Girlbosses

Winnares Powermother Award: Manon Proper

Kristel, 20 juni 2018

Winnares Powermother Award: Manon Proper

Manon Proper

Als je binnen twee jaar tijd een twee- én drieling op de wereld zet, dan ben je wat ons betreft een echte powermother. En dan verdien je een award!

En wij zijn niet de enige die er zo over denken, dat bleek toen we de stemmen van de Everyday Heroines Awards telden. Met een duidelijke meerderheid van de stemmen ging zij er met die felbegeerde award vandoor. Natuurlijk omdat we behoorlijk onder de indruk zijn van het feit dat zij haar vrolijke vijftal in het gareel weet te houden. Maar daarnaast legt ze al hun avonturen ook nog eens vast op haar Nono notes blog en Instagram account. Behoorlijk indrukkenwekkend, vinden wij. Benieuwd hoe ze het doet? Wij vroegen het haar!

Manon Proper

Foto: Brenda van Leeuwen / Jan Magazine

Hi Manon! Gefeliciteerd met het winnen van de Powermother of the year Award! Vertel, hoe ziet een doorsnee dag van een moeder van 5 jonge kinderen eruit?
Poeh, wil je dat echt weten? Eigenlijk zijn de dagen nu een stuk rustiger voor mij aangezien de tweeling sinds twee maanden naar school gaat. Echt een verademing want de hele dag zorgen voor vijf kleine kinderen naast alle andere dingen die in huis gedaan moeten worden, is best een opgave! Onze dag begint om 06.15 uur. Nadat m’n man en ik klaar zijn met douchen en aankleden begint het echte feestje. De tweeling wordt wakker gemaakt, gewassen en aangekleed en de drieling volgt daarna. Dan moet er natuurlijk voor 7 man ontbijt worden gemaakt en broodtrommels gevuld. Na het ontbijt brengt m’n man de tweeling naar school. Rust in de tent voor mij, want dan heb ik “alleen” de drieling, haha!

'Dat is echt topsport!'

Eigenlijk zien de dagen er altijd wel redelijk hetzelfde uit aangezien ik niet heel vaak met ze op pad ga. We hebben een fijne tuin met een hek eromheen dus daar kunnen ze lekker spelen en binnen hebben we ook hele leuke speelhoeken waar ze zich uren kunnen vermaken. Tot voor kort hadden we overdag geen hulp in huis, maar sinds kort hebben we weer een au pair. Dit is voor mij echt super fijn aangezien ik nu wat meer tijd aan mijn blog, Instagram en opdrachten kan besteden. Tot de au pair hier aan het werk was moest ik de tweeling iedere keer uit school halen en de drieling dan meenemen. Een enorm gedoe:

Drieling wakker maken na hun middagslaapje, snel aankleden, snel in de auto zetten, snel uit de auto halen en in de wagen zetten, de tweeling van het schoolplein halen en de hele santenkraam weer inpakken en thuis weer allemaal uitladen. Ik kan je zeggen: dat is echt topsport, haha!

Als om 15.00 uur de tweeling uit school komt, wordt de drieling wakker, spelen ze samen en begin ik rond half 5 met koken. We eten dan vroeg, namelijk om 18.00 uur (veel te vroeg wat mij betreft) zodat ze allemaal op tijd naar boven, in bad en naar bed kunnen. Tussen 19.00 uur en 19.30 uur liggen ze allemaal in bed en als alles verloopt zoals het hoort, hebben m’n man en ik dan wat tijd voor onszelf.. of voor de was/opruimen/schoonmaken/voorbereiden voor de volgende dag..

Manon Proper

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je na een tweeling ook nog een drieling zou krijgen?
Wij waren allebei eigenlijk heel erg blij. Wel in shock natuurlijk, maar vooral blij. We hadden wel al heel snel zorgen over het verloop van de zwangerschap en of alles wel goed zou gaan. Het nadeel van zo’n bijzondere zwangerschap is dat je al heel snel wordt gewezen op de risico’s van het dragen van drie baby's. En dan ging het niet alleen over de risico’s voor de baby's maar ook over de risico’s voor mij. Dit maakt het extra spannend en soms zenuwslopend.  

'Ik was zo blij toen ze geboren waren!'

En is het je uiteindelijk mee- of tegen gevallen? En waar zit dat ‘m dan in?
De zwangerschap verliep vrij voorspoedig, voor de baby's dan... Ik vond het vanaf 25 weken echt niet leuk meer. Ik voelde dat de spanning op m’n buik zo immens groot werd dat m’n huid constant kriebelde, ik kon niet meer platliggen want dan werd ik duizelig, lopen deed ik wel maar was alles behalve prettig en slapen… hmm, nou dat deed ik nauwelijks meer. Ik was echt zo blij toen ze geboren waren! 

Je houdt ook een blog bij, the Nono notes. Wat kunnen mensen van deze blog verwachten? En waarom ben je deze blog gestart?
Ik schrijf soms korte anekdotes over ons leven, ik deel kind- en oudervriendelijke recepten en het belangrijkste zijn denk ik de tips & tricks voor (aanstaande) ouders. Ik zeg dit heel vaak: ik vind mezelf absoluut geen expert op het gebied van ouderschap, maar ik denk dat ik door deze unieke gezinssamenstelling wel veel kennis heb opgedaan waardoor ik mezelf in ieder geval ervaringsdeskundige kan noemen. Via Instagram ontvang ik vaak vragen van andere ouders over opvoeden, voeding en slaaprituelen. Deze vragen beantwoord ik altijd, maar ik vond het zonde om dit alleen met de vragers te delen. Vandaar dat ik het nu op mijn website plaats zodat het voor iedereen te lezen is.

Manon Proper

Je hebt door de jaren heen natuurlijk veel handigheid gekregen in het managen van een groot gezin. Wat is jouw ultieme tip?
Een hele saaie tip: regelmaat aanhouden en consequent zijn! Heel veel mensen zeggen tegen (aanstaande) moeders: “wees niet te streng voor jezelf” en daar zit zeker wat in. Maar op het gebied van regelmaat en consequent zijn ligt dat toch iets anders vind ik. Ik merk dat het bij ons in huis allemaal redelijk in de soep loopt wanneer ik de touwtjes laat vieren en de kinderen bijvoorbeeld later naar bed breng dan normaal, of dat ik ze uit hun bed haal als ze geen zin hebben om te slapen (dat doe ik nooit) of als ik ze langer tv laat kijken dan ze gewend zijn. De volgende dag moeten we dan echt op de blaren zitten want dan verwachten ze natuurlijk dat ze dat allemaal weer mogen.

'Kinderen hebben van jongs af aan precies door hoe ze je moeten manipuleren.'

Regelmaat aanhouden en consequent zijn, daar draait het dus om, dat weet eigenlijk iedere ouder wel. Vaak wordt echter vergeten dat dit in de praktijk betekent dat je (helaas) vooral streng moet zijn voor jezelf: niets is immers verleidelijker dan een jammerend kind even op te pakken of lekker bij je in bed te nemen als het ’s ochtends niet meer wil slapen. Doe dat echt zo min mogelijk! Kinderen hebben namelijk al van heel jongs af aan precies door hoe ze je moeten manipuleren. Laat je niet gek maken dus!

Wie is in jouw ogen een echte Powermother?
Er zijn veel vrouwen in mijn directe omgeving die ik graag die titel zou geven, waaronder natuurlijk mijn eigen moeder. Maar als ik iemand zou moeten kiezen die meer in de schijnwerpers staat, vind ik dat Charlotte Groeneveld van de Fashionguitar deze titel echt verdient. Ik denk dat de meeste lezeressen van jullie haar wel kennen. Ze woont in NYC met haar man en twee kinderen. Ze heeft zelfs tijdens de behandeling van schildklierkanker haar werk als fashionblogger doorgezet en heeft een mega succesvolle blog/Instagram account. Ze schrijft nu op haar blog heel open over het ivf-traject dat ze in gaat en ik denk dat ze daarmee het taboe dat er kennelijk heerst rondom vruchtbaarheidsbehandelingen goed kan doorbreken. Dat is een echte powermother, toch?

Benieuwd naar de winnaressen van de Business Babes Award en de Fashion Icon Award? Lees snel het interview!

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer