Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

zondag 23 mei 2021 Malu

Een duurzame kledingkast begint natuurlijk bij het stoppen met kopen van nieuwe kleding. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de kleding die je al hebt, langer meegaat? Misschien zit er een vlek in je broek, die er niet meer uitgaat. Of is je trui gekrompen in de was, maar nog veel te leuk om afscheid van te nemen. Gooi je items vooral niet weg, maar repareer ze!

Met deze tips kun je je eigen kleding hacken en zo vernieuwen, waardoor je er nog jaren plezier van hebt.

De mouwen van je trui, blouse of shirt zijn te kort

Knip er een stuk af en maak er een mouwloze top van of gebruik de mouwen van een oude blouse en bevestig ze aan de binnenkant van de korte mouwen. Of wissel eenvoudigweg de hele mouw voor een compleet nieuwe look.

Klein gaatje of vlekje

Een decoratie is alles wat je nodig hebt om supersnel kleine gaatjes of vlekken te verbergen. Bevestig een broche, button of een patch over het gaatje of de vlek, en klaar is kees! Extra voordeel: je kleding krijgt een persoonlijke touch.

Klaar met je maxi-jurk

Maak er een mini-jurk van! Dit kan je makkelijk zonder naaimachine doen: je knipt een stuk van je maxi-jurk af en naait de zoom met de hand. Legs for days!

De rits van je broek gaat steeds vanzelf open

Bevestig een elastiekje of sleutelring aan de rits en maak hem vast rond de knoop, om te voorkomen dat de rits er vandoor gaat. Zo is de lamme rits gehacked!

Rafels aan de onderkant van je spijkerbroek

Die maak je gemakkelijk zelf met een schaar, naald en een wasmachine! Als je jeans een zoom heeft, knip je die er eerst af. Knip daarna verder naar eigen smaak. Gebruik een naald om de rafels één voor één uit de stof te trekken. Doe het rustig en zie het als een meditatief werkje – het creëren van de perfecte rafelzoom kost wat tijd. Na het wassen en dragen zal ‘ie steeds mooier worden.

Een saai spijkerjasje of effen parka-jack

Express yourself door je favoriete quote op de achterkant van je jasje te schilderen. Je kunt dit uit de losse pols doen, of eerst met tape op je jasje plakken en de contouren markeren. Vervolgens verf je de letters met een penseel en textielverf. Laat de verf drogen en gebruik daarna een strijkijzer om de verf te fixeren, zodat de verf bestand is tegen toekomstige wasbeurten.

Uitgekeken op oude pumps

Blaas er nieuw leven in en geef je pumps een boost door ze te versieren met mooie strikken. Je bevestigt ze aan de bovenkant met 2-componentenlijm, of – om ze nog beter te bevestigen – je maakt 2 kleine gaatjes aan de bovenkant met een perforator en trekt het lint er doorheen. Strikjes vastmaken, en klaar!

Hardnekkige vlekken in je favorieten kledingstuk

Maak stippen of andere patronen om de vlek te bedekken en blijf decoreren tot je tevreden bent met het resultaat. Gebruik een stempel of spons om mooie nieuwe patronen te maken met textielverf en gebruik een strijkijzer om de verf te fixeren, zodat deze bestand is tegen toekomstige wasbeurten.

Ketting te klein of sluiting gebroken

Gebruik een paperclip! Door de paperclip aan het ene uiteinde van de ketting te bevestigen, kun je de ketting iets langer maken en weer opnieuw sluiten als je hem wilt dragen.

Een beetje te hard aan je capuchonkoordje getrokken

Dit kennen we allemaal wel: dat je je capuchonkoordje van je hoodie of joggingbroek aan één kant kwijt bent. Met een rietje en een nietmachine haal je hem weer terug. Duw het koordje in het rietje, zet het vast met een nietje en duw het rietje door de tunnel van capuchon. Verwijder het nietje en het rietje en maak een knoop aan de uiteindes van het koordje, om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

Klaar met je skinny jeans

Maak er een culotte van! Zet brede stukken stof tussen de zijnaden en laat de zomen onafgewerkt. Kies een contrasterende tint denim om je verandering extra te laten opvallen.

Probeer het eens, je garderobe en het milieu zullen je dankbaar zijn.

Lees ook

In 4 stappen je plastic voetafdruk verkleinen

Dat is schrikken als je de cijfers over plastic afval voorbij ziet komen. Ten minste 8 miljoen ton komt ieder jaar in de oceanen terecht. Omgerekend is dat alsof er elke minuut een vuilnisauto in de zee wordt gedumpt.