Girlbosses

Nikky Hofland: 'Spot & Shop is de baan van mijn leven'

Marlies, 03 mei 2014

Nikky Hofland: 'Spot & Shop is de baan van mijn leven'

Bekend scenario; tijdens een avondje therapeutisch Pinterest pinnen, vind je die perfecte schoenen. Dat paar dat je moet en zal hebben. Maar die schoenen prijken nou net aan de voeten van een blogger die op 6 uur vliegen van je huidige locatie op de bank in Nederland bevindt. Nikky Hofland kende dit gevoel. En daarom begon ze Spot & Shop; de website waar een community van vrouwen elkaar helpt om items en lookalikes online te vinden en shoppen.

Nikky Hofland

Wat is Spot & Shop? 
Spot & Shop is een fashion community waar vrouwen elkaar helpen zoeken naar kledingstukken. Als je een mooie jurk ziet op Instagram staat er vaak niet bij waar deze te koop is. Deze foto kun je op de website zetten en binnen twee uur krijg je reactie bij welke webshop je hem kunt kopen. Het is echt mijn kindje. Ik kreeg vorig jaar het idee, pitchte het bij Sanoma en ben nu verantwoordelijk voor de website en de ontwikkeling daarvan. We zijn sinds december in de lucht en groeien als kool.  Het team bestaat uit 5 superleuke meiden en 2 heerlijke mannen! Het is de baan van mijn leven.

Hoe kwam je op het idee?
Dat vind ik stiekem altijd een beetje gênant om te vertellen. Ik keek namelijk altijd naar mijn guilty pleasure 'Trinny & Susannah'. Toen Trinny een keer een hele mooie, gekleurde jurk droeg, moest ik weten waar die van was. Ik heb het hele internet afgezocht en uiteindelijk een berichtje achtergelaten op hun Facebookpagina. Helaas kreeg ik daar nooit antwoord op. Het is zo zonde dat we de hele dag door geïnspireerd worden via allerlei media, maar dat de zoektocht naar deze kledingstukken nog een hele onderneming is.

Ik zag een jurkje bij 'Trinny & Susannah' en moest hem hebben.

En dan is Spot & Shop de uitkomst?
Ja! En ook niet iedereen heeft die vriendin die alles over mode en beauty weet; op Spot & Shop helpen vrouwen elkaar daarom niet alleen met zoeken naar items en goedkopere lookalikes van designerstukken, maar leren ze elkaar ook hoe je bepaalde kledingstukken kunt combineren. We werken niet met algoritmes of een herkenningstechnologie die automatische reacties geeft. De community staat centraal en dat geeft net dat beetje extra.

Ben je ambitieus?
Absoluut. Op mijn dertiende maakte ik al mijn eerste website waar ik een goed zakcentje mee verdiende. Ik probeer altijd de dingen te doen die ik écht leuk vind. Niets is zo vervelend als ’s avonds thuiskomen met het gevoel dat je nergens aan bijgedragen hebt of niets nieuws geleerd hebt. Toen ik de kans kreeg om Spot & Shop op te zetten, ben ik figuurlijk in het diepe gesprongen.  Ik heb mezelf echt gepusht om te kijken hoe ver ik kon gaan. Tot nu toe pakt dat prima uit! Dat is iets waar wij vrouwen nog wel een slag in kunnen maken; we kunnen veel meer dan dat we zelf denken. Mannen overschatten hun kennis en kunde nog weleens, wij schatten onszelf vaak veel te laag in. Helaas!

Nikky Hofland

Geisha blouse Gt4901 Bleu jeansGeisha Jeroen Beekman
€ 69,95 € 34,95
Steve Madden cognac sandalen GILDEDDSteve Madden Intreza
€ 79,99 € 59,99
AdaST. Studio The Little Green Bag
€ 9,95

Wat is de beste 'Fashion Find' die je zelf ooit deed?
Tijdens een uitzending van The Voice of Holland droeg Ilse de Lange een mooi zwart leren jasje met studs. Ik maakte een foto van het televisiescherm zodat ik hem kon uploaden op Spot & Shop. Mijn vriend heeft me zo ontzettend uitgelachen! Maar daardoor wist ik een uurtje later wel dat hij van Goosecraft was en €300,- kostte. Een tweede reactie bracht me bij Forever 21 waar een lookalike van het jasje aangeboden werd voor maar een paar tientjes.

Wat zoek jij nog als aanvulling van je kledingkast?
Ik kleed me voornamelijk lekker casual. Je kunt mij in mijn vrije tijd uittekenen in een spijkerbroek en een shirtje. Wél ben ik gek op printjes, die ik vreemd genoeg eigenlijk alleen in de zomer draag. Met het zonnetje voel ik me altijd wat meer boho dan in de winter.  Maar ik ben nog aan het dromen van een beeldschone gouden ring met groene steen van Tarin Thomas die ik onlangs op Pinterest heb gespot. En eigenlijk zoek ik ook nog zwarte boots met een hak voor naar kantoor. Oh, en een paar Mipacha's voor de zomer! Eigenlijk nog best wat dus.

Mannen overschatten zichzelf weleens, vrouwen schatten zichzelf vaak veel te laag in.

Het ultieme zondagochtend ritueel om bij te komen van de week?
Zondag is de enige dag dat ik samen met mijn vriend ontbijt. We nemen het er dan altijd meteen van. Broodjes en croissantjes in de oven, lekkere sapjes maken en fruit in overvloed. Als het zonnetje schijnt ontbijten we in de tuin. Doordeweekse dagen staan in het teken van; veel te lang snoozen, veel te laat opstaan en veel te veel haasten voor de vroege morgen.

Welke vrouw is een voorbeeld voor je?
Als ik één persoon moet noemen is dat mijn moeder. Met iedere maand een schamel loontje heeft zij in haar eentje twee kinderen opgevoed. Door haar waardeer ik spullen en gebaren meer, kan ik goed met geld omgaan en heb ik geleerd dat je met welke tegenslag je ook te maken krijgt, je nooit op moet geven.

Vest Suede Fringes greenByDanie Bulls & Birds
€ 369,95 € 295,96
George TeeSeven Sisters The Sting
€ 12,95
Bajo NegroMIPACHA Winkelstraat.nl
€ 89,95

Welke inspirerende vrouw zou je ons graag zien interviewen?

liefs, Marlies Bax,

Lees meer