Girlbosses

Tess van Zalinge: 'Ik wil een brug slaan tussen lingerie en bovenmode.'

Kristel, 29 november 2016

Tess van Zalinge: 'Ik wil een brug slaan tussen lingerie en bovenmode.'

Tess van Zalinge. Knoop die naam goed in je oren want ik voorspel je: we gaan nog veel van deze dame horen. Niet alleen omdat het gewoon een heel leuk, gezellig mens is maar ook - en vooral! - omdat ze een zeer getalenteerd designer is. En wij zijn niet de enige die dat vinden, ook Fashion Week is fan. Het is daarom niet verwonderlijk dat ze gevraagd is opnieuw een collectie te showen. Oh, en of ze er problemen mee heeft dat dat in de Gashouder (oftewel: dé zaal) plaatsvindt. Je snapt: daar hoefde ze niet lang over na te denken. En nog leuker: Fashionchick is er van begin tot eind bij. En jij dus ook. Want wij gaan Tess de aankomende maanden volgen. Van idee tot ontwerp. Van doorpas tot uiteindelijke show. Alles leggen we vast en delen we met jullie. En we beginnen volgende week! Maar, laat ik mijn manieren niet vergeten en Tess eerst even aan jullie voorstellen. Wel zo netjes, toch?

Tess van Zalinge

CC: Peter Stigter, Global Denim Awards

Hi Tess! Alles goed? Vertel, waar staat het merk ‘Tess van Zalinge’ voor?
Hi! Tess van Zalinge is een designerlabel dat staat voor het breken met de status quo, en dan vooral met lingerie. Door middel van mijn ontwerpen wil ik mijn visie delen en dat is een brug slaan tussen lingerie en bovenmode op een innovatieve en onderscheidende manier. 

Kun je ons in het kort vertellen hoe jouw loopbaan er tot nu toe uit heeft gezien?
Ik ben in 2012 cum laude afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute en ik was deelnemer aan Lichting 2012. Kort daarna had ik het gevoel dat ik nog veel moest leren en ik ben toen van start gegaan als freelancer. Ik heb super veel interessante en verschillende dingen kunnen doen; van bruidsmode bij Laura Dols tot aan het sportslabel Jogha en van tassen ontwerpen tot aan een collectie vervaardigen voor MOAM voor HEMA dat werd verkocht in meer dan 200 filialen in Nederland.

Tess van Zalinge

Foto rechts: Peter Stigter

En wanneer ben je begonnen met 'Tess van Zalinge'?
In de zomer van 2015 besloot ik van de een op de andere dag een atelier te huren en een eigen collectie te maken. Vanaf toen ging het in een snelvaart en kreeg ik de mogelijkheid om mijn allereerste collectie genaamd “Geschapen land | Landschap” te tonen op Amsterdam Fashion Week. Dit werd gigantisch goed ontvangen en ik besloot een tweede collectie te ontwerpen, “Status Quo Ante”. Heel snel na deze juli editie werd ik geselecteerd voor de Global Denim Awards en kreeg ik de kans om een capsule collectie te ontwerpen in samenwerking met Knitdigo. Dit was een super toffe ervaring en nu heb ik weer een volledige focus voor mijn nieuwe collectie die aankomende januari 2017 wordt getoond in de Gashouder tijdens Fashion week!

'Ik ontwerp voor een vrouw die met regels durft te breken.'

Wat maakt dat jij je zo aangetrokken voelt tot lingerie en bodywear?
Lingerie en bodywear zijn een vak apart qua ontwerpen, technieken en patronen. Het is millimeterwerk en vergt veel technisch inzicht. Ik vind het heerlijk om mijzelf hierin te verliezen en heel technisch bezig te kunnen zijn naast het creatieve proces van een collectie ontwerpen.

Voor wie ontwerp jij? Welke vrouw zou jij graag in jouw ontwerpen zien?
Ik ontwerp voor een vrouw die met regels durft te breken, maar er ten alle tijden stijlvol uit wil zien.  Onafhankelijk, autodidact en vooral zichzelf durft te zijn. Halina Reijn en Carice van Houten staan bovenaan mijn lijstje om eens te mogen kleden!

Tess van Zalinge

Foto's: Peter Stigter

Hoe probeer jij je te onderscheiden van anderen?
Ik probeer mij te onderscheiden door ondermode en bovenmode te laten versmelten. Daarnaast is Nederlandse ambacht een rode draad door mijn werk heen en ben ik altijd bezig om oude ambachtsvormen te verweven in mijn werk. Ik vind het echt heel belangrijk om het Nederlandse erfgoed te omarmen en er met een vernieuwende blik naar te kijken, zo ontstaan voor mij de meest interessante dingen.

Wat zijn je dromen voor de aankomende vijf jaar?
Pff, op het moment gaat het allemaal in zo'n snelvaart dat ik heel flexibel wil zijn met wat er op mijn pad komt. Maar voor de aankomende 5 jaar zou het wel bizar zijn als ik bijvoorbeeld in Parijs of New York mijn werk zou kunnen tonen!

Waar ben je het meest trots op?
Het moment dat ik mijn allereerste collectie mocht showen op Fashion Week en de pers en de rest van het publiek echt zó waanzinnig reageerde, dat was alles wat ik had gehoopt van debuteren en lanceren met mijn eigen label.

Tess van Zalinge

Foto rechts: Danny Griffioen

Wat wilde je vroeger worden?
Eigenlijk wat elk kind wel wilde volgens mij; van dolfijnentrainster tot aan precies hetzelfde willen zijn als die toffe nicht die 10 jaar ouder is en samenwoonde in Amsterdam (alhoewel dat laatste wel is gelukt!).

'COS is mijn favoriete merk; minimalistisch met een perfecte pasvorm.'

Wie of wat inspireert jou? 
Mijn inspiratie komt meestal als ik mijn rust moet pakken en ik niks kan doen; in een vliegtuig zitten, uit het raam van de trein staren of als ik aan het lezen ben. Dan komen de meest gekke ideeën bij mij naar boven.  Het kan echt van alles zijn; iemand die ik aan het observeren ben, het uitzicht of zelfs een zin die ik interessant vind. Wel is alles terug te leiden naar het Nederlandse erfgoed en is er altijd een lijn in te vinden van ambachtsvormen.

Hoe zou je jouw persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Vooral heel donker! COS is wel mijn favoriete merk; minimalistisch met een perfecte pasvorm en interessante technische details.

Tess van Zalinge

Foto links: Martijn Nekoui | Foto rechts: Peter Stigter

Wat is je favoriete kledingstuk op dit moment?
De trui van mijn vriend, niet dat hij er altijd blij mee is, maar hij is zo heerlijk oversized en zijn stijl is gewoon tof!

Wat is je ultieme guilty pleasure? Mode of non­-mode.
Chemische snoepjes uitzoeken in de winkel. De gekste en meest opvallende uitkiezen en uitproberen met vrienden is toch wel het leukste ooit. En ik verbaas me elke keer weer wat een bizarre dingen ze bedenken.

Welke uitspraak is jou op het lijf geschreven?
“Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een uitdaging”.

Wil jij zien hoe Tess zich de komende maanden voorbereid op dé show? Abonneer je dan nu alvast op ons YouTube kanaal en mis niets!

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Geen resultaten gevonden.

Hoera! Fashionchick bestaat 10 jaar dus wij trakteren. Doe mee en win!

Lees meer