nooit wringen! Hang wollen items nooit op een kledinghanger te drogen. Het beste droog je het liggend op een rek of op een handdoek.

  • Leren kleding is lastig te wassen. Maar het kan wel; op een kort programma met koud water.

  • Kant is geen materiaal, maar heeft wel een speciale wasmethode. Het is kwetsbaar en kan gemakkelijk beschadigen door een rits of haakje. Kanten items stop je eerst in een waszak voordat je het in de machine doet.

Wasprogramma

Kies een wasprogramma dat optimaal schoonmaakt en past bij het wasgoed, zonder dat je het overbelast. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar check echt altijd het waslabel. Zo weet je snel welk wasprogramma je het beste kunt kiezen.

Wasmiddel

Elke wasbeurt vraagt om een eigen wasmiddel. Bonte was mag absoluut niet met een witwasmiddel worden gedraaid. Dat bevat namelijk bleekmiddel en zal de kleuren doen vervagen. Andersom mag wel. Draag je veel zwart? Dan is het de moeite waard om een speciaal wasmiddel voor zwarte was te gebruiken. Je kleren blijven dan langer mooi en behouden hun diepe, zwarte kleur.

Onderhoud

Sommige materialen hebben extra verzorging nodig. Nieuwe schoenen kun je insprayen met een speciaal middel waardoor het vuil- en waterafstotend wordt. Leren schoenen moet je regelmatig poetsen. Dan blijft het een stuk langer mooi. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor handtassen van echt leder.

Houd je garderobekast schoon

Ben jij zo iemand die je kast vaak open laat staan? Niet doen! Wanneer je de kast consequent sluit, wordt het veel minder stoffig. Wen jezelf eraan om hem direct weer dicht te doen na gebruik. Weet je niet wat je aan moet? Hang en leg alles wat je toch niet aantrekt meteen weer terug op zijn plek. Zo houd je alles netjes en schoon. Plan ook minstens eens in het halfjaar een opruim- en schoonmaakbeurt voor je garderobekast. Zo houd je alles stofvrij en schoon. Je kunt je kleding checken op gebreken en deze eventueel (laten) herstellen. Met wollen kleding moet je ook altijd oppassen dat er geen motten in komen. Heb je veel wollen items? Leg dan mottenballen in de kast. Om alles lekker fris te houden, kun je ook geurzakjes of potpourri in de kast leggen. Het kost misschien meer werk, maar je spulletjes blijven langer mooi wanneer je ze extra aandacht geeft. Een schone, mooi opgeruimde kast met goed onderhouden items geeft je bovendien veel meer plezier!Beeld: Getty

Tijd voor een nieuw interieur; zo pak je het aan

Lees ook

Tijd voor een nieuw interieur; zo pak je het aan

Lifestyle

Zo draag je de wikkelrok op 3 manieren

Lees ook

Zo draag je de wikkelrok op 3 manieren

Stijladvies

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer