basic-fit sporten samen motivatie sportbuddy app personal trainer winterworkout
Lifestyle

Winterworkouts: voor je fysieke én mentale gezondheid

Sterre, 02 december 2022

Jezelf naar de sportschool slepen kan een hele opgave zijn. En in de winter lijkt het soms helemaal onmogelijk. Toch is het van groot belang voor je fysieke en mentale gezondheid om ook in de winter te blijven bewegen. We geven je motiverende redenen om zo snel mogelijk met winterworkouts te starten op verschillende Basic-Fit-locaties.  

Fysieke voordelen

Bewegen is goed voor je fysieke gezondheid, dat weten we allemaal. In de winter sporten heeft echter nog wat extra fysieke voordelen. We noemen de drie meest belangrijke. En dan doelen we niet op ‘a summer body is made in the winter’. Zorg dus dat je deze winter een abonnement van Basic-Fit hebt, en de mogelijkheden en voordelen zijn reuze. 

Bye bye verkoudheid

In een tijd waarin verkoudheden en griep je op zitten te wachten, is het extra belangrijk om te blijven bewegen. Door op een gemiddeld niveau te sporten (en dus niet excessief), is je lichaam eerder in staat om verkoudheidssymptomen te bestrijden. Bovendien verminder je de kans dat je überhaupt wordt aangestoken. Je immuunsysteem werkt harder en is beter voorbereid op het bestrijden van virussen. 

Baby, it’s not so cold outside

Je wordt niet alleen minder (snel) ziek wanneer je 's winters regelmatig sport, je bent ook beter gewapend tegen de kou. De tocht naar de sportschool kan weliswaar een barre zijn, maar de beste manier om jezelf op te warmen is – je raadt het al – een workout doen. Door te bewegen, breng je de bloedsomloop op gang en hierdoor blijf je zelfs ná je workout nog lang warm. Als positief gevolg kun je misschien de verwarming wat later aanzetten (op een lagere stand), dat scheelt weer energiekosten. Met het Premium lidmaatschap van Basic-Fit kun je bij meer dan 1100 Basic-Fit-locaties in Europa terecht, waarvan vele zelfs 24/7 geopend zijn. Wanneer je door de hoeveelheid apparaten in de gym niet weet waar je moet beginnen of hoe je een trainingsroutine creëert die bij je past, kun je altijd om hulp vragen aan een Personal Trainer. Zo krijg je exact de begeleiding die je nodig hebt. Daarnaast vind je bij Basic-Fit diverse groepslessen om aan deel te nemen of virtuele klasjes die je gemakkelijk thuis kunt doen.  

Calorieën verbranden waar je bijstaat

In de winter verbrand je over het algemeen meer calorieën dan in de zomer. Simpelweg door het koud te hebben, want dan moet je lichaam harder werken. Daarnaast moet je lichaam in de winter tijdens een sportsessie nog harder werken om op een stabiele temperatuur te blijven. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer calorieën verbrandt, maar ook dat je minder snel zweet - en er dus leuker uitziet in de gym, toch mooi meegenomen. Naast deze overtuigende, fysieke voordelen zijn er ook een aantal mentale voordelen om in de winter te blijven sporten bij Basic-Fit.

Dag winterdip

Na een workout maak je een grote hoeveelheid endorfine aan, het belangrijkste hormoon dat voor een geluksgevoel zorgt. Beweging blijkt dan ook één van de meest voorkomende zelfhulpsuggesties te zijn voor mensen die lijden aan een Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAS). Dit is een vorm van depressie die gebonden is het seizoen, in dit geval de winter. Dus nee, een winterdip of winterdepressie is niet verzonnen, maar bestaat echt. Het blijkt zelfs dat zo’n 5% van de Nederlanders last heeft van donkere, koude dagen. 

Een sportieve wintergarderobe

Ook een nieuwe sportoutfit geeft extra motivatie. Deze motivatieboost kun je in kleinere mate ook ervaren wanneer je je speciale sportkleding voor de winter weer tevoorschijn haalt. Een nieuwe seizoensgarderobe geeft een enorme energieboost, want nu kun je eindelijk die sportieve croptop met lange mouwen dragen zonder na vijf minuten al compleet bezweet te zijn. Om dezelfde reden kun je ook eindelijk eens je gehele sportsessie shinen in dat modieuze sportvest.

Fysiek én mentaal in balans

Kortom, door in de winter regelmatig een sportief bezoek te brengen aan Basic-Fit, of als Basic-Fit-abonnee aan de slag te gaan met de Basic-Fit App, zit je lekkerder in je vel, zowel fysiek als mentaal. Onthoud wel: balance is key. Dus, geniet ook van een zak pepernoten op de bank, een uitgebreid kerstdiner inclusief wijn en een aantal oliebollen in aanloop naar het nieuwe jaar – want dan blijf je in balans en houd je al je voornemens een heel stuk beter vol. Word gauw lid voordat de winter zijn intrede doet via de Basic-Fit-website.


Beeld: Getty

Waarom samen sporten motiverender is dan alleen

Lees ook

Waarom samen sporten motiverender is dan alleen

Lifestyle

Zo zorg je ervoor dat je sporttas niet gaat stinken

Lees ook

Zo zorg je ervoor dat je sporttas niet gaat stinken

Lifestyle

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer