Op een rij: duurzame stoffen en materialen

donderdag 16 januari 2020 Kristel

We weten het allemaal: de mode-industrie is niet zo lief voor het milieu. Dat heeft onder andere te maken met de materialen die geproduceerd moeten worden om aan onze koopdrang te voldoen. 

Er zijn meerdere manieren om de druk op het milieu iets te verlichten. De makkelijkste manier? Minder en bewuster kopen zodat er minder geproduceerd hoeft te worden. Heb je toch zin in iets nieuws? Let dan op het soort materialen dat er gebruikt is. Het één is namelijk net iets minder slecht voor het milieu dan het ander. Maar welke materialen zijn duurzaam en welke absoluut niet? We helpen je graag op weg. 

Deze kledingmaterialen zijn (relatief) duurzaam

#1 Lyocell / Tencel
Lyocell stof is vooral bekend onder de merknaam Tencel®, dat gemaakt wordt van eucalyptushoutsnippers uit duurzame bossen in Zuid-Afrika. Het is het duurzame alternatief voor viscose, wat ook wordt gemaakt van hout. 99% van het niet-chemische oplosmiddel en het water dat gebruikt wordt voor de productie wordt opgevangen en weer hergebruikt, dit wordt ook wel een 'closed-loop' systeem genoemd. Een ander voordeel is dat de stof net zo zacht en soepel aan voelt als zijde maar de prijs is een stuk lager en het onderhoud is eenvoudiger: het kan gewoon op 30 graden gewassen worden. 

#2 (Biologisch) linnen
Om de vlasplant - waar linnen van gemaakt wordt - te laten groeien is er relatief weinig gif of kunstmest nodig. Het verwerkingsproces is jammer genoeg wel behoorlijk arbeidsintensief. Wil je het nog iets duurzamer aanpakken dan is biologisch linnen een goede optie: dit wordt namelijk verbouwd zonder het gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden. 

#3 Hennep
Net als linnen zit hennep een beetje tussen wel en niet duurzaam in. De CO2-uitstoot is relatief klein maar er wordt wel veel land en water verbruikt. Daar komt bij dat stof van hennep erg stug is en dus bewerkt of vermengd moet worden om het draagbaarder te maken. Hierdoor is het vaak weer lastiger te recyclen. Wat maakt hennep dan duurzaam? Er is minder kunstmest nodig om hennep te verbouwen dan bijvoorbeeld katoen waardoor de grond minder vervuild en uitgeput raakt. Daarnaast heeft de hennepplant weinig last van insecten waardoor er weinig tot geen pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

#4 Bioplastic
Je zult het nog niet veel in de alledaagse winkels tegenkomen maar de kans wordt steeds groter dat we ons in het bioplastic zullen hullen. Het ontstaat door fermentatie van producten als zetmeelproducten of suikerriet. Het grote voordeel is dat de CO2-uitstoot en het water- en landgebruik relatief laag is. Het nadeel: het kan nog niet zo goed tegen vocht en hitte. Maar daar wordt aan gewerkt.

#5 EcoVero
Dankzij ARMEDANGELS - een kledingmerk dat haar kleding eerlijk en duurzaam produceert - kunnen we sinds kort een nieuw materiaal aan dit duurzame rijtje toevoegen: EcoVero. Dit is een duurzaam alternatief voor viscose dat niet gemaakt wordt uit bamboe of eucalyptus, maar uit hout met een keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Door het hergebruik van chemicaliën, zorgt de productie van EcoVero voor 50 procent minder CO2-uitstoot en kost het de helft van de hoeveelheid water die andere viscoseproducenten gebruiken.

Polyester, acryl en elastaan
Echt duurzaam zijn deze synthetische stoffen niet, bij het wassen komen er namelijk vezels los die via het riool in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Daarnaast zijn synthetische kledingvezels niet biologisch afbreekbaar. Toch is het een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld katoen omdat er geen land gebruikt hoeft te worden en de CO2-uitstoot en het waterverbruik relatief laag zijn. 

Welke materialen zijn niet duurzaam?

Daar kunnen we kort over zijn: veelgebruikte materialen zoals katoen, wol en zijde zijn niet duurzaam. Voor de productie van katoen is bijvoorbeeld ontzettend veel water nodig en worden er veel pesticiden gebruikt. Zelfs biokatoen is niet duurzaam: ook al worden er weinig tot geen pesticiden gebruikt, er is veel meer land voor nodig. Het nadeel van wol is de grote hoeveelheid water en land die nodig is om de schapen te laten grazen. Daarnaast produceren schapen methaan, een sterk broeikasgas. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de slechte omstandigheden waarin de schapen soms moeten leven. Het dierenwelzijn is ook bij zijde een probleem: om ervoor te zorgen dat zijdedraden niet breken bij het ontpoppen van de cocon worden de rupsen levend gekookt. 

Bron: Growthinkers.nl, Bedrock.nl, Goodonyou.eco, Sewguide.com

Lees ook

Simpele tips voor een duurzaam modeleven

Een duurzaam modeleven leiden. Man-o-man wat klinkt dat ingewikkeld. Een beetje alsof je alleen nog maar rechtsdraaiende melk mag drinken en je voortaan je eigen eten moet verbouwen terwijl je je telefoon - als je die überhaupt nog hebt - oplaadt met zelfgewonnen energie.

Alles wat je moet weten over vegan leer

Veganistisch leven wordt steeds populairder. En dat zorgt ervoor dat meer restaurants een vegan optie op de kaart zetten en dat de behoefte aan vegan fashion groeit.