Girlbosses

Yaela Betsalel: 'Horeca is mijn aangeboren afwijking'

Marlies, 22 juni 2014

Yaela Betsalel: 'Horeca is mijn aangeboren afwijking'

Ze heeft een gigantische bos krullen, lacht constant als ze vertelt en heeft een fijne dosis zelfspot. Powervrouw? Nee, zo zou Yaela Betsalel zichzelf niet noemen. Maar ondertussen strikt de eigenares van PR-bureau Typhoon Hospitality merken als Licor 43 en KLM als klant. De overweldigende drukte die daarbij komt, doet niets af aan haar enthousiasme en liefde. 'In drukke periodes eet ik thuis, breng ik mijn twee kinderen naar bed en ga ik weer terug naar kantoor. Mijn gezin staat op één, maar dit is mijn derde kindje.' Wij schoven aan in het prachtig witte hoofdkwartier van Typhoon en leerden alles over de passie die Yaela's werk werd.

Yaela Typhoon

Wat doet Typhoon Hospitality precies?
We zijn een Marketing- & PR-bureau gespecialiseerd in de gastvrijheids- of zogenoemde hospitality industrie. We werken dus veel met horeca; restaurants, bars en hotels. Maar ook bijvoorbeeld met drankmerken als Licor 43 of instellingen als KLM. Het is zo'n kick als dat soort namen met je willen werken. Steeds draait het om gastvrijheid, maar maar bij elke klant op haar eigen manier. Tja, eigenlijk ben ik Typhoon een beetje per ongeluk gestart.

'Elke dag andere kledingstijl? Nee, ik wil elke dag een ander restaurant.'

Per ongeluk?
Het klinkt een tikje knullig, hè? Ik had ook graag verteld dat ik het al 100 jaar bedacht had en 17 businessplannen en analyses er op los had gelaten. Maar nee. Ik begon met een projectje voor die vriend, toen nog één voor een ander, en nog een projectje, en een heleboel projectjes tegelijk. Nou, dan haal je er maar wat freelancers bij om je te helpen. Voor ik het wist zat ik hier met 10 man en dacht ik: 'Dit is eigenlijk wel net echt een bedrijf!' Minder per ongeluk koos ik de richting van het bedrijf. Ik kom zelf uit de horeca, net als iedereen hier. Je hebt die liefde voor het vak nodig,

Yaela Betsalel

Wat is je moosite herinnering uit je eigen horecatijd?
Ik liep stage op Aruba - héél rottig - en daar was een complete familie samen op vakantie. Een neefje en een oom van de groep kwamen constant met me kletsen aan de balie. We raakten echt een beetje bevriend. Ze vertrokken terug naar Amerika, maar bleven altijd foto's en berichtjes sturen. Jaren later kreeg ik een mailtje van dat neefje; de oom was overleden en hij had het in zijn laatste maanden nog zo vaak gehad over hoe bijzonder de vakantie op Aruba was en wat mijn aandeel daarin was geweest. Dat is toch bijzonder? Dan sta je alleen maar achter een balie!

Imitatieleren skinnyCostes Costes
€ 69,95 € 25,00
BlousePromiss V&D
€ 44,99 € 18,75
M·A·C Studio Sculpt Lashde Bijenkorf
€ 19,00

Waarom die liefde voor horeca?
Ik zou het een aangeboren afwijking noemen. Ik houd van de gekte. Het is een heel aparte wereld. Je hebt te maken met klanten die niet mailen, maar midden in de nacht Whatsappen en het dan héél gek vinden als je niet meteen reageert. Dat moet je kunnen begrijpen. Ik vind het heerlijk. Het is allemaal zo puur en echt. Of je nou een buurtcafé hebt of een sterrenrestaurant; het draait altijd om mensen zich thuis laten voelen.

Heel lang kon ik niet normaal uiteten gaan. Mijn eerste baantje was als mystery guest. Dan ben je constant aan het timen hoelang het duurt voordat iemand je begroet of hoe snel de volgende gang aan tafel verschijnt. Ik bleef dat doen; spastisch met mijn vinger stof op randjes checken. Nu geniet ik er weer echt van. Ik ben weer gast. Eten kan je even naar een andere wereld meenemen.

Yaela Betsalel

Welke restaurants tip jij in Amsterdam?
Dat blijf ik een moeilijke vraag vinden. Wat voor veel vrouwen kleren zijn, dat heb ik met restaurants. De ene dag voel je je casual, de andere dag wil je helemaal uitpakken en dan trek je aan wat daar bij past. Ik heb dat met restaurants. Mijn favoriete restaurants worden beïnvloed door mijn smaak en stemming. Izakaya is wel echt geweldig. Daar moet je heen! Het eten is high end en verrassend en de kleine porties zijn gemaakt om te delen. Dat is echt een uitkomst. Ik zit namelijk altijd jaloers naar het bord van een andere te kijken, omdat ik alles wil proberen. Dat kan daar dus!

Guilty pleasure is 'The Ugly' van The Butcher. Lang doorwerken - wat in drukke periodes zoals met Taste Amsterdam zo elke dag gebeurt - staat bijna altijd gelijk aan toch even een 'Ugly' halen. Het is haast steak-achtig vlees in een soort wrap met avocado, jalapeno, tomaat, sla en een soort magisch sausje. Voor de lunch is Juice & Salad heel fijn! Die jongens hebben een boerderij waar ze bijna alle ingrediënten zelf telen. Ze hebben nu drie zaakjes in Amsterdam, maar tot voor kort stonden ze ook nog zelf met hun handen in de aarde. Het wordt met zoveel liefde gemaakt.

Yaela Betsalel

Zou je jezelf een power vrouw noemen?
Ik denk dat sommige mensen dat zeker van me denken, maar die zien waarschijnlijk alleen wat ze willen zien. Ik wil vaak genoeg die deken over mijn hoofd trekken en een week gaan slapen. De beste lessen heb ik toch wel geleerd door keihard op mijn bek te gaan. Hoe ik het allemaal doe met twee kinderen thuis? Gewoon niet slapen en doorgaan.

Hoe kom jij in het weekend weer even tot rust?
Ik ben thuis 'Chef Wasgoed'. Op zaterdagavond zit ik op de grond naast een manshoge berg was, stomme shows aan en vouwen maar. Het klinkt wel heel seksloos, hé?

'Hoe ik dit doe? Gewoon niet slapen en doorgaan.'

Veel was, maar weinig liefde voor mode?
Ik ben echt een H&M-meisje. Ik snap het gewoon niet goed. En heel mijn familie zit nog wel in de mode! Dat gen heeft me overgeslagen. Ik kreeg laats als cadeau wat geld om kleding te kopen. Onder één voorwaarde; er moest een personal shopper of iemand mee die voor mij ging keuren wat ik kocht. Mijn familie kent me langer dan vandaag. Ik kom anders weer thuis met 6 zwarte truitjes en 2 zwarte broeken. Ik ben dus een vrouw van 30 met gezin en kinderen, maar ik mag niet mijn eigen kleding kopen!

Heb je dan helemaal geen kledingstuk dat bijzonder voor je is?
Ik heb één jurk die gewoon fantastisch is. Hij zit als een joggingpak, maar ondertussen zie je er uit als een flimster. Echt! Ik krijg er ook altijd leuke opmerkingen over.

American Vintage PATERSON Blazer WitAmerican Vintage Zalando
€ 119,95 € 83,97
Sacha Aztec Sandalen - zwart witFashionchick Sacha
€ 79,95 € 39,95
GStar Overhemd WitG-star Zalando
€ 99,95 € 39,98

Waar droom je nog van?
Ik wil heel graag samenwerken met internationale agencies. Zelf zou ik niet zo snel heel mijn gezin naar het buitenland verhuizen, maar ik weet dat er hier genoeg mensen staan te trappelen voor mij te gaan. En ik zou natuurlijk heel graag eigen food-lijn beginnen. Nu groeien we nog zo hard; elke keer zijn er nieuwe projecten en het is allemaal tailormade. Ieder keer moet je eerst terug naar de tekentafel. We zijn nog niet stabiel genoeg, maar 'A girl's gotta dream'.

'Do what you love, love what you do' siert de muur van het Typhoon kantoor. En díe liefde spat van Yaela af.

liefs, Marlies Bax,

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Lees meer