Guest editors

Tom's Body Plan: Ik ga op vakantie, wat nu?

Tom, 11 juni 2017

Tom's Body Plan: Ik ga op vakantie, wat nu?

Het is woensdag en je eerste borrel met heel veel vette snacks staat alweer op de planning, terwijl je van plan was om nu écht je lifestyle om te gooien. Maar ach, dinsdag ging je al de mist in, en volgende week ga je op vakantie dus dan kun je net zo goed na je vakantie beginnen. Toch? No, guess again... Ik geef je 5 tips die jou gaan helpen om toch die motivatie te vinden, voor én tijdens je vakantie. 

Tom   quote

#1 Het zal nooit perfect gaan

Als je op vakantie bent wil je vakantie vieren. Iets dat overigens niet betekent dat je nergens meer rekening mee hoeft te houden. Maar we zijn mensen, en vroeg of laat hebben we allemaal zin in dat wijntje, dat lekkere ijsje of een heerlijk diner. Alleen zitten we vaak daarna met een schuldgevoel en balen we van onszelf. Je denkt dat je alles hebt verpest en weg is de controle. Het hoeft echter geen alles of niets principe te zijn, er bestaat ook een grijs gebied. Je kunt controle uitoefenen op deze situaties waardoor je zowel aan jouw progressie kunt werken en je geen last hebt van schuldgevoelens. En zoals wij altijd zeggen, streven naar perfectie is streven naar falen. Het zal nooit perfect gaan en dat hoeft ook helemaal niet.

#2 Voorbereiding is essentieel

Het succes van het behalen van progressie tijdens vakantie valt én staat met een goede voorbereiding. Zonder voorbereiding weet je niet welke richting je op moet en daardoor ontstaat vrijheid. Vrijheid waarin je bijvoorbeeld kan eten wat je maar wilt. Een goede voorbereiding is hier het antwoord op. Stel jezelf de vraag welke aanpak je wil hanteren. Wil je elke dag precies inplannen wat je wilt eten of laat je het afhangen van het moment? Voorbereiden betekent ook dat je de omgeving waarin je verkeerd eens goed gaat verkennen. Is er bijvoorbeeld een supermarkt in de buurt en bestaat er de mogelijkheid om ergens te trainen? Ook is het raadzaam om bijvoorbeeld bepaalde producten mee te nemen, zoals eiwitrijke tussendoortjes. Ook kun je een trainingsschema meenemen dat je op vakantie kunt gaan doen.

#3 Vroeg of laat ga je onderuit

Het liefst wacht je op het perfecte moment om ergens aan te beginnen, zodat de kans dat je de mist in gaat het kleinst is. Maar weet je, je gaat sowieso een keer onderuit. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met een dip en het is aan jou om hier op een goede manier mee om te gaan, zodat je er weer sterker uit komt. Daarom is die vakantie het ideale leermoment. En juist die leermomenten brengen jou verder. Er komen hoe dan ook uitdagingen op jouw pad, tenzij je van plan bent om je vanaf nu in een sociaal isolement te gaan begeven. Verjaardagen, borrels, festivals (of nog uitdagender... food festivals), het is de bedoeling dat je daar gewoon van kan blijven genieten. Echter wel op een manier waardoor jij nog steeds jouw doelen kunt bereiken.

Visual sportende mensen

Superdry LUXE Sporttas black/whiteSuperdry Zalando
€ 69,95
adidas Zero-Dye Wow Drop trainingslegging met printAdidas de Bijenkorf
€ 79,95 € 55,96
Nike Performance VAPOR Hardloopjack black/reflective silverNike Zalando
€ 109,95 € 87,95
Sportschoenen WBORA by New BalanceNew Balance Sarenza
€ 129,99 € 58,50
adidas Zero-Dye Away Day tanktop met opdrukAdidas de Bijenkorf
€ 29,95 € 20,96
adidas by Stella McCartney Hardlooppet met allover reflectiede Bijenkorf
€ 49,95 € 34,96

#4 Ken jij de 80/20 regel al?

Ben je bang dat je een heel saaie vakantie tegemoet gaat als je nu start? Dat hoeft echt niet! Met de 80/20 regel kun je namelijk flexibiliteit hanteren binnen jouw voedingspatroon. Hoe het werkt? Heel simpel. Je zorgt ervoor dat jouw voeding voor 80% bestaat uit nutriëntrijke voedingsmiddelen zoals groente, fruit, volkorengraanproducten en volwaardige eiwitten bijvoorbeeld. Voor die andere 20% kies je voor producten die niet per se heel nutriëntrijk zijn. Zo kun je op een flexibele manier met voeding omgaan en toch zorgen voor een balans. De 80/20 werkt prima zolang je in een periode van 24 uur binnen de voor jouw gestelde hoeveelheid calorieën en macro- en micronutriënten blijft. En zeg nu zelf, van je elke dag tot misselijkheid aan toe volvreten in een all inclusive resort word je toch ook niet gelukkig?

#5 Maak het niet moeilijker dan het is

Eigenlijk is het heel simpel: als je iets wilt, dan zul je er iets voor moeten doen, en voor moeten laten. Ja, ook als die vakantie er aan komt. Want er komt na deze vakantie ongetwijfeld nog een vakantie. En dan? Wil je na iedere vakantie opnieuw beginnen? Nee, je wilt een lifestyle creëren waardoor jij met elke situatie om kan gaan en toch blijvend kunt genieten van jouw behaalde resultaat. Maak dus niet morgen, niet over twee weken, niet na het weekend, maar vandaag de keuze om te beginnen met die lifestyle change. Maak je niet druk om foutjes die je gaat maken, maar leer juist van die momenten. Zonder dalen geen pieken en zonder fouten geen belangrijke leermomenten. You don’t have to be great to start, but you have to start to be great. En nu, hup van die bank af en de gym in!

Nog even samenvattend...

Tijdens vakantie kan het best lastig zijn om een goede balans te vinden. Echter kan je ook tijdens de vakantie zowel genieten als controle uitoefenen zodat je toch progressie kunt behalen. Belangrijk daarbij is te beseffen dat perfectie niet bestaat. Streven naar perfectie is streven naar falen. Door jezelf voor te bereiden kun je een hoop onverwachte situaties tackelen. Zoek uit waar de supermarkt en sportschool zijn en neem wat eiwitrijke tussendoortjes mee. Daarnaast biedt de 80/20 regel uitkomst. Voor 80% neem je nutriëntrijke voedingsmiddelen en 20% kun je halen uit producten waar jij zin in hebt. Ook is het goed te beseffen dat de vakantie geen pauze hoeft te betekenen. Dat wat je iedere dag doet bepaalt jouw resultaat. Consistentie is de sleutel tot succes.

Geniet van je vakantie!

Over Tom Barten
Tom besloot op 4 september 2006 zijn leven te veranderen. De maakbaarheid van zijn lichaam gaf hem ook een gevoel van maakbaarheid over zijn leven. Dat resulteerde in zijn bedrijf Changing Life waar bekende merken als Personal Body PlanDoorMeal en de Changing Life Hub onder vallen. Inmiddels is zijn bedrijf uitgegroeid tot 60 medewerkers, 120 online coaches en begeleiden ze dagelijks meer dan 7500 mensen door heel Nederland, waaronder BN’ers als Manuel Broekman en Tim Douwsma. Als eerste mannelijke gastblogger zal Tom op Fashionchick iedere maand op no-nonsense wijze vertellen hoe ook jij je de beste en fitste versie van jezelf kunt worden. Wil je meer weten over Tom zijn dagelijkse leven? Volg hem dan snel op Instagram

liefs, Tom Barten, Be a life changer

Lees meer