Reverse washing: is het iets voor jouw haar? | Fashionchick.nl

Reverse washing: is het iets voor jouw haar?

zaterdag 04 december 2021
Sylvia

Heb je fijn haar of haar dat snel volume verliest? Dan ben je vast in de weer met verdikkende shampoos en verschillende stylingproducten. Er is een andere manier, en misschien is deze reverse washing-methode wel iets voor jou. 

Instortend haar

Wanneer je fijn haar hebt, haar dat snel vet wordt of haar dat na een zuchtje wind al instort, weet je dat je heel wat producten nodig hebt om je haar wat body te geven. Helaas kunnen deze producten de conditie van je haar op termijn aantasten en dat wil je natuurlijk niet. Een conditioner na het wassen en een wekelijks masker helpen om die conditie op peil te houden. Maar ja… dat zijn dezelfde producten die je haar zwaar, futloos en sneller vet kunnen maken.

De oplossing: 'omgekeerd wassen'

Je normale routine is waarschijnlijk dat je je haar wast met een shampoo, die uitspoelt, een conditioner aanbrengt, in laat werken en ook weer uitspoelt. Je droogt je haar en het is klaar om te stylen. Met reverse washing draai je de volgorde om. Je maakt je haar nat, brengt een conditioner (of masker) aan, laat deze inwerken, spoelt het uit en brengt een milde shampoo aan. Je spoelt deze uit en droogt je haar.

De conditioner als primer

Je denkt misschien: nou, ik laat gewoon die conditioner weg, want dan krijgt mijn haar ook volume. Toch is dat geen goed idee, want een conditioner heeft een belangrijke functie. Het voedt het haar en houdt vocht vast. Daarnaast legt het een beschermend laagje om de haarschacht heen zodat schadelijke chemicaliën en verontreinigende stoffen het haar niet binnen kunnen dringen. Wanneer je eerst een conditioner aanbrengt voordat je shampoo gebruikt, voorkom je dat de shampoo je haar 'stript' van zijn vocht. De conditioner werkt dan als een soort primer. Nog een groot voordeel: je voorkomt dat er verzwarende restjes conditioner in je haar en op je hoofdhuid achterblijven. Deze conditioners verzorgen je haar tot in de puntjes: 

Tame Frizz Conditioner 250ML - 32%

Verwijderen uit collectie?

Kms

tame frizz conditioner 250ml

€ 26,50

€ 17,92

Bezoek Hairandbeautyonline.com
All Soft Mega Hydramelt 150ml - 5%

Verwijderen uit collectie?

Redken

all soft mega hydramelt 150ml

€ 28,95

€ 27,40

Bezoek Hairandbeautyonline.com

Zo doe je het

Maak je haar goed nat en breng de conditioner aan over de lengte van je haar, waarbij je begint bij de punten en naar boven toe toewerkt. Het haar moet echt nat zijn want op droog of vochtig haar kun je de conditioner niet goed verdelen. Zorg ervoor dat je de conditioner niet op je hoofdhuid en wortels aanbrengt om vettigheid te voorkomen. Laat de conditioner 5 tot 20 minuten intrekken en maak het haar dan weer nat. Breng een milde shampoo aan (zonder sulfaten), schuim op en spoel vervolgens goed uit. Zonder te 'schrobben' want je wilt dat de conditioner als een beschermend laagje om je haar blijft zitten. Heb je last van pluizige punten? Breng dan een kleine hoeveelheid haarserum aan op de uiteinden. Je kunt ook een leave-in conditioner gebruiken terwijl je haar nog licht vochtig is. Voordeel van een leave-in conditioner is dat het je haar verzorgt en ondersteunt bij het in model brengen van je haar. Dit zijn leave-in conditioners die je haar niet verzwaren maar wel verzorgen:

Leave-In Conditioner 300ml

Verwijderen uit collectie?

Label.M

leave-in conditioner 300ml

€ 19,97

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Keratin Leave-In Conditioner - 31%

Verwijderen uit collectie?

Chi

keratin leave-in conditioner

€ 34,39

€ 23,72

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Add Volume Leave-In Conditioner 150ML - 31%

Verwijderen uit collectie?

Kms

add volume leave-in conditioner 150ml

€ 27,20

€ 18,76

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Impevita Dry & Colored Spray Leave In 125ml - 31%

Verwijderen uit collectie?

Imperity

impevita dry & colored spray leave in 125ml

€ 8,63

€ 5,95

Bezoek Hairandbeautyonline.com

Voor wie en hoe vaak?

Hoe vaak je reverse washing kunt toepassen hangt een beetje van je normale wasfrequentie en haartype af. Als je iedere dag je haar wast, begin je bijvoorbeeld met eenmaal per week gedurende een maand en kijk je hoe dat bevalt. Reverse washing wordt over het algemeen aanbevolen bij futloos, dof of dun haar, omdat het voorkomt dat de conditioner het haar verzwaart. Ook wanneer je snel een vette hoofdhuid hebt kan het helpen om restjes te verwijderen. Heb je last van droge of pluizige punten en maakt conditioner je haar bij de wortels plat, dan kan reverse washing ook een uitkomst zijn. Heb je heel dik haar, stug haar, krullend haar of kroeshaar, dan is reverse washing mogelijk niks voor jou. Dat zit zo: shampoos hebben meestal een hoge pH-waarde waardoor ze het vuil van je haar verwijderen, maar ook het oppervlak van de haarschacht doen opzwellen. Conditioners met een lagere pH-waarde geven je haar weer een gezonde vochtbalans en sluiten de haarschubben. Als je conditioner gebruikt vóór het wassen, kunnen de haarschubben open en opgezwollen blijven, vooral wanneer je stug haar of dik krullend haar hebt. In dat geval is het beter om vast te houden aan je normale shampoo-conditioner-routine. Is reverse washing wel iets voor jou? Probeer het uit met deze conditioners:

Bed Head Urban Antidotes Re-Energize Conditioner - 54%

Verwijderen uit collectie?

Tigi

bed head urban antidotes re-energize conditioner

€ 21,50

€ 9,93

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Fusion Intense Repair Conditioner 1000ml - 31%

Verwijderen uit collectie?

Wella

fusion intense repair conditioner 1000ml

€ 39,93

€ 27,54

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Caviar Restructuring Bond Repair Conditioner 250ml - -15%

Verwijderen uit collectie?

Alterna

caviar restructuring bond repair conditioner 250ml

€ 42,90

€ 49,42

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Volumizing Therapy Conditioner 1000ml - 43%

Verwijderen uit collectie?

Biosilk

volumizing therapy conditioner 1000ml

€ 48,95

€ 27,85

Bezoek Hairandbeautyonline.com
BC Bonacure Hyaluronic Moisture Kick Conditioner 1000ml - 49%

Verwijderen uit collectie?

Schwarzkopf

bc bonacure hyaluronic moisture kick conditioner 1000ml

€ 45,95

€ 23,35

Bezoek Hairandbeautyonline.com

Het kan ook met een masker

Heeft je haar na het verven of blonderen extra verzorging nodig? Je kunt de techniek van reverse washing ook met een haarmasker toepassen. Je geeft je haar dan wel een boost, maar voorkomt zogenaamde overvoeding die het haar futloos kan maken. Je kunt je wasroutine bijvoorbeeld afwisselen: de ene week gebruik je het masker ná je shampoo, de week erna laat je eerst een masker inwerken en breng je daarna de shampoo aan. Je kunt dan eventueel nog afsluiten met een conditioner of na het wassen een leave-in conditioner aanbrengen. Voor extra voeding gebruik je deze maskers:

Keraplant Nature Nutri-Repair Mask 200ml - 30%

Verwijderen uit collectie?

Lisap

keraplant nature nutri-repair mask 200ml

€ 20,93

€ 14,58

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Honey & Oat Mask

Verwijderen uit collectie?

Label.M

honey & oat mask

€ 19,65

Bezoek Hairandbeautyonline.com
Caviar Replenishing Moisture Masque 161g - 77%

Verwijderen uit collectie?

Alterna

caviar replenishing moisture masque 161g

€ 56,50

€ 12,95

Bezoek Hairandbeautyonline.com

Beeld: Getty

Lees ook

Glansserum voor je haar: do's en don’ts

Een glansserum kan wonderen doen voor je haar. Maar je haar kan er ook snel vet en slap van worden. Haarhorror! We delen graag de do's en don'ts voor het gebruik van een glansserum zodat je haar stralend de dag doorkomt.

Zo vaak moet je je haar wassen per haartype

Je krijgt eindelijk antwoord op die ene vraag: hoe vaak moet ik mijn haar wassen? We vertellen je per haartype hoe vaak per week je naar de shampoofles moet grijpen voor een gezonde coupe. Hallo stralende lokken!