menu
shopverslaving
Duurzaam

Zo kom je van je shopverslaving af

Renée, 05 november 2020

Heb je weer nieuwe kleren besteld terwijl je garderobe al uitpuilt? Grote kans dat je hartstikke shopverslaafd bent. Fashionchick legt uit: dit is waarom je iets nieuws koopt terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt. En misschien wel belangrijker: dit is hoe je het tij kunt keren. 

Weet de pakketbezorger inmiddels je naam? Struin je iedere dag de websites van je favoriete shops af om de nieuwe collecties te bekijken? Hangen er kledingstukken in jouw kast met de kaartjes er nog aan? Dan koop jij veel meer dan je eigenlijk nodig hebt. Dat is niet alleen zonde van je bankrekening, maar ook voor het milieu. Het productieproces van een kledingstuk is namelijk erg vervuilend. Zelfs als je te veel bij een duurzame webshop shopt. Daarom is het tijd om alleen te kopen wat je écht wil hebben en je shopverslaving aan de kant te zetten.

Dit is de oorzaak van je shopverslaving

Geef je brein maar de schuld! De endorfine - ook wel gelukshormonen genoemd - die wordt aangemaakt als jij iets nieuws koopt, is namelijk enorm verslavend. Je brein verlangt naar de euforie die je voelt als je een nieuw pakketje met nieuwe kleding opent. En geef het brein eens ongelijk; dat gevoel is óók fantastisch. Maar dit fijne gevoel is maar van korte duur, waardoor je brein onbewust op zoek gaat naar een volgende boost. En dan het liefst in de vorm van een nieuwe jeans of een paar nieuwe schoenen. 

Elke dag bitterballen

Dat je brein de grote boosdoener is, hoeft niet te betekenen dat je er zonder na te denken aan over moet geven. Vergelijk het kopen van kleren eens met het eten van bitterballen. We worden daar hartstikke gelukkig van, maar weten ook dat het niet gezond is om iedere dag een portie bitterballen naar binnen te werken. Dat bewustzijn dat bitterballen eten niet per se gezond is, weerhoudt ons (althans, de meesten van ons) er van om iedere dag de frituur aan te zetten. Zo werkt het ook met het kopen van kleren. 

Zodra je bewust bent van de negatieve impact van fast fashion op het milieu, zul je minder geneigd zijn om toe te geven aan die drang om te shoppen. Dit gebeurt niet meteen automatisch. Je zal je neus zelf op de feiten moeten drukken door documentaires te bekijken over duurzame mode. Je zal jezelf actiever moeten tegenhouden om niet direct iets nieuws te kopen. Hoe moeilijk dit ook kan zijn: je portemonnee en je kledingkast zullen je dankbaar zijn. 

Stel jezelf deze 8 vragen voordat je iets nieuws koopt

Lees ook

Stel jezelf deze 8 vragen voordat je iets nieuws koopt

Duurzaam

Zo kom je van je shopverslaving af

#1 Stel je shopsessies uit. Voorkom impulsaankopen door langer na te denken of je een item nu wel of niet wil kopen. Maak een lijstje met de items waar je na een maand nog steeds mee in je hoofd zit. 

#2 Shop bij duurzame webshops. Wil je toch iets nieuws kopen? Zorg er dan voor dat het kledingstuk is gemaakt van natuurlijke materialen en dat het productieproces niet schadelijk was voor mens, dier en milieu. 

#3 Koop niet omdat je je goed wil voelen. Dat shoppen een manier is om je beter te voelen heeft alles te maken met de endorfines die vrijkomen. Maar trap er niet in. Als je je verdrietig voelt, koop je alleen omdat je dat fijne gevoel wilt voelen. Niet omdat je het kledingstuk écht heel tof vindt. Hierdoor koop je iets dat je helemaal niet nodig hebt. 

Simpele tips voor een duurzaam modeleven

Lees ook

Simpele tips voor een duurzaam modeleven

Duurzaam

Bronnen: Viva & Bedrock

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer