fashionchick fit week essentrics full body-workout stretch krachttraining
Lifestyle

Waarom Essentrics past in iedere sportroutine

Jane, 15 februari 2023

Misschien heb je wel eens een les gedaan of erover gelezen? De workout die alle spieren in je lichaam verlengt en versterkt, ervoor zorgt dat je bindweefsel flexibeler wordt, die je kracht en souplesse geeft, en pijn en stijfheid laat verdwijnen. We hebben het over Essentrics, een dynamische full-body-stretchworkout uit Canada, ontwikkeld door een voormalig ballerina en geschikt voor iedere (hobby)sporter, ongeacht welke trainingen je volgt of wat je fitnessniveau is. En het fijne is, je eigen lichaamsgewicht en wat enthousiasme is het enige dat je nodig hebt.

Dynamisch stretchen

Essentrics draait om vloeiende bewegingen, dynamische stretches en excentrische krachttraining. Dat betekent dat we tegelijkertijd de spieren verlengen (stretchen) en versterken. Door middel van verschillende technieken uit de fysiotherapie, tai chi en ballet, werk je aan al je 650 spieren en 360 gewrichten. De respectvolle en effectieve fitnessmethode volgt de spierketens in het lichaam en gaat uit van het evenredig aanspreken van alle (!) spieren. En dat heeft veel voordelen, waarvan een betere houding de belangrijkste is.

Toning & Spierdefinitie

Spieren worden van nature korter wanneer je niet beweegt; met excentrische krachttraining ga je daartegen in. Met Essentrics verleng je en versterk je de spieren in alle mogelijke richtingen. Dat maakt de workout uniek en zeer effectief voor body toning. Denk aan het creëren van een slanke taille, getonede arm- en beenspieren, een platte buik en gedefinieerde schouders en rugspieren. Doordat je in de lengte werkt en gelijktijdig versterkt, ontwikkel je een langer en slanker uiterlijk.

Full-body-workout

Essentrics is op zichzelf een goede workout en je hoeft er geen andere trainingen naast te volgen om te werken aan kracht, calorieverbranding, spierdefinitie of flexibiliteit. Hoe sterker je wordt en hoe meer bewegingsvrijheid je ontwikkelt, hoe meer je jezelf bij de volgende Essentrics-les kunt uitdagen, omdat je dan nóg verder kunt strekken terwijl je je spieren versterkt. Ook vergroot je iedere les je body awareness waardoor je alleen maar beter zult trainen.

Aanvullende training

Wanneer je een andere sport beoefent en andere workouts volgt, kan Essentrics een goede aanvulling zijn. Je werkt systematisch aan alle spierketens en brengt het lichaam in balans. Stijf bindweefsel wordt gehydrateerd en beweegbaar, en stijve lichaamsdelen zoals heupen, schouders, hamstrings en je lage rug worden losgemaakt, zodat je andere sporten beter en meer gecontroleerd kunt uitoefenen en je blessures tegengaat. Je krijgt meer bewegingsvrijheid, snelheid en reactievermogen. Het toevoegen van full-body-bewegingen aan je sportroutine is het geheim voor een lichaam met souplesse, maar zonder blessures en pijn. Je zult merken dat je profiteert van alle voordelen van meer flexibiliteit en mobiliteit, en je je energiek, fit en gezond voelt. 

Waar train je?

Op de Essentrics-kaart zie je waar je een (proef)les kunt volgen. Je kunt de workout ook gemakkelijk thuis doen met één van de DVD’s of via het online streamingplatform Essentrics TV
Sporten voor een mooie huid

Lees ook

Sporten voor een mooie huid

Beauty

Kun je nu wel of niet sporten met make-up op?

Lees ook

Kun je nu wel of niet sporten met make-up op?

Beauty

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer