Even kort
Vegan beauty betekent dat er geen dierlijke ingrediënten zijn toegevoegd. Cruelty free of dierproefvrij verwijst naar een beauty product dat niet op dieren is getest. Het kán dus zo zijn dat een veganistisch product op dieren is getest en dat een cruelty free product dierlijke ingrediënten bevat. Het laatste komt vaker voor dan je denkt: bijenwas zit in veel lippenbalsems en mascara's.
Cruelty free
Sinds 2013 geldt er in Europa een verbod op het testen van beautyproducten op proefdieren. Dierproeven zijn ook niet toegestaan voor de ontwikkeling van deze producten of voor specifieke ingrediënten. Helaas worden er buiten Europa nog wel veel dierproeven voor cosmetica gedaan. Dit betekent dus dat grote beautymerken die ook buiten de EU hun producten verkopen, niet automatisch cruelty free zijn.
Alleen merken die in Nederland en de EU gemaakt en verkocht worden, zijn écht dierproefvrij. Je ziet ook altijd een speciaal keurmerk staan (zoals PETA, Cruelty Free International of Leaping Bunny) op een product wanneer het merk dierproefvrij is. Het keurmerk houdt in dat niet alleen dat specifieke product dieproefvrij is maar het complete merk. Deze keurmerken zijn van toepassing op de wereldwijde markt dus een beautymerk met een van deze keurmerken verkoopt geen producten in landen waar nog wel op dieren getest wordt.
Een land waar nog steeds - verplicht door de overheid - op dieren getest wordt is China. Gelukkig gaat dit veranderen. Volgens een update op Proefdiervrij.nl hoeven vanaf mei 2021 geïmporteerde cosmeticaproducten zoals shampoo, bodywash, lotions en make-up niet meer in China op proefdieren getest te worden. Ook heeft China twee proefdiervrije testmethoden goedgekeurd voor het testen van beautyproducten.
Voorbeelden van cruelty free producten zijn:
Vegan
Een vegan of veganistisch beautyproduct bevat geen ingrediënten die van dierlijke afkomst zijn en ze mogen ook niet worden gebruikt in het productieproces. Denk bijvoorbeeld aan wolvet (lanoline), melk, gelatine en honing. Maar ook ingrediënten als glycerine, hyaluronzuur en collageen kunnen van dierlijke oorsprong zijn. Helaas is dat niet altijd van de verpakking af te lezen.
Een beautymerk kan een individueel product als 'vegan' aanmerken, ook als de rest van het merk niet vegan is. Zoek je een product dat én vegan én proefdiervrij is, let dan op het keurmerk van de Vegan Society (een zonnebloem gecombineerd met het woord Vegan). Om dit keurmerk te mogen dragen, moeten de producten en het productieproces helemaal proefdiervrij zijn.
Voorbeeld van vegan producten zijn:
Beeld: Getty
Lees ook

4 aparte ingrediënten in je crème
Slakkenslijm voor een mooiere huid? Yep, in Zuid-Korea zweren ze erbij. De slakken zelf merken er overigens niks van, het gaat om het slijm dat ze achterlaten wanneer ze over de grond kruipen.

Ga je voor 'organic' huidverzorging? Hier moet je op letten
Staat de term 'natuurlijk' op je gezichtscrème? De kans is klein dat het echt zo is. Dat komt omdat de term 'natuurlijk' niet wettelijk beschermd is. Er hoeft in principe maar één natuurlijk ingrediënt in te zitten - zelfs in een heel laag percentage - om dit op de verpakking te mogen zetten.

5x beauty van de bij
Sinds 2017 is het op 20 mei Wereld Bijendag, ingesteld door de Verenigde Naties. Met deze dag wordt aandacht gevraagd voor de bijen en hun enorme belang voor alle ecosystemen. Bijen produceren ook werkstoffen die we al letterlijk eeuwen gebruiken om onszelf mooier te maken. Er is zelfs een speciale naam voor bedacht: de apicosmetica. In het Latijn betekent apis bij, het meervoud is api.