pak kopen aanschaf suit colbert blazer
Fashion

Waar moet je op letten bij het kopen van een pak?

Redactie, 08 augustus 2022

Sommigen hebben iedere dag een pak aan, anderen dragen er alleen één bij formele aangelegenheden. Maar een nette pantalon en een stijlvolle blazer is wel iets wat je in de kast wilt hebben liggen. Een pak uitkiezen is niet zomaar iets wat je even doet, een pak moet namelijk goed zitten. Waar moet je op letten wanneer je een pak koopt?

Tegen welke problemen kun je aanlopen?

Natuurlijk zijn de kleur en de prijs belangrijk wanneer je een pak aanschaft, maar wat nog belangrijker is, is hoe het aansluit op je lichaam. Een pak waarbij de mouwen of broekspijpen te lang zijn is een veelgehoord probleem. Ook een te strak colbert of blazer komt vaak voor. 

De lengte van de broek

De juiste broeklengte kun je het makkelijkst bepalen door te kijken hoe ver je broekspijpen komen. De broekspijpen mogen niet teveel op je schoenen komen. Wanneer er een kleine knik in de stof komt dan is-ie perfect. De stof hoort aan de achterkant net boven de hak te eindigen.

Het colbert

Een goed colbert valt precies op de schouders. De overgang tussen je schouders en armen hoort exact bij de vouw te liggen. Wanneer een colbert of blazer schoudervullingen heeft, is dit extra belangrijk. Een pak dat over de schouders valt, is veel te groot en dat staat slordig. Oversized kan wel, maar dat is iets anders dan té groot. Daarnaast heb je single breasted en double breasted colberts. Single breasted colberts hebben aan de voorkant een enkele rij knopen. Dit zie je het meest vaak. Double breasted blazers hebben een dubbele rij knopen aan de voorkant.

De lengte van de mouwen

De lengte van de mouwen kun je het beste controleren door je armen langs je lichaam te houden. Wanneer de mouw precies in je handpalm valt is de mouwlengte goed. Je kunt er ook voor kiezen om de mouwen bij je polsen uit te laten komen. Dan is het het mooiste wanneer je ook nog een klein stukje van de mouwen van je blouse, overhemd of wat je er ook onder aan hebt, kunt zien. De kortere mouw zie je voornamelijk bij mannen die overhemden met manchetknopen dragen.

Zakken

De meeste colberts hebben twee zakken aan de voorkant - met of zonder flappen. Zonder staat vaak wat formeler. Daarnaast hebben sommige, met name mannelijke colberts ook binnenzakken. Het linkerborstzakje wordt meestal alleen gebruikt voor het dragen van een pochet.

De kleur van het pak

Pakken, pantalons, colberts en blazers zijn er in allerlei kleuren. Wanneer je op zoek bent naar een exemplaar voor een formele gelegenheid zoals een huwelijk, een zakelijke afspraak of een begrafenis, kun je het beste kiezen voor een blauw pak, of een grijs of antraciet pak. Een zwart pak kan ook, alleen komt dit vaak iets harder over.

De stof

Belangrijk is de stof. Goedkopere pakken zijn vaak gemaakt van polyester, dit ziet er vaak ook goedkoop uit en zit niet zo lekker. Wil je er echt mooi uitzien, dan kun je het beste investeren en kiezen voor een hoogwaardige stof zoals kasjmier, wol, zijde of linnen. Een combinatie bestaat ook en doet het net zo goed.

De schoenen

Zwarte of donkerbruine schoenen of hakken, staan het mooiste bij een donker pak. Bij een lichter pak kun je ook kiezen voor lichtbruine of beige schoenen of doe eens gek en draag een kleurrijke sandaal of kitten heel. Weet je niet zeker of je schoenen bij je pak passen? Neem ze dan mee naar de winkel, zodat je gelijk kunt bekijken hoe je gehele outfit eruit ziet.

De maat

Ieder merk heeft zijn eigen maatsysteem, maar de meeste merken hanteren confectiematen. Dit zijn standaard maten waarbij de maten en schouderbreedtes niet gelijk oplopen. Wanneer het colbert goed zit op de schouders, maar bij de taille te ruim en te kort is, kun je ook uitwijken naar een lengtemaat. Deze maten zijn gedetailleerder en langer dan confectiematen.

De binnenkant

Ook de binnenkant van de blazer is iets om op te letten. Goedkopere pakken hebben vaak een binnenvoering die vastgelijmd is. Hierdoor voelt het pak stijver en zwaarder aan. Beter kun je kiezen voor een voering die is vastgenaaid aan de stof. Het colbert voel hierdoor licht en soepel aan en voegt zich beter om je lichaam.


Beeld: Getty

Inspiratieloos? Co-ord sets zijn de uitkomst

Lees ook

Inspiratieloos? Co-ord sets zijn de uitkomst

Fashion

Een blazer zonder pantalon? We geven je 4 looks

Lees ook

Een blazer zonder pantalon? We geven je 4 looks

Stijladvies

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer