Wat betekent de UV-index in jouw weer-app? | Fashionchick.nl

Wat betekent de UV-index in jouw weer-app?

dinsdag 06 juli 2021
Redactie

Na de regen, wind en temperatuur check komt het volgende: wat is de voorspelde UV-kracht? Want UV straling is tricky, je voelt het namelijk niet. Op een koele dag kan de UV-straling zelfs sterker zijn dan op een warme dag. Maar wat betekent dat nou precies? 

Als je een beetje op ons lijkt is jouw weerapp bijna net zo vaak bezocht als Insta, Snapchat en TikTok bij elkaar. Gaat het regenen? Dan geen uitgebreide föhn & styling sessie. Wordt het te warm voor dat fantastische (maar niet echt luchtige) nieuwe pak? Kan ik mijn suède boots vandaag aan? Mijn leren jack? Of mijn pillow slippers

UV index = zonkracht

Het KNMI meet naast temperatuur en windkracht ook hoeveel ultraviolette straling (UV) in het zonlicht de aarde bereikt. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe meer UV straling. Dat betekent automatisch dat de UV-kracht ook afhankelijk is van de seizoenen én het moment van de dag. Cosmetica merken adviseren tussen 12 en 15 uur uit de zon te blijven. Nu snap je waarom: dan is de UV-kracht het sterkst.

Wolken, vocht en stof in de atmosfeer vormen een soft filter over de zonnestralen. Minder UV-kracht dus. Net als de ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer. Maar neem vooral die wolken niet mee als vaste waarde, bewolking kan plotseling verdwijnen en dan zit je ineens wel in een verraderlijk zonnetje.

How to?

Hoe lees je nu die UV-index die zo fijn in je weerapp staat? De UV-index loopt in Nederland op een schaal van 1 tot 8. 1 is zeer weinig, 8 is de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. Bij zonkracht 8 kleurt de onbeschermde huid gemiddeld na 10-15 minuten rood. Vanaf zonkracht 5-6 verbrandt de huid al gemakkelijk. Het KNMI zette deze info met het KWF in de ‘zonkrachtschaal’. Een handige tool die je via de website kunt checken.

De rol van pigment is in deze voor het gemak even niet meegenomen.

En dan. Actie!

Oké, je checkt ’s ochtends de UV-index en dan? Heel simpel, je past de hoogte van je factor, de smeer ‘frequentie’ en de hoeveelheid SPF product aan. Hoe hoger de UV-index, hoe hoger de factor, hoe vaker je een nieuw laagje aanbrengt en hoe meer SPF crème je gebruikt. En ja, dat betekent dat je minstens twee verschillende SPF producten nodig hebt. 

Teveel moeite? Dan smeer je standaard SPF 50. Je gezicht bescherm je sowieso alle seizoenen met een goede SPF (minstens 30), toch? Ook je kleding kan je aanpassen op de UV-index. Lange mouwen en een lange rok (hallo lekker luchtige lange zomerjurk!) beschermen ook tegen de UV straling.

TIP 1: zet één tube zonnebrand in ieder geval op je badkamer zodat je na het douchen meteen je decolleté kunt insmeren met SPF. Dit is vaak een onderschoven kindje en verbrandt waar je bij staat.

TIP 2: wil je je zomerse bruine teint echt niet missen? Je gezondheid staat voorop dus dan is er één oplossing: selftanning lotion. Je smeert er lustig op los met SPF 50 en hebt toch fijne bruine benen! 

SELFTAN FACE Gezicht - 50%

Verwijderen uit collectie?

Tanorganic

selftan face gezicht

€ 38,35

€ 19,17

Bezoek ICI PARIS XL
Suncare Super Soin Autobronzant Hydratant Corps

Verwijderen uit collectie?

Sisley

suncare super soin autobronzant hydratant corps

€ 111,00

Bezoek ICI PARIS XL

Nog op zoek naar een veilige en lekkere zonbescherming? We selecteerden onze favorieten:

Suncare Super Soin Autobronzant Hydratant Corps

Verwijderen uit collectie?

Sisley

suncare super soin autobronzant hydratant corps

€ 111,00

Bezoek ICI PARIS XL

Geniet van de zomer en check je weerapp!

beeld: Getty

Lees ook