menu
Ciculaire beauty
Beauty

Wel eens gehoord van circulaire beauty?

Sylvia, 07 augustus 2021

Je hebt misschien de afgelopen tijd allerlei 'groene' beautytermen voorbij horen komen. En daar komt er weer eentje bij: circulaire beauty. Wat is het en is het iets om in de gaten te houden?

Jaarlijks wordt er om esthetische redenen (echt waar: omdat het worteltje of de appel niet 'knap' genoeg is) in heel Europa meer dan 50 miljoen ton verse groenten en fruit weggegooid. Het is dus de hoogste tijd om er voor te zorgen dat dit voorkomen kan worden. En dat kan, wanneer cosmeticamerken upcycled ingrediënten gaan gebruiken en het concept van circulaire beauty omarmen.

Circulaire beauty zet upcycling in door gebruik te maken van overgebleven of afgedankte ingrediënten voor het maken van nieuwe duurzame cosmetica. Upcycling op zijn beurt is het proces waarbij afval of een bijproduct op een creatieve manier hergebruikt wordt. Het doel van zowel circulaire beauty als upcycling is het voorkomen van verspilling zodat het inzetten van nieuwe grondstoffen kan worden verminderd. 

Olivia Garden Eco Friendly Bamboo Kam HH-C2 HH-C2
€5.99

Hairandbeautyonline.com

Olivia Garden Eco Friendly Bamboo Kam HH-C2 HH-C2

Olivia Garden Eco Friendly Bamboo Kam HH-C2 HH-C2
Ga naar Hairandbeautyonline.com
Cream To Water Body Lotion With Cactus Fruit Extract CREAM-TO-WATER BODY LOTION WITH CACTUS FRUIT EXTRACT  - 240 ML
 
–25%
€22.69 €30.25

Philosophy | ICI PARIS XL

Cream To Water Body Lotion With Cactus Fruit Extract CREAM-TO-WATER BODY LOTION WITH CACTUS FRUIT EXTRACT - 240 ML

• hydrateert en verfrist de huid• bevat cactusvrucht-extract, cactuswater en sheaboter• natuurlijke ingrediënten in eco-vriendelijke verpakkingdeze bodylotion van nature in a jar is een water cream voor het lichaam. de lichtgewicht cream-to-water lotion versmelt met de huid en maakt deze zacht, soepel en gehydrateerd. de verfrissende formule verandert direct van een crème in water bij het aanbrengen en versmelt prachtig met de huid. de bodylotion bevat cactusvrucht-extract dat bekend staat om de anti-oxiderende werking en bevat cactuswater en sheaboter die een langhoudende hydratatie geven. geformuleerd met 95,7% natuurlijke ingrediënten, verpakt in eco-vriendelijke verpakking gemaakt van gerecycled materiaal.breng de bodylotion aan na een bad of douche of wanneer nodig.
Ga naar ICI PARIS XL
Bio Lipstick - Aurora Peach
€23.95

Eye Of Horus Cosmetics | The Make Up Spot

Bio Lipstick - Aurora Peach

De Eye of Horus Cosmetics Bio Lipsticks zijn lipsticks met een 98% natuurlijke oorsprong en bevatten allemaal ingrediënten die afkomstig zijn uit de natuur. De BIO Lipsticks zijn intens gepigmenteerd, bevatten rijke hydraterende ingrediënten en een mix van natuurlijke oliën zoals castor-, zonnebloem- en olijfolie, verschillende waxen, zee-algen en vitamine C en vitamine E die de lippen lekker zacht en soepel doen aanvoelen, optisch voller doen lijken en zorgen voor een creamy finish. Aurora Peach heeft een heel mooi peachy kleur met een glanzende finish.  De Eye of Horus BIO lipsticks komen in een eco-friendly, recyclebare en biologisch afbreekbare verpakking. Cruelty-free, vegan-friendly en vrij van parabenen.
Ga naar The Make Up Spot
Cica Complex Recovery Moisturizer CICA COMPLEX RECOVERY MOISTURIZER
 
–25%
€36.41 €48.55

Philosophy | ICI PARIS XL

Cica Complex Recovery Moisturizer CICA COMPLEX RECOVERY MOISTURIZER

• voor een vochtarme en droge huid• verbetert de huidstructuur en teint• vegan en bevat natuurlijke ingrediënten als centella asiatica (cica), sheaboter en cactusvrucht extractdeze rijke, herstellende en voedende moisturizer helpt een vochtarme en droge huid te verzachten en de huidbarrière te herstellen. het versterkt de natuurlijke weerstand van de huid voor een mooiere huidstructuur en teint zonder dat de crème dik is of op de huid blijft liggen. de huid oogt en voelt hersteld en verlevendigd. cica (centella asiatica) en sheaboter helpen de vochtarme, droge en gevoelige huid te kalmeren en herstellen de vochtbarrière van de huid. de moisturizer bevat cactusvrucht-extract en het exclusieve agave cryo-extract, dat bekend staat om de anti-oxiderende werking. met vegan en natuurlijke ingrediënten is het eco-vriendelijk verpakt in gerecycled glas en gerecycled karton. Breng de moisturizer 's morgens en 's avonds aan op een schone huid.
Ga naar ICI PARIS XL
60 ml

Koffieprut, avocadopitten en fruitschillen

Circulaire beauty lijkt daarmee de nieuwe trend die goed is voor zowel je huid als de planeet. Het is een vrij simpel concept. Met afgedankt voedsel en resten zoals koffieprut, tomatenpitten, avocadopitten en fruitschillen wordt inmiddels al op kleine schaal nieuwe ecocosmetica gemaakt.

Zoals bijvoorbeeld scrubs, zeep en lippenbalsems. Vruchtpitten uit de sap- en jamindustrie kunnen koud worden geperst en worden verwerkt tot essentiële oliën. Ook extracten van druivenafval van de wijnproductie kunnen worden gebruikt voor pigmentatie in natuurlijke haarverf- en kleurproducten. Dat bespaart niet alleen afval maar vermindert ook de druk op natuurlijke bronnen die anders gebruikt zouden worden om cosmetica van te maken.

Circulair kan overigens ook slaan op de manier waarop een (beauty)bedrijf zijn fabriek(en) beheert, het productieproces aanstuurt en omgaat met leveranciers. In het geval van een circulair bedrijf is er sprake van een gesloten kring, waarbij alles hergebruikt wordt - ook verpakkingen -, er geen water en warmte verloren gaat en er geen afval ontstaat.

De uitdaging

Er is ook nog een economisch voordeel: upcycling en circulaire beauty besparen kosten voor het vervaardigen, verpakken en transporteren van iets geheel nieuws. In principe kan al het voedselafval dat een positief effect op de huid heeft worden gebruikt. De echte uitdaging voor de productie van upcycled cosmetica is de aanpassing van de grondstofstroom: de materialen moeten geschikt zijn, soms zelfs 'vers', om ze verder te verwerken tot bijvoorbeeld een crème.

Bovendien moeten ze vrij zijn van ziektekiemen en eventuele vervuiling. Gelukkig zetten zich steeds meer bedrijven in, om hun fabrieken aan te passen met technische innovaties. Hierdoor kunnen ze van afval een anti-age crème of parfum maken waarbij ook nog eens geen water verspild is of aanvullende grondstoffen ingezet zijn.  

beeld: Getty

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer