Girlbosses

Paulien van O My Bag: 'Ik snap niet waarom we andere mensen uitbuiten voor onze kleding.'

Kristel, 05 juli 2016

Paulien van O My Bag: 'Ik snap niet waarom we andere mensen uitbuiten voor onze kleding.'

Duurzaam, gezond, biologisch en ecologisch verantwoord eten lijkt meer en meer de norm te worden. We zijn allemaal fel tegen de legbatterijen en plofkippen en als het even kan eten we liever een appel die zelf uit de boom is gevallen dan dat we 'm plukken. Vreemd eigenlijk dat we ons niet in dezelfde mate druk maken om wat we dragen. Misschien heeft het te maken met het geitenwollen-sokken-imago dat nog steeds aan duurzame mode kleeft. Of met het feit dat we niet zo goed weten waar we het moeten kopen. Of omdat we simpelweg de juiste merken niet kennen. O My Bag is zo'n merk waarvan wij vinden dat je het moet kennen. Dit merk produceert namelijk de mooiste leren tassen en accessoires op een eerlijke en duurzame manier. Het brein achter dit fantastische merk is Paulien Wesselink, een girlboss ten top die streeft naar een wereld waarin we anderen niet hoeven uit te buiten voor onze kleding. Dat vraagt om een interview!

Paulien Wesselink

Hi Paulien! Alles goed? Kun je ons meer vertellen over O My Bag?
Ja, alles goed! Ik ben net terug uit Bali, waar ik heerlijk een weekje heb genoten van de stranden, de jungle en het lekkere weer, dus ik ben heel ontspannen! O My Bag is een leren tassen- en accessoires merk dat op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd wordt.

PIXIE'S POUCH - ECO BLACKO My Bag O My Bag
€ 59,00
ALLY BAG MAXI - ECO CAMELO My Bag HandtasO My Bag
€ 199,00
Jean Backpack - Eco Forest GreenO My Bag O My Bag
€ 349,00

Hoe ben je op het idee gekomen om dit merk te starten?
Ik heb taal- en cultuurstudies en een master internationale betrekkingen gestudeerd in Utrecht en ben daardoor geïnteresseerd geraakt in ontwikkelingsvraagstukken en de kracht van sociale ondernemingen en de mogelijkheid om hiermee belangrijke globale problemen als armoede en ongelijkheid te kunnen verbeteren. Na mijn studie heb ik een poosje In New York gewoond en daar raakte ik geïnspireerd om te doen wat mij het allerleukste leek; een eigen bedrijf beginnen. Ik ben zelf een enorme fan van leren tassen en het bleek best lastig om een mooie tas te vinden die degelijk genoeg voor je werk, maar ook hip genoeg voor je privé leven is.

En toen dacht je: 'Ik ga het zelf doen'?
Eigenlijk wel! In eerste instantie ben ik begonnen met een vriendin en met z'n tweeën vertrokken we naar India en Indonesië om producenten te zoeken. Na 40 producenten bezocht te hebben, hadden we nog geen producent gevonden. Dus het is niet dat het allemaal van een leien dakje ging. Na de eerste reis besloot mijn vriendin toch iets anders te gaan doen, want het viel haar tegen hoe moeilijk het was. Ik was na de reis juist heel enthousiast geworden over het internationaal zaken doen en het verschil dat je kan maken door goed werk te verschaffen. Ik ging later alleen terug naar India en ontwikkelde samen met een Nederlandse leerexpert het duurzame leer wat gebruikt wordt voor onze tassen.

O My Bag

Voor wie is O My Bag?
O My Bag is voor de moderne stadsbewoner. Jane, vernoemd naar een van onze eerste tassen de Sleazy Jane is onze vrouwelijke kernklant. We hebben uitgedacht waar ze werkt, welke sporten ze doet (yoga en bootcamp), welke tv programma’s ze kijkt (Suits, Modern Family en Game of Thrones) en zelfs waar ze op vakantie gaat (New York, Parijs, Bali). Ze reist graag en heeft gevoel voor stijl. Ze draagt bijvoorbeeld Acne en Filippa K, maar ook Zara en H&M. Ze eet graag gezond en bewust, maar ze is ook snel overgehaald voor een bourgondisch maal met veel drank. Ze is iemand waar vele zich wel in kunnen herkennen.

Acne Studios Mid rise skinny jeans met faded lookAcne studios de Bijenkorf
€ 220,00
JAZZY JESS - ECO CAMELO My Bag HandtasO My Bag
€ 299,00
Filippa K Getailleerde blouse van katoenFilippa K Kledingde Bijenkorf
€ 105,00

Duurzaamheid lijkt één van de belangrijkste peilers van je merk te zijn. Waarom is dat zo belangrijk voor je?
Ik snap niet goed waarom het in de wereld zo werkt dat wij andere mensen moeten uitbuiten voor onze kleding. Veel van onze kleding wordt in ontwikkelingslanden gemaakt en het is heel goed om daar werk te verschaffen, maar het merk (en uiteindelijk ook de consument) is ook verantwoordelijk voor hoe er met de werknemers wordt omgegaan en hoe de arbeidsomstandigheden zijn. Nu worden mensen te vaak uitgebuit, zodat wij hier goedkope kleding kunnen dragen. Dat is toch helemaal niet logisch? Ik wil met O My Bag laten zien dat het mogelijk is om met een modeproduct juist een positief verschil te maken in de wereld.

En hoe maak je dat verschil?
Onze producten worden door verschillende producentengroepen gemaakt. We zijn geregeld in India en weten hoe de arbeidsomstandigheden zijn. Een van onze producenten, The Loyal Workshop, zet zich in voor vrouwen die hun hele leven in de gedwongen prostitutie hebben gezeten. Hen wordt door een alternatief geboden. Ze leren lezen, schrijven en een ambacht. Een super gave producent waar we heel blij van worden.

O My Bag

Op welke manier probeer jij duurzaam bezig te zijn?
Ik probeer gezond te eten, lokaal en met de seizoenen. Ik eet weinig vlees. Ik scheid het afval in plastic en papier, dat doen we op werk ook. Ik ga met de fiets naar mijn werk. Ook probeer ik waar mogelijk duurzaam in te kopen en initiatieven die een mooi sociaal doel hebben of duurzaam zijn te steunen en te kopen. Gave merken zijn bijvoorbeeld Mud Jeans voor je spijkerbroeken, de Geitenwollenwinkel in de Utrechtstse straat voor prachtige duurzame kleding, Moyee voor je koffie en A Beautiful Story voor sieraden! Ook probeer ik geen kleding te kopen, dat ik alleen maar leuk vind voor één seizoen, maar kies ik liever iets dat ik jaren zal dragen. 

Wat houdt duurzame mode of conscious fashion voor jou in?
Mode waarbij mensen niet worden uitgebuit, maar dat juist in mensen investeert.

THE JANET - ECO CAMELO My Bag O My Bag
€ 289,00
Filippa K Midi-jurk met halflange mouwenFilippa K de Bijenkorf
€ 280,00
Filippa K EMMA Instappers ginger melangeFilippa K Zalando
€ 174,95 € 139,95

Hoe zou je jouw persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Ik hou van simpele lijnen en items in één kleur gecombineerd met drukke prints. Ik draag bijna altijd gympen of brooks gecombineerd met mijn een van mijn lievelings-peg trousers en bijvoorbeeld een v-hals kasjmieren trui of als het lekker weer is een mooie wijdvallend spaghetti topje in een mooie stof. Ik combineer graag kleding van duurzame merken zoals Studio Jux, Alchemist, Kow Tow of Filippa K met stukken van de Zara of H&M Conscious. Ja, ik ben zeker geen heilige en koop ook gewoon bij de Zara.

O My Bag

Wat is je favoriete kledingstuk op dit moment? 
Mijn favo nieuwe item is op dit moment een bloemig kleurrijk bomber jasje van de Zara in een fijne ‘flowy’ stof.

Welke tas uit je eigen collectie is jouw favoriet? En waarom?
Mijn lievelings is de Fly Violet. Veelzijdig, tijdloos en combineert met alles; in een powersuit of op weg naar de gym.

FLY VIOLET MAXI - ECO Forest GreenO My Bag HandtasO My Bag
€ 399,00
Filippa K Jumpsuit offwhiteFilippa K Zalando
€ 249,95 € 174,95
THE DONNA - ECO MIDNIGHT BLACKO My Bag O My Bag
€ 329,00

Ben je een online shopper?
Ik shop het meeste als ik het buitenland ben. Het is altijd leuk om iets te hebben dat je in het buitenland hebt gekocht en op vakantie heb ik ook de rust om te winkelen. Ik ben zeker een online shopper. Meestal zijn het dan producten die we in Nederland niet kunnen krijgen, kleding van Asos of Everlane uit Amerika.

O My Bag

Welke items staan er op je wishlist voor 2016?
Op mijn wishlist voor 2016 staat de nieuw Fly Violet in het Midnight leer, deze komt in de zomer uit! We hebben deze nu alleen in de Maxi versie en deze zomer krijgen we ook de midi versie in camel. Ook krijgen we een prachtige nieuw shopper in de collectie! Ik zal voor de sneak peak een aantal foto’s met jullie delen! 

Wat zijn je plannen voor 2016?
2016 is een spannend jaar voor O My Bag! Het staat op de planning om de €1 miljoen omzet te halen en daarvoor moet nog veel gebeuren. Ook bestaan we dit jaar 5 jaar en daarvoor gaan we in september een feestje geven en hopelijk ons eerste flagshipstore in Amsterdam openen! We zijn op dit moment druk opzoek naar een pand. Ook zijn we bezig met een onderzoek over het meten van onze impact in India.

O My Bag

Waar ben je het meest trots op?
Afgelopen trip naar India in maart hebben we gefilmd bij een van de medewerkers van EMA, een van onze fair trade producenten. Het is een producent die vrouwen werkgelegenheid biedt en die daardoor een goed leven kunnen opbouwen. Vaak gaat het om weduwes of alleenstaande vrouwen. Daar is de Indiase maatschappij niet zo aan gewend, dus het emanciperen van deze vrouwen door hen werk te geven helpt echt. In maart hebben we bij Rita gefilmd en ze was zo blij en trots dat we bij haar thuis langskwamen, dat voelde erg fijn. 

Wat wilde je vroeger worden?
Als kind wilde ik kinderboekenschrijfster worden. Ik was nogal fan van Annie M.G Schmidt.

O MY CANVAS BAG O My Bag HandtasO My Bag
€ 29,00
edc by Esprit Jumpsuit blackEDC Zalando
€ 59,95
C&a SandalettenC&A C&A
€ 29,90 € 12,00

Wie of wat inspireert jou? En waarom?
Wanneer ik in het buitenland ben en nieuwe mensen ontmoet raak ik geïnspireerd voor bijvoorbeeld het thema van een nieuwe collectie. Ik hou heel erg van het ontdekken van nieuwe plekken, werelden en mensen. Ik haal de meeste inspiratie uit ontmoetingen en gesprekken met anderen. Verder kijk ik natuurlijk op Pinterest en blader ik modebladen door. En wat ik graag doe is buitenlandse marktjes afstruinen. Daar kun je leuk verrast worden. Ook vind ik Oprah Winfrey geweldig. Ze is ondernemer, heeft een eigen tijdschrift, een eigen tv zender en ze is filantroop. Ze is super inspirerend, zeer invloedrijk, slim en spiritueel. Ze motiveert om met intentie te leven en ze is een goed rolmodel.

O My Bag

Wat is je ultieme guilty pleasure? 
Keeping up with the Kardashians. I need to know what the whole fam is up to at all times...

Welke uitspraak is jou op het lijf geschreven?
“Make it happen” en ik hou ook van de quote; “Those who don’t believe in magic will never find it”.

Tot slot: wil je zelf nog iets kwijt?
Ja! Doe wat je graag wilt en je zal slagen omdat je gelooft dat het kan. Ik had geen ervaring met het opzetten van een bedrijf of met het ontwerpen of maken van tassen. Ik had een visie en geloofde heilig in het principe van eerlijke handel en dat we daarmee een positieve bijdrage kunnen leveren aan de wereld. We hebben nog een lange weg voor te gaan, maar we hebben ook al heel wat bereikt. We maken jaarlijks duizenden mensen blij met een mooie tas, waar we de wereld om ons heen ook een beetje mooier mee maken. Goed toch? En als ik dat blijkbaar zomaar kan, kan iedereen waarmaken wat er in zijn of haar hart schuilt, so just make it happen!

Laat je inspireren door al het moois van O My Bag en volg dit merk op Instagram!

liefs, Kristel , Keep your heels, head & standards high.

Shop meer van

Tassen Tassen O My Bag

Lees meer