Wimperserums, werken ze echt? | Fashionchick.nl

Wimperserums, werken ze echt?

donderdag 02 december 2021
Sylvia

Niet geboren met lange, fladderende wimpers? Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze langer te maken, denk bijvoorbeeld aan mascara, wimperextensions en fake lashes. En wimperserums natuurlijk.

Lang, vol en gezond

Helaas is een mascara tijdelijk, net als fake lashes. Wimperextensions moet je bijhouden en kunnen prijzig zijn. Met een wimperserum zou je de lengte, het volume en de gezondheid van je wimpers op de lange termijn kunnen vergroten. Maar hoe werken ze eigenlijk?

Wimpergroei

Eerst iets over hoe wimpers groeien. Wimpers bestaan - net als hoofd- en lichaamshaar - uit eiwitten (proteïnen): meer dan 90 procent om precies te zijn. De bouwstenen van deze eiwitten - en dus je wimpers - zijn aminozuren. Aminozuren voeden ook de wimpers en herstellen eventuele schade. Ze zijn daarom vaak het hoofdingrediënt in wimperserums, onder de naam peptiden. Wimpers groeien in drie fasen: de anagene (actieve) fase, de catagene (overgangs)fase en de telogene (rust)fase. Tijdens de anagene fase groeit de wimper constant. Deze fase duurt vier tot zes weken. Tijdens de catagene fase zijn de wimpers op hun maximale lengte en beginnen de haarzakjes te krimpen. Dit deel van de cyclus duurt twee tot drie weken. Het laatste deel van de cyclus is de telogene fase. In de rustperiode duurt het ongeveer 100 dagen voordat de wimper uitvalt. Elke individuele wimper ondergaat op verschillende tijdstippen een fase. Gemiddeld duurt het vervangen van een enkele wimper vier tot zes maanden.

Het begon met Latisse

Momenteel is er slechts één product waarvan bewezen is dat het effectief is voor groei en volume en dat is het Amerikaanse merk Latisse. Dit is een door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd serum, geformuleerd met het actieve ingrediënt bimatoprost. Het zorgt dat bestaande wimpers langer worden en stimuleert de groei van haarzakjes die geen wimpers produceren. In Amerika heb je een doktersrecept nodig om het te krijgen, ook vanwege de niet-geringe bijwerkingen zoals verkleuringen in het oog en de huid eromheen.

Hoe werkt een wimperserum?

Een 'gewoon' wimperserum helpt in ieder geval bij het conditioneren, hydrateren en versterken van de wimpers wat leidt tot minder breuk en haarverlies. Het volume zal dus zeker toenemen en wimpers zullen minder snel uitvallen zodat ze iets langer uit kunnen groeien. Minder breuk betekent ook dat je wimpers de kans krijgen om langer en voller te worden. Je brengt een wimperserum meestal met een kwastje langs de bovenste wimperlijn aan; door het knipperen van de ogen verspreidt de vloeistof zich ook over de onderste wimpers. Wanneer je dit consequent elke dag aanbrengt, verlengt het wimperserum de telogene groeifase waardoor de groeicyclus van de wimpers wordt verlengd.

Dit zit er meestal in een wimperserum

De formules verschillen van merk tot merk, maar er is een aantal ingrediënten dat je vaak in wimperserums tegenkomt. Bijvoorbeeld peptiden (aminozuren) om gezonde haarzakjes op te bouwen, ceramiden om vocht vast te houden en panthenol om wimpers te hydrateren en te beschermen tegen het afbreken. Ten slotte verbetert Biotine de gezondheid van de wimpers door de aanmaak van keratine te stimuleren. Dit zijn onze favoriete wimperserums: 

Cils Booster Lash Revitalizing Serum Wimper Serum - 40%

Verwijderen uit collectie?

Lancã´Me

cils booster lash revitalizing serum wimper serum

€ 53,10

€ 31,86

Bezoek ICI PARIS XL
Lash Care Peptalash Ii - 8%

Verwijderen uit collectie?

Indeed Labs

lash care peptalash ii

€ 29,95

€ 27,70

Bezoek ICI PARIS XL

Moet je lang wachten op het resultaat?

Ja, helaas wel. Een wimperserum zal je wimpers niet van de ene op de andere dag langer maken. Op het effect zul je, afhankelijk van de groeicyclus van je wimpers, 8 tot 12 weken moeten wachten. Het is belangrijk om het serum consequent te gebruiken en elke dag aan te brengen. En het effect is jammer genoeg niet permanent: zodra je stopt met het aanbrengen van het serum en de groeicyclus is afgelopen, worden je wimpers weer 'normaal'. Geen zin om weken te moeten wachten? Deze mascara's en fake lashes geven je wimpers direct een wow-effect:

LASH QUEEN FELINE EXTRAVAGANZA Mascara 01 - Extravaganza - 10%

Verwijderen uit collectie?

Helena Rubinstein

lash queen feline extravaganza mascara 01 - extravaganza

€ 38,00

€ 34,20

Bezoek ICI PARIS XL
Luxury Lashes Bella 3d Wimpers - 8%

Verwijderen uit collectie?

Queen Tarzi

luxury lashes bella 3d wimpers

€ 22,00

€ 20,35

Bezoek ICI PARIS XL
Le Volume De Mascara

Verwijderen uit collectie?

Chanel

le volume de mascara

€ 40,00

Bezoek ICI PARIS XL
Mascara So Intense Instant Volume And Length - 8%

Verwijderen uit collectie?

Sisley

mascara so intense instant volume and length

€ 58,00

€ 53,65

Bezoek ICI PARIS XL
Imperiallash Mascara Ink Mascara - 8%

Verwijderen uit collectie?

Shiseido

imperiallash mascara ink mascara

€ 37,00

€ 34,22

Bezoek ICI PARIS XL
Lashes Valse Wimpers HEALTHY PEACH

Verwijderen uit collectie?

Huda Beauty

lashes valse wimpers healthy peach

€ 23,00

Bezoek ICI PARIS XL

Beeld: Getty

Lees ook

De hyaluronzuur-buzzzzz: wat is het en wat doet het voor je?

Vocht is belangrijk voor een gezonde huid. Je helpt je huid een handje door goed te hydrateren met een crème of serum. Zonder de juiste vochtverzorging droogt je huid uit, verliest het zijn stevigheid en werkt het minder effectief als beschermende barrière. Hier komt hyaluronzuur om de hoek kijken, een ingrediënt dat je all over tegenkomt in huidverzorging. Maar wat is het eigenlijk, is het echt een zuur of toch iets anders? 

Glansserum voor je haar: do's en don’ts

Een glansserum kan wonderen doen voor je haar. Maar je haar kan er ook snel vet en slap van worden. Haarhorror! We delen graag de do's en don'ts voor het gebruik van een glansserum zodat je haar stralend de dag doorkomt.