Girlbosses

Shake the world met Dieuwertje Damen

Annemiek, 12 januari 2013

Shake the world met Dieuwertje Damen

Als kind ging ze al de wijken in om geld op te halen voor goede doelen. Nu, zoveel jaar later, is haar grootste wens dat duurzaamheid ooit vanzelfsprekend zal zijn. Daarom richtte ze in 2009 een creatief bureau voor MVO & fair trade Rainbow Collection op, waarmee ze in 2011 de Shake the World campagne startte. Wij werden meegesleept in de Fairtrade wereld van de 31 jarige Dieuwertje Damen; It's time to shake the world!

dieuwertje

Hoe is The Rainbowcollection begonnen?
Met The Rainbowcollection proberen we bedrijven op een andere manier te leren ondernemen. Bijvoorbeeld door consultancy aan te bieden, maar ook met onze fair trade merchandise. Het begon in 2010 tijdens het WK in Zuid-Afrika. Alleen de Coca Cola's van de wereld waren sponsor. Dat moest toch anders kunnen? Met een groep Zoeloe vrouwen gingen wij werken aan door hen geproduceerde oranje armbandjes. 100.000 Orange Bracelets werden gemaakt en verkocht. Zo kon je Nederland steunen en werkgelegenheid creëren in Zuid Afrika.

En wat houdt de Shake the World campagne precies in?
In 2000 zijn door de Verenigde Naties de 8 millenniumdoelen opgesteld, met het doel om wereldarmoede in 2015 gehalveerd te hebben. Die lopen van man/vrouw-gelijkheid tot het terugdringen van de hongersterfte. Door deze doelen concreet te maken en op een positieve manier te benaderen, willen wij er met de Shake the World campagne voor zorgen dat ze ook daadwerkelijk bereikt worden.

Voor Shake the World zijn er opnieuw armbandjes ontworpen in de kleuren van de 8 doelen. Door die te kopen en te dragen steun je financieel en symbolisch het behalen van de millenniumdoelen. De campagne is in 2011 gestart in Nederland met een grote flashmob met DJ Erick E op het Spui. Inmiddels zijn er 450.000 armbandjes verkocht en is het al door verschillende landen opgepikt, zoals België, Amerika en verschillende Scandinavische landen. In Zuid Afrika liepen zelfs tijdens Fashion Week de modellen met de armbandjes over de catwalk. Ben & Jerry's, Kookai en WAAR winkels doen mee met deze campagne. Voor de grote merken als Marlies Dekkers, HEMA, Esprit en Ben&Jerry's zijn er aparte fair trade armband collecties gemaakt.

Paillettenjasje Love Paris
IVY FASHION
€44,95 €22.48
Jeans Freesoul
ZALANDO
€99,95
Pump Fashionchick
VAN DEN ASSEM
€69,95

Wat kunnen wij zelf doen om een bijdrage te leveren aan de millenniumdoelen?
Het zijn niet alleen de grote bedrijven en instellingen die een verschil kunnen maken, daar ben jij voor nodig! In het dagelijks leven kun je al een grote bijdrage leveren. Als je armbandjes koopt draag je al gelijk bij aan doelen 1, 3 en 8. Daarnaast heeft Shake the World allemaal leuke tips & tricks, zodat jij in het dagelijks leven een verschil kunt maken door bijvoorbeeld fair trade cocktails te mixen.

Heb jij zelf ook leuke duurzame tips voor ons?
Sowieso die fair trade cocktails. Verder ben ik een fan van Meatless Monday en hou ik erg van kleine restaurantjes die lokale groentes en producten van de markt halen. Maar eigenlijk vind ik het veel leuker om lekker zelf te koken. Ga lekker naar de markt en kom tot elkaar door samen in de keuken te staan. Zo weet je waar alle producten vandaan komen en leer je leveranciers uit de buurt kennen. Voor Fairtrade eten moet je trouwens echt in Londen zijn. Daar lopen ze erg voor op dat gebied. Story Deli Pizza in Londen is een echte aanrader.

Top met print Wildfox
ZALANDO
€89,95
Peace armband Ettika
XOXOSHOP
€57,50
Leren shopper SPRDLX
XOXOSHOP
€39,99

Komt je interesse voor fair trade en duurzaamheid terug in de kleding die je koopt?
Een paar jaar geleden heb ik met mezelf afgesproken dat ik echt alleen maar bij bewuste merken mag kopen. Het zijn vaak kleine merken waar ik een warm gevoel bij heb. Dit draag ik veel fijner en hier wordt ik veel gelukkiger van. Kleding van de H&M voelt gewoon niet helemaal goed.

Wat zijn je favoriete merken?
Filippa K vind ik een heel fijn merk ook al is die niet fair trade gecertificeerd. Ze zijn wel bewust bezig met hoe ze kleding maken. Het is gewoon zo'n goed merk. Met Laundry Industry hetzelfde en Humanoid vind ik ook erg fijn. Verder vind ik de kleine boetiekjes in de Negen Straatjes erg leuk. Van die winkeltjes waar je de naam niet van kent.

Hoe zou je je kledingstijl omschrijven?
Dat vind ik heel lastig. Ik denk minimalistisch en chic. Ik hou erg van jasjes, maar mix die dan met een spijkerbroek en leuke shirtjes. Daarnaast vind ik mooie sieraden erg leuk. Ik ben echt een fan van Wouter & Hendrix. En ik houd ook van rode lippenstift. Ik heb echt één stijl omdat ik gewoon simpelweg geen tijd heb om er over na te denken. Ik heb een stijl nodig die ik elke ochtend binnen vijf minuten kan reproduceren en waarbij ik er toch goed uit zie. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik helemaal niet zoveel shop.

Strapless top Only
SANS-ONLINE
€10,95
Converse All Star
YOURSTORE24
€69,95
Sweater Even&Odd
ZALANDO
€39,95 €31.95

Door wie word jij geïnspireerd?
Ik word de hele dag door geïnspireerd door mensen. Stiekem heb ik wel een beetje een zwak voor Nelson Mandela. Maar juist mensen op straat die ik iets zie doen waarvan ik denk "Wauw!" of klanten die heel gemotiveerd en enthousiast aan de slag gaan inspireren mij. Veel meer dan de 'grote' namen.

Wat zou jij nog willen bereiken?
Ik hoop dat Shake the World in nog meer landen gaat lopen, dat het ooit een eigen leven gaat leiden en wij eigenlijk niet meer nodig zijn. Duurzaamheid moet vanzelfsprekend worden. Je zou niet meer moeten vragen naar duurzaamheidstips. Dat moet gewoon logisch zijn. Ik hoop dat duurzaamheid ooit zo geïntegreerd in de samenleving is!

Rode lipstick Revlon
ONLINEMAKEUP
€9,95
Grijze jeans One Teaspoon
ZALANDO
€109,95
Armband Fashionology
9 STRAATJES ONLINE
€40,00

Duurzaamheid zit in de kleine details. Ben jij, net als wij, geïnspireerd door Dieuwertje haar enthousiasme en wil jij meer weten over wat jij kan doen om de millennium doelen te bereiken? Neem dan een kijkje op de website of op Facebook waar je nog veel meer leuke tips & tricks kan vinden over hoe jij aan de Shake the World beweging kan deelnemen.

liefs, Annemiek Abma, Whoever said money doesn't buy happiness didn't know where to shop!

Lees meer