huidveroudering huidverslapping kaaklijn droopy kin
Beauty

Slappe kaaklijn, droopy kin...kun je dat voorkomen?

Sylvia, 24 november 2021

Het begint zo leuk. Je bent jong en je hebt hoge jukbeenderen en een strakke kaaklijn. Maar als je ouder wordt, wordt ook je huid ouder. Niet alleen rimpels, maar huidverslapping en zelfs botafbraak veranderen de vorm van je gezicht. Kun je dit proces vertragen of misschien zelfs uitstellen?

Niet alleen de zwaartekracht

Naarmate je ouder wordt, krijgt de zwaartekracht meer vat op je huid en gezicht. Dat is bijvoorbeeld te zien aan je wangen: die worden wat slapper en er vormen zich een soort 'hamsterzakjes' naast je mond. Ook lijkt de vorm van je kaaklijn en kin te veranderen. Dit komt omdat de kwaliteit en hoeveelheid van het onderhuidse collageen afneemt dat zichtbare verslapping veroorzaakt. Maar er gebeurt meer: de vetkussentjes - kleine plump-kussentjes van onderhuids vet die een 'jonge' ronde vorm geven aan het gezicht - worden dunner, veranderen van locatie en zakken naar beneden.

Je verliest botmassa

Je staat er misschien niet bij stil, maar je schedel is heel belangrijk bij het 'vormgeven' van je gezicht. Helaas neemt ook geleidelijk aan je botmassa af wanneer je ouder wordt en dat wordt op een gegeven moment zichtbaar bij je jukbeenderen, je kaaklijn en je kin. De basis waarop de spieren, vet en huid rusten wordt kleiner en je komt letterlijk ruimer in je vel te zitten. Tel daarbij op dat door het botverlies ook de houvast voor je gezichtsspieren, het onderhuids vet en je huid afneemt... Hallo droopy kaaklijn, en hee, waar is mijn kin gebleven?

Huh, een andere kin?

In de meeste gevallen is een terugtrekkende kin een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Wanneer je ouder wordt, verlies je steeds een klein beetje bot en onderhuids weefsel rond je kin en kaken. Tegelijkertijd neemt ook het volume, de kracht en de elasticiteit van je gezichtsspieren af. Verslapping van de gezichtsspieren en het verlies van spiermassa dragen op hun beurt ook weer bij aan een slappere huid. Nu denk je misschien: dan kunnen die spieren rond de kin wel een workout gebruiken. Je kunt ze inderdaad steviger maken met oefeningen, maar aan de positie of vorm van je kin zal helaas niets veranderen. Die wordt bepaald door bot en onderhuids weefsel en niet door spieren.

Goed nieuws voor...

Hamsterzakjes zullen minder aanwezig zijn bij mensen met een dikkere huid, met meer onderhuids vet en meer collageen in het gebied van de wangen, de mond en de kin. En sommige mensen zullen er misschien nooit last van krijgen vanwege hun genen, omgevingsfactoren en levensstijlkeuzes.

Dit kun je doen

Er zijn verschillende opties om hamsterwangen, een slappe kaaklijn of een 'uitgezakt' gezicht te behandelen. Maar die zijn vaak ingrijpend en duur. Denk bijvoorbeeld aan chirurgische ingrepen, zoals een face- of halslift. Niet-chirurgische procedures zoals Thermage - waarbij de huid verhit wordt zodat hij krimpt - en laserbehandelingen kunnen ook de samenstelling van het collageen verbeteren. Tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur kunnen ten slotte worden gebruikt om de 'holle' gebieden rond de kaken en kin te camoufleren.

De zachtere aanpak

Gaan dergelijke ingrepen je te ver? Dan is er nog de zachte aanpak met bindweefselmassages, gezichtsrollers en huidverzorging die de aanmaak van collageen stimuleert. Deze aanpak heeft niet het direct zichtbare effect van een chirurgische ingreep of een filler, maar helpt wel om je huid zo lang mogelijk glad en stevig te houden. Bijvoorbeeld met onze favoriete crèmes en rollers:

Coucou V-Lift Roller - gezichtsroller

NIET BESCHIKBAAR

The Coucou Club | de Bijenkorf

(Goud)

De Coucou V-Lift Roller focust zich speciaal op het liften van de V-line (de kaaklijn), jukbeenderen en wenkbrauwen- Deze effectieve gezichtsroller van zink en aluminium met verkoelende globes maakt gebruik van een eeuwenoude kneedtechniek, die als het ware de knokkels van een facialist nabootst! De globes kneden de huid en spieren, waardoor ophopend vocht wordt afgevoerd, de verslappende huid verstevigd wordt en spanning in het gezicht wordt verminderd- Fijn bij opgeblazen wangen, spanningshoofdpijn of pijn in de kaken- Waarom het de golden girl onder de gezichtsrollers is: - Lift en vormt de contouren van de kaaklijn, jukbeenderen en wenkbrauwen - De effectieve kneedmassage stimuleert de collageenproductie en vermindert fijne lijntjes - Verstevigt de verslappende huid en verbetert de huidelasticiteit door het trainen van de gezichtsspieren - Stimuleert de bloedcirculatie - Vermindert vochtophoping en verlicht spanning in het gezicht Gebruikstips: - Gebruik na het aanbrengen van je favoriete serum of crème voor een betere absorptie van het product - Ready? Let's V-Roll - Houd de roller voor het beste resultaat vast met het handvat naar boven gericht, zodat de globes altijd volgen - Houd het handvat zo plat mogelijk tegen het gezicht, voordat je aan de opwaartse beweging begint - Bewaar de Coucou V-Lift Roller in de ijskast voor een extra vochtafdrijvend, ontstekingsremmend en verzachtend effect - Herhaal elke beweging 5-10 keer en elke stap 3 keer op beide kanten van het gezicht
Ga naar de Bijenkorf
Ampoule Concentrates Collagen Booster - serum ampul set van 7

NIET BESCHIKBAAR

Babor | de Bijenkorf

Dankzij de krachtige opvuller ziet de huid er opgevuld en gladgemaakt uit en voelt steviger aan- Gebruikstips: - Na de reiniging met BABOR CLEANSING-producten - Ampul schudden en de hals van de ampul met een tissue of de bijgevoegde ampullenopener bedekken - Ampul bij de hals resp- opener vastpakken en met een ruk naar achteren bij de onderste, gekleurde ring openbreken - Concentraat in de handpalm doen en dan op gezicht, hals en decolleté verdelen - Zachtjes in de huid kloppen - Vervolgens de verzorgingscrème aanbrengen
Ga naar de Bijenkorf

Beeld: Getty

De beste verzorging voor je boobs en decolleté

Lees ook

De beste verzorging voor je boobs en decolleté

Beauty

AHA- of BHA-zuur voor je huid: wanneer welke?

Lees ook

AHA- of BHA-zuur voor je huid: wanneer welke?

Beauty

Welke stijl past het best bij jou? Doe nu de stijltest

Lees meer