Grootste fashioninspiratie van Nederland

Shop kleding bij 200+ webshops

Bekend van TV

menu
blond haar
Beauty

Waarom wordt mijn blonde haar zo snel geel?

Charlotte, 30 december 2018

Alle blondines herkennen dit vast: als je net van de kapper komt loop je met prachtig glanzende lokken - die de perfecte blonde kleur hebben - naar buiten. Maar na een aantal wasbeurten is die mooie koele blond tint ver te zoeken en lijkt het zelfs een beetje geel. Ik ga je uitleggen hoe dit komt en deel gelijk mijn tips met je om dit voortaan te voorkomen.

Om blond haar te krijgen, moet je je haren chemisch oplichten. Als kapper leer je alles over verschillende kleurhoogtes en de onderliggende kleur karakters. Hoe donkerder je haar is, hoe meer rood pigmenten het bevat. Om het haar mooi blond te krijgen, moet je deze pigmenten allemaal elimineren. Vaak gebruiken kappers na het ontkleuren van je haar een toner of spoeling om de gewenste kleur blond te krijgen. Je kunt je vast voorstellen dat het ontkleuren een pittig proces is voor je haar, waardoor het een stuk kwetsbaarder wordt. Doordat je haar zo aangetast wordt is het heel poreus en zuigt het heel makkelijk andere pigmenten op maar laat het ook heel makkelijk pigmenten - en dus ook die mooie kleur die de toner je haar gegeven heeft - weer los. Het is voor ieder haartype belangrijk om de juiste verzorging te gebruiken maar voor kunstmatige blondines helemaal. Want: hoe gezonder je haar is, hoe beter je toner blijft zitten.

Waarom verdwijnt mijn mooie blonde kleur?

Er van uitgaande dat je haar op een correcte manier blond is gemaakt kunnen er een aantal redenen zijn waardoor je kleur aangetast wordt.

#1 Je wast je haar te vaak en gebruikt niet de juiste shampoo/conditioner. | #2 Het water waarmee je je haar wast is te hard. Dit verschilt per gemeente, dit kun je bijvoorbeeld checken via www.waterhardheid.nl. Kraanwater bevat veel mineralen en metaaldeeltjes. Deze kunnen veel invloed hebben op de kleur van je haar. | #3 Luchtvervuiling. | #4 Veel gebruik van stylingtools zoals een föhn, stijltang of krultang. Door de hitte van je tools kan je toner snel vervliegen. | #5 Natuurlijke oliën van je hoofdhuid. | #6 Medicatie. | #7 Chloor.

Tips om je blonde haar mooi blond te houden

Natuurlijk is het fijn om te weten waarom die mooie kleur blond zo snel vervliegt. Maar nog fijner is het als je weet hoe je dit kan voorkomen of zo lang mogelijk uit kan stellen. Met onderstaande tips moet dat zeker lukken. 

#1 Was je haar niet vaak en gebruik op z’n minst lauw water, het liefst koud water. Door heet water gaan je haarschubben open staan waardoor je toner snel vervliegt.

#2 Gebruik droogshampoo om je wasbeurt uit te stellen. Moet je het écht wassen? Gebruik dan een sulfaat vrije shampoo.

#3 Sluit een waterfilter aan op je douche. Deze filters elimineren de mineralen en metaaldeeltjes. Een waterfilter hoeft helemaal niet duur te zijn. Voor een paar tientjes kun je ze al vinden. Daarnaast bespaart het je weer een bezoek aan de kapper om je kleur bij te werken.

#4 Gebruik een zilvershampoo/conditioner, maar doe dit wel op de juiste manier. Let op: als je te vaak of een te sterke zilvershampoo/conditioner gebruikt kan het een averechts effect hebben. Je hebt vele verschillende soorten variërend van paars tot donkerblauw. Hoe blauwer je shampoo is, hoe sterker het effect. Is je haar erg licht en poreus? Kies dan liever voor een paarse. Twijfel je? Laat de shampoo dan niet te lang intrekken, test het eerst op een klein plukje haar of meng je product met een gewone shampoo of conditioner zodat je de intensiteit afzwakt.

#5 Gebruik voordat je een zilvershampoo gaat gebruiken een speciale shampoo om je haar te “resetten”. Dit wordt ook wel een clarifying of detox shampoo genoemd. Deze shampoos verwijdert de opstapeling van producten en mineralen en metaaldeeltjes uit je haar.

#6 Gebruik áltijd een hittebeschermer voordat je een hitte tool gebruikt en investeer in een goede tool. Als je de temperatuur in kunt stellen, stel deze dan zo laag mogelijk in.

#7 Ga je naar de zon? Gebruik dan UV-bescherming en dek je haar zo veel mogelijk af. Niet alleen je haar maar ook je hoofdhuid zal je enorm dankbaar zijn. Het is het beste om niet met je haar in het zee- of zwembad water te gaan. Wil je dat - heel begrijpelijk - wel? Maak je haar dan eerst nat met gewoon water zodat je haar minder chloor of zout water kan absorberen. Spoel je haar na het zwemmen zo snel mogelijk weer met gewoon water uit.

#8 Boek af en toe een afspraak bij je kapper voor een toner.

En mijn laatste maar zeer belangrijke advies voor als je overweegt om een blondine te worden: doe dit op een verantwoorde manier. Ga alsjeblieft naar een kapper met veel ervaring in blond haar en luister goed naar het professionele advies. Soms is het verstandiger om in stappen naar blond haar te gaan. Het eindresultaat zal je geduld meer dan waard zijn!

Over Charlotte
Charlotte Charpentier is knap, goed met haar en een girlboss pur sang. Ze heeft een prachtige kapsalon in de Pijp in Amsterdam - væn.ə.t̬i - en is verantwoordelijk voor de jaloersmakende lokken van onder andere Yara Michels. Iedere maand deelt ze de beste tips & tricks of vertelt ze je alles over de laatste haartrends. Een kijkje achter de schermen? Volg Charlotte dan op Instagram

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer