menu
Stijladvies sollicitatiegesprek
Stijladvies

Voor eens en voor altijd: wat voor kleding draag je nou écht naar een sollicitatiegesprek?

Emma, 07 juni 2021

Zwetende oksels, een iets te strakke blouse, plakkende handen, een gekreukte blazer en een ladder in je panty: slechts een aantal (herkenbare) horrorscenario’s tijdens een sollicitatiegesprek. Indien je droombaan écht dichtbij is, is het zaak om jezelf goed te presenteren – en daar hoort een representatieve outfit bij. Een die aansluit bij wie je bent, hoe je je voelt en wat je wil uitstralen. Hoe bepaal je dat? We helpen je op weg met een aantal tips.

Outfit voor een sollicitatiegesprek

Het is niet altijd even gemakkelijk om een outfit voor een sollicitatiegesprek te vinden, zeker niet als je in de mode werkt of juist wanneer je jouw droombaan denkt te hebben gevonden. Vaak slaat de paniek toe.

En ondanks dat het natuurlijk om de inhoud gaat, is een verzorgd geheel en de manier waarop je jezelf presenteert erg belangrijk. Daarom lichten we voor eens en voor altijd de do’s en don’ts toe. Doe er je voordeel mee.

  1. Er zijn geen regels

Regel één: er zijn geen regels. Waar het vroeger een no-go was om in je spijkerbroek en T-shirt bij een sollicitatiegesprek aan te komen, zijn we die tijd al ver voorbij. Inmiddels is het toegestaan om persoonlijkheid te tonen en te dragen waar jij je fijn bij voelt – mits het past bij de bedrijfscultuur. En dan komen we aan bij punt twee.

2. Check de bedrijfscultuur

Niets zo ongemakkelijk als wanneer je in een driedelig pak verschijnt bij je eerste sollicitatiegesprek, terwijl alle werknemers in jeans en casual shirt lopen. Het omgekeerde geldt ook: is het voor een bedrijf gebruikelijk om je formeel te kleden, dan wil je daar ook van op de hoogte zijn. Kortom: lees je goed in wat betreft de bedrijfscultuur. Is deze formeel of juist erg los? Probeer erachter te komen via LinkedIn, de website van het bedrijf en eventuele sociale mediakanalen. Indien je hier niet veel wijzer van wordt, is het verstandig om een tussenweg te kiezen (niet te formeel of juist informeel) of met de receptie te bellen. Dat zullen ze alleen maar waarderen.

3. Waar voel jij je goed in?

Als je eenmaal weet wat de bedrijfscultuur is en je een richting in bent geslagen (formeel, casual, modieus, basic), is de volgende stap om na te gaan waar jij je goed in voelt. Je outfit moet iets positiefs uitstralen en passen bij jouw persoonlijkheid. Kortom: je moet je er comfortabel in voelen en vrijuit in kunnen bewegen. Een te strakke blouse, synthetische blazer, broek die lekkerder zit als je de knoop open hebt, schoenen die knellen of doorschijnende top kan je beter thuislaten.

4. Wassen, strijken, stomen

Dit is een no-brainer, maar desondanks belangrijk: inspecteer je kleding grondig voordat je het aantrekt. In je kast komen er weliswaar niet snel vlekken op, maar het kan wel muf gaan ruiken. Een handstomer is daarbij je beste vriend, net als een korte was met een scheutje wasverzachter. Daarnaast ook needless to say, maar we doen het toch: een blouse met veel kreukels is geen optie.

5. De juiste kleuren

Je hebt vast al wel eens gehoord dat kleuren onbewust iets uitstralen – en daardoor iets doen met jouw uitstraling en eerste indruk. Rood staat voor zelfverzekerdheid, maar kan ook agressief overkomen. Het hangt dus af van de functie waarop je solliciteert of dit een goed idee is. Blauw en bruin geven daarentegen een betrouwbare indruk, waar geel en paars juist creativiteit uitstralen. Kortom: kies strategisch.

6. Extra voorzorgsmaatregelen

Reis je met het OV of drink je nog een coffee to go onderweg? Ken jezelf en neem voor de zekerheid een extra setje kleding of vochtige doekjes mee, zodat je een vlekkeloze entree maakt. Succes!

beeld: Getty

5 redenen om in een blazer te investeren

Lees ook

5 redenen om in een blazer te investeren

Fashion

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer